• 瀏覽: 8,511
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-12 10:21 AM 發表

我一堂30分鐘 (我prefer 45 mins, 老師都係話唔得)
依加學緊
Processional from Pomp and Circumstance No.1
Waves of Danube
Gypsy Dance
得第一首聽過.....你都肯定聽過

The Tiresome Woodpecker  
你D歌一D都唔似 2.5月嘅 LEVEL!!! 勁!!!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 eric827100 於 2014-6-12 12:23 PM 發表

你D歌一D都唔似 2.5月嘅 LEVEL!!! 勁!!!

師兄個星期練幾耐? 我練4到5個鐘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-13 05:34 AM 發表

師兄個星期練幾耐? 我練4到5個鐘
無怎住練, 平日三天每朝返工前練半個鐘
放工食飯前鍊半個鐘.......瞓前半個鐘.....
星期六日, 就約一個半鐘

我學左古箏一年半
(好在有古箏底, 而家鋼琴D拍子同睇譜都好快上手),
而家古箏5級, 有一半時間要練古箏

星期二學鋼琴
星期三晚學羽毛球
星期五晚上武術班
星期六朝學古箏

仲要偷時間同隻狗去散步

嘩, 真係忙過D靚仔

星期六朝學古箏

回覆 引用 TOP

咁忙都抽到咁多時間練, 勁
我淨係學緊鋼琴同結他, 結他都係初學

回覆 引用 TOP

Hello~
我都係學左2.5個月, 一堂45分鐘, 學得好開心, 仲啱啱買左部新琴回家
Everybody Book 1 一個月前學晒, Miss 同我開左本Piano Pieces for Children 3, d 歌好好聴, 學到The Harabell (呢首係我第一次不能夠一次pass 的歌 )
John Thompson 1st Grade Book 學到p.34 "Little Spring Song"
ABSRM Grade 1 Scales & Broken Chord 學左一半左右, 但而家做唔到雙手同一方向彈, Miss 話一定要做到才close 呢本野.
A Dozen A Day Pre Book 啱啱學晒, 下堂開Everybody Book 2

大家加油呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianomama 於 2014-6-13 11:30 PM 發表

Hello~
我都係學左2.5個月, 一堂45分鐘, 學得好開心, 仲啱啱買左部新琴回家
Everybody Book 1 一個月前學晒, Miss 同我開左本Piano Pieces for Children 3, d 歌好好聴, 學到The H ...
鋼琴媽媽,乜你唔係講暑假冇得學,要湊細路?

回覆 引用 TOP

仲未到暑假.......7月中後啦...........
聴完大家說不好學下停下, 我而家安排緊d summer course 比個小朋友, 自己就可以鼠走45mins去學 , 不過一定小左時間 practice...........haha

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianomama 於 2014-6-14 10:09 PM 發表

仲未到暑假.......7月中後啦...........
聴完大家說不好學下停下, 我而家安排緊d summer course 比個小朋友, 自己就可以鼠走45mins去學 , 不過一定小左時間 practice...........haha
可以Keep到學已經好好!
好多人因為忙而'話'停學一兩個月,但之後就放棄左。

回覆 引用 TOP

hanon 必須要練,才有好的根基。
電子琴絕不可代替鋼琴,音色層次角鐲鍵也不同。
加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bart-dekker 於 2014-6-10 14:18 發表

辛苦Practice好 C position, 現在又要再記過 G position的手指位, 之后仲有好多唔同的position. 要記晒熟練先可上GRADE TWO.
看譜很慢, 手指同腦都反應都好慢,不協調.  注要是看譜很慢,上下譜號都有音會諗好耐,可如 ...
先分別熟練左手及右手,然後再用慢速度雙手一齊彈,切記唔好急,要慢練,慢練期間多些注意左右手轉Fingering 既位置,初初學看譜慢是很正常的。分開手練習時,可以嘗試一邊彈一邊用口讀出音名(e.g  C position 既就係讀 C D E F G A B C), 加油呀,日子有功一定會成功咖

回覆 引用 TOP

請問hanon 係for 幾級的?老師暫未叫我買.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianomama 於 2014-6-17 23:22 發表

請問hanon 係for 幾級的?老師暫未叫我買.
2級可以開始彈

回覆 引用 TOP

明白, 我應有排都未二級

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianomama 於 2014-6-18 12:17 PM 發表

明白, 我應有排都未二級
Hanon 我開始時主要用來執手形姿勢,慢慢彈落去就開始講求靈活度,我覺得一級都用得。

回覆 引用 TOP

我都係上個禮拜學 wrist staccato (woodpecker)  from Hanon .
只手緊到幾乎抽筋,大人真係好困難。
我都係卑好貴學費,所以好明白你嘅感受。
加油!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]