• 瀏覽: 35,485
  • 回覆: 331
  • 追帖: 6
本新我仲未開始做sales果陣,同好多人一樣對大陸人有偏見,覺得佢地冇文化冇教養,好難頂,但做左之後係另一回事(小女子返工地點係人流好旺 好多大陸人同香港人會去既地方)

首先,我本人係賣3既,香港人同大陸人其實冇咩分別,都係會整亂哂個場,拎起摺左既3,睇完都系好中意扔返個架到,當垃圾咁(但我冇所謂,都唔系重點)

大陸人佢地有時叫你果下 係大聲左啲,但好多最後都會講唔該,你話件貨冇哂都唔會嘈,仲會信你聽你講野
佢地有時的確系會坐系地下,但只要你有禮貌叫佢起身,佢地系會好合作。 唔係大家想像中咁差。

但對比香港人,我做咁耐,發覺香港人好中意黑臉,你一話冇貨 態度變哂!好多太太仲好中意用好串咁黎質疑你,係為難你咁,冇就冇架啦!想點呀 香港人對人態度其實仲差過大陸人,我講真架

之後,要你等10分鐘就話要投訴 好耐,大佬!我咪一早同你講左要等囉,check貨要間間分店打電話架!同你解釋話,我系咁道歉又都覺得唔夠!真係難頂!

好多香港人覺得自己比果小小錢 就覺得係貴賓,係咁諸多要求,佢地真係就只系諗自己,有時真係。。。。

我只系絕發洩下,發表下我感受,但當然都有啲好既香港人,返工遇到都覺得好欣慰,所指遇到大部份姐

編輯
]

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
完全支持樓主睇法,唔話好客呀,大陸de公司同事都正常過香港果de.

回覆 引用 TOP

文化差異就梗有,有d內地遊客行為的而且確好過份,例如隨處小便,但大部份都幾ok,而且不斷改善,同樣亦有部份香港本地人行為同內地人冇乜分別,港鐵車廂飲食時時見,早兩日見到有條友打手機game時speaker開到最大聲,離開車廂都聽到,如果佢係內地人的話實比人嘈到飛起

回覆 引用 TOP

我地80後要加油,發揚香港好客之道

回覆 引用 TOP

其實我成日都覺得做人應該要將心彼己..
都唔明點解有D香港人咁野蠻無禮貌..
大家都係香港人姐~
罵人個D唔通未打過工咩~
點解唔可以大家互相有禮貌D..
等大家無論發生任何事都可以條氣順D呢....

香港有D師奶係有時好惡搞下

及時行樂
處女座男生:
你要有接受批評的雅量。他的分析批評雖然有點吹毛求疵,不過多半都很客觀而準確。

回覆 引用 TOP

系架...我之前翻酒店做waiter真心都系覺得大陸人好服侍過香港人,我serve佢地個時佢地都會猛咁講謝謝,香港人就........少囖!

回覆 引用 TOP

國內人,表面好多時很假,內裡好多時幾真;
香港人,表面好多時很真,內裡好多時好假。

曾幾何時,香港人出外旅遊時一樣係財大氣粗,不可一世;
曾幾何時,香港人都帶貨去日、台,賺外快,去韓國買波鞋.............;
曾幾何時,香港人拿著外匯券,去國內友誼商店買可樂,酒店飲咖啡,好不威風。

歷史只不過係不斷重演,只是你身在什麼時空而已。

回覆 引用 TOP

無可否認香港人既人格係一直倒退,我原本對大陸人既不滿只在於佢地既文化,不過因為近年政府政策失誤及大陸政府既幕後操縱,令到香港人頭湧湧,一街都係大陸新移民及自由行,黎香港搶資源之外又令到活動空間無晒,我相信呢樣就係令好多香港人最不滿既地方。

回覆 引用 TOP

岩,對住內地人好過香港人
但你工作態度錯哂
份份工都有難度嫁啦
比人拒絕,比人黑臉,比人串就批評人
你唔係咁適合做服務業
你要學識接受,你估個個客都冇意見嫁咩?咁你咪好好做?你份人工包埋依d!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 davidwu 於 2014-6-6 11:03 AM 發表

無可否認香港人既人格係一直倒退,我原本對大陸人既不滿只在於佢地既文化,不過因為近年政府政策失誤及大陸政府既幕後操縱,令到香港人頭湧湧,一街都係大陸新移民及自由行,黎香港搶資源之外又令到活動空間無晒,我 ...
呢樣唔闗來港的內地人事,佢地只係行使權利,責任在兩邊政府

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Zero123hk 於 2014-6-6 12:58 PM 發表

但你工作態度錯哂
份份工都有難度嫁啦
你唔係咁適合做服務業
你要學識接受,你估個個客都冇意見嫁咩?咁你咪好好做?你份人工包埋依d!

http://i ...
如果樓主工作果時係咁同客嘈我都會buy你, 但係佢依家只係私人時間發洩下, 咁都唔得?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Zero123hk 於 2014-6-6 12:58 PM 發表

但你工作態度錯哂
份份工都有難度嫁啦
你唔係咁適合做服務業

我係接受,我只係講返而家既現象出黎,其實大陸人唔係大家想像中咁差,我知人工包埋既都知係受客氣,所以平時遇到都係好好態度唔會差,咁你覺得有人意見係岩,但都要睇果d係咩意見囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2014-6-6 09:54 AM 發表

國內人,表面好多時很假,內裡好多時幾真;
香港人,表面好多時很真,內裡好多時好假。

曾幾何時,香港人出外旅遊時一樣係財大氣粗,不可一世;
曾幾何時,香港人都帶貨去日、台,賺外快,去韓國買波鞋........ ...
支持做左呢份工真係對佢地既歧視偏見冇哂,真系覺得以前既我好無知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 powerjj6 於 2014-6-6 08:53 AM 發表

我地80後要加油,發揚香港好客之道
係呀

回覆 引用 TOP

樓主,朋友,同事,屋企人都唔好同人講。如果我遇到同人講,冇人會明白!有d好人同你講,做野係咁嫁啦,解釋你知,但一定唔會明!比人聽到你咁講,ok講忠果句!但你聽落好似比人笑ga感覺,人地聽到好簡單咋嗎!但你會覺依d說話好傷到你!講比人知,人地唔理你感受,忠忠直直間接就傷害到你。跟本冇人會明

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]