• 瀏覽: 3,914
  • 回覆: 15
早上搭17號上班經常見到一駕空的17號車不停我等車的站,直接飛到之後的站載客,
我知道這是繁忙時間疏導人流的措施,但那駕空車不是加開的特別班次,而是正常的班次,
這樣飛站會令我錯過了一個班次。

今朝更離譜,首先是一駕空車飛站,而下一駕車卻爆滿不停站,之後見一駕空車駛來,
這時候已經很多人在等車,以為一定會埋站,點知又飛站,果一刻我真係嬲到想搵舊磚掟駕巴士,
大家有無遇過類似情況?

回覆 引用 TOP

咁肯定果架唔係特別班次?

NTTdocomo Xperia Z1 f SO-02F
NTTdocomo Xperia A SO-04E

回覆 引用 TOP

應該加密班次, 等每個站既乘客都上到車, 不過巴士公司要賺到盡, 唔洗旨意佢會增加班次, 反正等無論幾耐, 你都要搭佢駕車
唉, 依家咁飛站法, 就好似要你食少一餐, 將原本屬於你既食物分俾其他人食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikuru.asahina 於 2014-5-16 09:16 PM 發表

咁肯定果架唔係特別班次?
正常大約是十分鐘一班車,但見到空車果日,起碼等多二十分鐘,從時間來看是跳過了一個正常班次。
引用:
原帖由 hellowkm 於 2014-5-16 09:19 PM 發表

應該加密班次, 等每個站既乘客都上到車, 不過巴士公司要賺到盡, 唔洗旨意佢會增加班次, 反正等無論幾耐, 你都要搭佢駕車
唉, 依家咁飛站法, 就好似要你食少一餐, 將原本屬於你既食物分俾其他人食
今朝等左差不多半個鐘,等到連平日好少車既11D都來了,這駕車都勉強順路,所以我上了11D,車費還比17號便宜$0.6,
不過落車就遠好多,行左二十分鐘,行到身水身汗先返到公司,如果繼續等17號,我今朝一定遲到。

回覆 引用 TOP

17每朝7點半都會有特車由麗晶站起載上何文田
果段時間沒特車後面站都唔使旨意上到車

回覆 引用 TOP

程度2:打熱線
程度3:TCU
程度4:報警

戶口停用了

回覆 引用 TOP

我見到果駕係七點一兩個字出現的,唔知算不算特車,不過見到佢果日,等車真係要等耐好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2014-5-16 09:59 PM 發表

我見到果駕係七點一兩個字出現的,唔知算不算特車,不過見到佢果日,等車真係要等耐好多。
有話係私牌就冇得講
冇嘅話就抵投訴啦下話

Chinese English Mathematics M2 Liberal Studies Physics Chemistry Biology
2015 DSE Straight U

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SE692 於 2014-5-16 09:57 PM 發表

程度2:打熱線
程度3:TCU
程度4:報警
未去到報警的程度,不過今朝由七點等到七點半,期間見到兩駕空車、一駕頂閘,所以忍唔住呻下。
引用:
原帖由 ChrisLo_observe 於 2014-5-16 10:03 PM 發表

有話係私牌就冇得講
冇嘅話就抵投訴啦下話
有私牌,其實又未去到要投訴的地步,只是覺得班次安排有問題,至少唔應該等半個鐘都上唔到車。

回覆 引用 TOP

報警/TCU要去到擺明開鬼車的程度才做吧

回覆 引用 TOP

需於網上購買火車/高鐵票小提示
內地儲值卡綜合討論區

毒蛇:有個位數字班次的就唔係廢線
比我即狂打去交通投訴組,日日投訴佢地就會轉介運輸署開塊佬做嘢

回覆 引用 TOP

17仲有0708係九龍灣站開嘅特車

回覆 引用 TOP

7點1,2個字見到,條咪215X柯打車中途載,有冇擺埋暫停服務牌起到!

回覆 引用 TOP

中巴年代試過無左班尾班車,好似係中秋節山頂落山,多名市民報警最後出動多架警察豬龍車接載候車市民落山……
引用:
原帖由 呂小布 於 2014-5-16 11:21 PM 發表

開鬼車都唔駛報警嘛

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]