• 瀏覽: 8,549
  • 回覆: 6
引用:
原帖由 bart-dekker 於 2014-6-10 02:18 PM 發表

辛苦Practice好 C position, 現在又要再記過 G position的手指位, 之后仲有好多唔同的position. 要記晒熟練先可上GRADE TWO.
看譜很慢, 手指同腦都反應都好慢,不協調.  注要是看譜很慢,上下譜號都有音會諗好耐,可如 ...
我都係新手, 學左5個月, 不過老師從來無叫我地記乜野C position, G position.  
乜要記得先上到 GRADE 2?
我無打算考試, 老師從來無講我係乜 grade (可能因為連1級都無  HAHA)
而家都好似摩得快左, 有D歌仔(自己以為)都彈得幾好
就快完 3本  A Dozen A day, John Thompson's Adult Piano Course Book 1

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-10 10:25 PM 發表

我都係新手, 學左2.5個月, 不過老師從來無叫我地記乜野C position, G position.  
乜要記得先上到 GRADE 2? 我未打算考試, 老師從來無講我係乜 grade.依加用緊 a dozen a day, alfred's basic piano course level ...
嘩! 2.5個月 alfred's basic piano course level 4,
我從未學過 alfred's basic piano course, 不過2.5月 level 4, 即平均2星期完成一個level,  好似好勁呀...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-11 10:33 AM 發表

我跟老師學左2.5個月, 之前自學左一段時間.
A dozen a day, 我依加係21頁, 你呢?
我冇見過John Thompson's Adult Piano Course, 冇得同你比較下添
我彈到一PAT屎, 一啲都唔勁
我從未學過鋼琴, 2月開始,
已經彈完 2本基礎 A dozen a day, 而家BOOK 1, 差不多完, 一兩個星期後應該開BOOK 2

老師都算嚴格, 有一節 A dozen a day彈4 星期佢都話唔得, 終於上星期收貨

John Thompson's 已經大半, 剛彈完maccasin dance, forest dawn
(每次總數都係3首 + 8-10 個 A dozen a day, 大約練1-2星期就過關)

昨天開3首新曲, 其中long long ago, 係小朋友時D歌仔, 今次開始彈, 好開心呀

大家努力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-12 03:17 AM 發表

" 總數都係3首 + 8-10 個 A dozen a day" 我每次學2到3首,加2個 a dozen a day (Book 1)你一堂上幾耐?
一星期 60 min (我 prefer 45 min, 不過老師話唔得)
每次總數都係3首, OK 一首就加一首.

學費好費, 要努力練琴.

上星期教 The Tiresome Woodpecker, twist staccato 好似好難掌握, 成日變左staccato
要加油

你學緊乜野歌?

....努力...加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-12 10:21 AM 發表

我一堂30分鐘 (我prefer 45 mins, 老師都係話唔得)
依加學緊
Processional from Pomp and Circumstance No.1
Waves of Danube
Gypsy Dance
得第一首聽過.....你都肯定聽過

The Tiresome Woodpecker  
你D歌一D都唔似 2.5月嘅 LEVEL!!! 勁!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dellmouse 於 2014-6-13 05:34 AM 發表

師兄個星期練幾耐? 我練4到5個鐘
無怎住練, 平日三天每朝返工前練半個鐘
放工食飯前鍊半個鐘.......瞓前半個鐘.....
星期六日, 就約一個半鐘

我學左古箏一年半
(好在有古箏底, 而家鋼琴D拍子同睇譜都好快上手),
而家古箏5級, 有一半時間要練古箏

星期二學鋼琴
星期三晚學羽毛球
星期五晚上武術班
星期六朝學古箏

仲要偷時間同隻狗去散步

嘩, 真係忙過D靚仔

星期六朝學古箏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 msqueen 於 2014-6-25 03:14 PM 發表

其實我都想學古箏,但而家又學緊琴,我怕唔得

Why not!!!  好多小朋友都學兩種樂器!

我學左古箏一年半
而家5級.   今年初先學埋鋼琴.
而家進度都OK 老師都話唔錯

好多人問我鍾意古箏定鋼琴多D......我真係兩樣都鍾意

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]