• 瀏覽: 6,519
  • 回覆: 389
  • 追帖: 1
一個人/神,如果是全知,那麼他自己還有自由意志嗎?

- 全知 就是知道將來會發生什麼事。
- 自由意志就是自己可以選擇未來。
  例如,前面有一個蘋果和一個橙,你可以選擇。
- 全知 的人在問題還未出現前,已100%肯定將來已經選擇了(例如,早就知道必定是選擇了橙)
- 所以 全知 與 自由意志 相違背。

冇錯,一個 全知 嘅嘢,只可以根據已知道嘅事情如實執行。

In so far as a scientific statement speaks about reality, it must be falsifiable; and in so far as it is not falsifiable, it does not speak about reality.
(Karl Popper)
熱賣及精選
引用:
原帖由 bigbadguy 於 2014-1-28 11:48 AM 發表

一個人/神,如果是全知,那麼嗎?
- 全知 的人在問題還未出現前,已100%肯定將來已經選擇了 ...
所以全知本身就沒有自由意志,神是沒有自由的。

思念如波一浪浪,常行靜坐念消磨;
持咒觀想來降伏,一念過去是光芒。

悟時頓,非時漸;頓如幻,漸皆夢;
一翻迷惑,清醒一瞬。
醒時何曾頓漸,大日未嘗不普照。
我個人認為:

"全知" 、  "全能"  、  "自有永有"  喱 D 都唔係現今人類能夠理解與處理的事物,即係有人故意講左一 D 人類無能理解無能處理既野出黎,攞喱 D 連佢自己都唔知係乜既野去塞住人把口,將事情神祕地終結(Close file)。

陰間不死鬼,世上未來人。
引用:
原帖由 吳鄧.夏(一世) 於 2014-1-28 12:11 PM 發表

我個人認為:

"全知" 、  "全能"  、  "自有永有"  喱 D 都唔係現今人類能夠理解與處理的事物,即係有人故意講左一 D 人類無能理解無能處理既野出黎,攞喱 D 連佢自己都唔知係乜既野去塞住人把口,將事情神 ...
我就認為這些不是唔知係乜 , 而係根本不存在 .
簡單地講 , 如一個同時係圓形又係三角形的東西 , 呢個唔係唔知係乜 , 而係根本就沒有這樣的東西 .

一翻迷惑,清醒一瞬。
引用:
原帖由 bigbadguy 於 2014-1-28 11:48 AM 發表

一個人/神,如果是全知,那麼嗎?
- 全知 的人在問題還未出現前,已100%肯定將來已經選擇了 ...
一個簡單啲比喻,編劇(耶神)寫好了劇本,對成套劇情暸如指掌(全知),演員只能根據已寫好嘅劇本去演繹,演員何來有什麼「自由意志」呢

只願一生愛一人
引用:
原帖由 cp毛仁愛 於 2014-1-28 12:22 PM 發表

一個簡單啲比喻,編劇(耶神)寫好了劇本,對成套劇情暸如指掌(全知),演員只能根據已寫好嘅劇本去演繹,演員何來有什麼「自由意志」呢

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/ip ...
但我覺得 , 連全知神本身都是在劇本裡面 .

一翻迷惑,清醒一瞬。
引用:
原帖由 昊暠昺 於 2014-1-28 12:26 PM 發表

呢個咪叫「自編、自導、自演」囉

只願一生愛一人
引用:
原帖由 cp毛仁愛 於 2014-1-28 12:44 PM 發表

哈哈哈 , 此言甚是 !  此言甚善 !

佢搞到自己都沒有意志自由 ...........

一翻迷惑,清醒一瞬。
引用:
原帖由 昊暠昺 於 2014-1-28 12:26 PM 發表

正解。
未編劇之前已經知道劇情/結局。根本沒有選擇或創作嘅空間。。。

In so far as a scientific statement speaks about reality, it must be falsifiable; and in so far as it is not falsifiable, it does not speak about reality.
引用:
原帖由 cp毛仁愛 於 2014-1-28 12:44 PM 發表

嚴格來說。。。。 錯!

一個『自有』嘅劇本(自他自己存在開始,就已知道嘅劇本)。不由自主地跟從這個劇本演出。

對,連修編也不行。。。!

引用:
原帖由 cp毛仁愛 於 2014-1-28 12:22 PM 發表

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/ip ...
樓主係話,連全知既存在者自己,都無自由意志。

引用:
原帖由 kenobi 於 2014-1-28 02:23 PM 發表

樓主係話,連全知既存在者自己,都無自由意志。
因為劇本已經為全知的自己留有角色,所以全知者都要根據劇本所寫去演,唔會有所謂自由意志,就好似周星星咁,佢「自編、自導、自演」一部戲,佢都要根據返自己所寫俾自己嘅角色去演,若佢臨時改劇本(自由意志),佢作為編劇就唔會係「全知」套戲係點拍,反之亦然,所以正正引證到樓主嘅論點

[ 本帖最後由 cp毛仁愛 於 2014-1-28 02:35 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

只願一生愛一人
引用:
原帖由 bigbadguy 於 2014-1-28 01:06 PM 發表

正解。
未編劇之前已經知道劇情/結局。根本沒有選擇或創作嘅空間。。。
一個有趣的問題,全知本身也應該在劇本內,這豈不是劇本就不應該是全知編寫,咁劇本到底是從何而來?

一翻迷惑,清醒一瞬。
宗教等同閱讀歷史...

歷史曾經如此過, 經典也就如此說...
但是不等如未來也要依教行...
教內的教戒要謹慎知謹慎行...

聖經教了世人中東歷史..
我們也曾學了中華大地的歷史
也曾學了印度大地的歷史
也曾學了北美洲大地的歷史
也曾學了南美洲大地的歷史

世界史是如此學,如此行..云云

[fly][/fly]
[禪智]智慧之光可驅除一切心魔.
[禱告]虛心授教教使人平靜詳和.
一只愚手教的字,僅供參考莫盡疑。
引用:
原帖由 昊暠昺 於 2014-1-28 05:11 PM 發表

一個有趣的問題,全知本身也應該在劇本內,這豈不是劇本就不應該是全知編寫,咁劇本到底是從何而來?
所以用自編,自導,自演,有點不夠正確,因為佢連創作劇本嘅自由都冇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]