• 瀏覽: 27,575
  • 回覆: 75
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 fb6702045 於 2018-8-26 07:33 PM 發表

我想問下血尿係咩野色紅色 黑色定深黃啡 係好明顯屙緊果時就見到 定屙到落廁所先好似滴血落水到化開哂咁
唔好等喇。 第一時間去搵泌尿專科照膀胱鏡+CT scan

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nickcho916 於 2017-4-25 07:20 AM 發表

請問大家近況如何?我前2日都確診grade 1, 我只是30歲
我兩個禮拜前做咗切除腫瘤

今日報告話我嗰個係high grade,要做多一次。
但就話我屬初期,而無生得好深入。

因為我喺加拿大,個專科講嘅好多都唔明

我都係30幾歲......

引用:
原帖由 onlyuduno 於 2018-9-18 07:48 AM 發表

我兩個禮拜前做咗切除腫瘤

今日報告話我嗰個係high grade,要做多一次。
但就話我屬初期,而無生得好深入。

因為我喺加拿大,個專科講嘅好多都唔明

我都係30幾歲...... ...
唔駛怕的,早發現有得做就okay, 最緊要keep checking.....

你認為自己有冇唔太好嘅生活習慣導致?

引用:
原帖由 fansigns 於 2014-6-14 11:22 PM 發表

我媽3月發現膀胱癌, 切除了兩個差不多6CM的瘤, 醫院再驗組織發現還有惡細胞要我媽使切除膀胱手術, 我們拒絕了.

現轉介了去伊院做電療, 下星期二開始,為期6 個半星期.  醫生又建議用埋化療同步, 我們有點卻步.問醫生, 現只有在膀胱軟組織有癌細胞, 屬第三期. 但媽媽身體冇異樣, 精神爽利  我就唔係咁想媽做喇!  但唔知點解中醫又話做埋去.   V_V ...
香港中醫垃圾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nickcho916 於 2018-10-24 02:27 AM 發表

唔駛怕的,早發現有得做就okay, 最緊要keep checking.....

你認為自己有冇唔太好嘅生活習慣導致?
我以前有食煙,但戒咗十幾年。

鍾意食煎炸油膩嘢同少飲水

引用:
原帖由 onlyuduno 於 2018-10-25 11:11 PM 發表

我以前有食煙,但戒咗十幾年。

鍾意食煎炸油膩嘢同少飲水
我都少飲水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raykei 於 2014-6-18 02:34 PM 發表

讓我分享一下我的經歷,希望幫到大家。我在2013年頭發現小便有血,因為不是得密,初時以為熱氣或尿道炎,所以一直沒有理會,但直至3月份發覺唔尋常,所以搵私家醫生求助,之後做內窺鏡手術顯示有腫瘤。嗰時佢仲話抽啲組織化驗睇下有幾惡先啦。我嗰下都未識驚,仲同太太講話有瘤,但未知係良性定惡性。點知醫生夜晚巡房我再問佢幾時知係良定惡,佢即時話膀胱腫瘤係無分良定惡,係癌症嚟架喇,睇下化驗係第幾期啦。我嗰時直頭晴 ...
請問raykei 現時情況怎樣? 人造膀胱有沒有特別問題?

回覆 引用 TOP

中醫有用嗎?

回覆 引用 TOP

請問raykei 師兄可PM我嗎?或其他師兄師姐可代pm raykei 聯絡我?因為新手發不出短消息, 有關於癌症問題詢問,謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raykei 於 2018-1-3 11:06 AM 發表

政府做,大概下年一次
師兄  有網友找你

回覆 引用 TOP

不好意思,無留意到。

回覆 引用 TOP

人造膀胱正常,但深層睡眠有尿滲情況,是死症,無得改善。
只能適應呢種生活模式。

引用:
原帖由 raykei 於 2020-9-7 01:16 PM 發表

只能適應呢種生活模式。
師兄
如只係小小問題滲下尿
無其他吾舒服
就真係好好了

引用:
原帖由 raykei 於 2020-9-7 01:16 PM 發表

只能適應呢種生活模式。
師兄, 謝謝你的分享. 想問下手術後腎功能有沒有影響?要否需要自行導尿? 平日有沒有尿滲漏?現在晚上需要起多少次身小便? 謝!

引用:
原帖由 wongshek 於 2020-9-7 04:51 PM 發表

師兄
如只係小小問題滲下尿
無其他吾舒服
就真係好好了
師兄你是否過來人?可否分享吓?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]