• 瀏覽: 21,066
  • 回覆: 91
  • 追帖: 2
利申: 本人係HPCC 讀ASSO. of social science in Human Resource Management and Development 既2014畢業生
不論你係畢左業既師兄, 讀緊書既同學, 又或者係岩岩考完DSE 既朋友, 都歡迎入黎一齊傾一齊講轉眼間過多一兩個月又差唔多到放榜既時候, 對學校有咩唔明既都歡迎係度發問, 我答到既都一定會盡量答!
以下係一d 常見提問, 希望可以幫到某d 朋友

1. SPACE 同HPCC 有咩分別?
SPACE 其實入面有分CC 同HPCC, 兩者體制完全唔一樣, 另因為CC既收生會嚴格過HPCC, 所以學生既整體質素亦都普遍會好過HPCC, 但係作為HPCC 既學生你都唔駛特別自卑, 因為你都係有機會上番UGC DEGREE

2. HPCC 有咩缺點?
好處我諗唔到, 缺點就多啦, 大體上有幾下幾點
>冇得add/drop, 作為一個讀human resources 既過來人, 因為hpcc 將呢科表面商科既物體放置左係social science 度, 所以你會一邊讀中西史地理化學物理, 一邊係度讀human resources 既野, 你想讀得精讀得專, 我勸你都係讀high dip

>以上講到冇得add/drop, 同樣地hpcc 係會係開sem 時俾個time table你, 然後你唔岩既就要自己搵同學仔掉, 而據我既理解搵到人同你掉時間既概率係仲低過你中六合彩安慰獎, 換言之你好大機會係要番足5日, 硬食天地堂...諸如此類
>好多free rider. 如上所講, 因為hpcc 主要係收冇咁勁既同學, 所以當你要組隊做project, assignment 既時候, 少不免會遇上一d 屋企有錢, 佢地只係為左消磨時間而讀書既同學, 你想佢地做好本份, 佢一於闊佬爛理, 所以你要比平時花上更多既精神去做好你既功課. 當然你可能勇武斷言自己可以一個人做晒d assignment 同group project. 我當然唔會否認, 但你一定會好累, 好累, 好累
>消費高! hpcc 座落於銅鑼灣, 九龍既同學要過海, 要食野又一定要出番sogo 果頭, 連譚仔都係特別貴! 好多富貴同學, 冇乜錢既你有時讀讀下書會讀到好冇引
>學生配套比例不足. 佢有冇收多我就真係唔清楚, 只不過係我讀書果兩年, 逢親上早堂, 除非你可以早幾個字出門口, 如果唔係你番到學校只會見到長長既蛇餅, 有時候仲會排到上2樓/3樓, 粗略估計都起碼要排15分鐘左右
利申: 成日因為等lift 遲到扣晒d 平時分, 撞正mid term 更加試過爆17層樓梯直上14樓, 跑完樓之後我覺得好似去左天堂咁

3. 你上面踩到佢一棟都冇咁濟, 點解我仲要讀hpcc?
冇架, 你入唔到cc, 又冇書讀, 又想讀書, 咪局住要入hpcc囉, 馬死落地行丫麻
利申: 我係為左讀hr 先入hpcc, 誰不知hpcc 既hr 係大伏科

4. 我放完榜完全唔知自己應該點做, 點算好?
我都唔知點算好! 不過我既同學入面爆4既上左ugc, 一般既上左topup, 爛gpa 既過左外國/去左做野, 就係咁簡單, 你諗清諗楚自己條路係點既, 咪入黎hpcc做我師弟師妹囉! 我實歡迎架

5. 你上面所講既既我完全唔明/冇我想知既野, 我想知多少少, 可以點做?
留低你個email, 我會盡快聯絡你, 賞面既咪whatsapp 電話, 唔賞面既咪email pm囉
利申: 唔係萬事通, 只係hpcc hr 中既一隻迷途小羔羊

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
想問下hpcc 如果有大學offer可唔可以申請特快transcript架?
聽講space有里個服務 唔知HPCC有無?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan12 於 2014-6-10 05:31 PM 發表

想問下hpcc 如果有大學offer可唔可以申請特快transcript架?
聽講space有里個服務 唔知HPCC有無?
無,兩間唔同性質
Space for 谷人上local U
PLK 谷你出國/top up

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大木博士 於 2014-6-10 09:08 PM 發表

無,兩間唔同性質
Space for 谷人上local U
PLK 谷你出國/top up
亂噏廿四

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Shirasaki 於 2014-6-10 09:20 PM 發表

亂噏廿四
SPACE UGC 44% vs PLK 8%
你覺得PLK會著緊你升學,幫你加快transcript?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大木博士 於 2014-6-10 09:22 PM 發表

SPACE UGC 44% vs PLK 8%
你覺得PLK會著緊你升學,幫你加快transcript?
so sad 其實我已經收到ugc offer
即係又要慢慢等 唯有up住notification先
hpcc做野真係好慢 出成績永遠係最遲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan12 於 2014-6-10 09:25 PM 發表

so sad 其實我已經收到ugc offer
你地有無得report offer?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大木博士 於 2014-6-10 09:29 PM 發表

你地有無得report offer?
無啊雖然都係用learner portal 但搵唔到邊到有得report

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan12 於 2014-6-10 09:58 PM 發表

無啊雖然都係用learner portal 但搵唔到邊到有得report
我地space除左learner仲有myfuture去report offer
1) 當資料比下屆參考
2) 學校調節gpa幫你meet offer (Programme Co講)   <== 重點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大木博士 於 2014-6-10 10:05 PM 發表

我地space除左learner仲有myfuture去report offer
1) 當資料比下屆參考
2) 學校調節gpa幫你meet offer (Programme Co講)   
第2點甘正 HPCC咩都無 我都驚meet唔到condition
話時話poly u個 conditional offer係Agpa 3.5 above
係咪指graduation個gpa? 只計 best 60 credits?同埋網上出個個notification of result 最尾一個sem會唔會show埋graduation gpa?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan12 於 2014-6-10 09:25 PM 發表

so sad 其實我已經收到ugc offe
你咪聽條傻佬豬噏啦!一睇就知打手泥啦。係人都知太空上年收唔足人啦!不過條友衰到自己友校都打埋!今年E-APP ABA無生意呀!?

你應該返學校問下,實有方法的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 剛郁完 於 2014-6-10 11:04 PM 發表

你咪聽條傻佬豬噏啦!一睇就知打手泥啦。係人都知太空上年收唔足人啦!不過條友衰到自己友校都打埋!今年E-APP ABA無生意呀!?

你應該返學校問下,實有方法的
其實都係參考下拎個意見 相嗌唔好口

回覆 引用 TOP

HPCC介紹既intern又少又廢同學們覺唔覺?
好彩自己搵到份大公司intern,靠學校真係食屎都得了

Am I hurting? Am I sad?

Should I stay, or should I go?

I've forgotten how to tell.

Did I ever even know?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hy_christine 於 2014-6-11 05:55 PM 發表
HPCC介紹既intern又少又廢同學們覺唔覺?好彩自己搵到份大公司intern,靠學校真係食屎都得了http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
邊科先講泥分享下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 剛郁完 於 2014-6-11 07:14 PM 發表

邊科先講泥分享下

Real estate mamagement
學校介紹埋啲cs,clubhouse,廢既
我想做呢啲中六都得啦使鬼黎讀rem
最後收到2個offer,一個做admin,一個做property mgt,兩間都係大發展商黎
靠學校食得屎

Am I hurting? Am I sad?

Should I stay, or should I go?

I've forgotten how to tell.

Did I ever even know?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]