• 瀏覽: 21,464
  • 回覆: 33
  • 追帖: 2
請問現時私人教琴行情如何 ?
全職揾到食嗎?

熱賣及精選
慘烈

有客嘅全職可以搵好多
但你知唔知點樣搵客

現想教5 ∼ 8 級琴 ,但不知現時大慨甚麼收費,如有關資料可否PM一聲。

[ 本帖最後由 hkdouble1997 於 2014-7-3 06:07 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

可去附近的琴行攞單張參考價錢再收平少少。

可去附近的琴行攞單張參考價錢再收平少少。

識親d人話教琴都話超好搵...

有演奏文憑,教左好耐琴 分享下我的經驗
教琴的收入係可以養活自己,但如果想買樓,就真是不夠的,除非有家人經濟上支持,否則就一世租樓,所以我都係兼職教琴。

況且,大多數學生都係星期六、日學琴,周一至周五好少人學琴,小貓三兩,我覺得好悶,就算全職教琴都係得星期六、日最多野做,其實做兼職鋼琴老師都得,何必做全職?

另外,現在多數小朋友,都係玩玩下,學幾年又唔學,多數家長就找平價的老師,你收得貴,就唔及人地收得平爭。現在琴行又多,大多數人都找琴行試學,琴行係一間公司,一般普羅大眾學生覺得有信心d,學得一年半載,多數覺得要練琴好煩,就停學。

引用:
原帖由 S021078 於 2014-7-7 01:19 PM 發表

我有演奏文憑,教左好耐琴 分享下我的經驗
教琴的收入係可以養活自己,但如果想買樓,就真是不夠的,除非有家人經濟上支持,否則就一世租樓,所以我都係兼職教琴。
況且,大多數學生都係星期六、日學琴,周一至周五 ...
你教左好耐琴,有囗碑,有固定客源好一d,
早幾年行內有班敗類殺雞取卵,
收低價搵客(約琴行價7折),
第一堂教得非常好,
d阿媽信佢,先比4堂學費.
跟住去如黃鶴,電話咭都換埋.
佢呃得幾局但就影響哂成行生態,
班阿媽開哂名唱,
無人介紹,而家好少阿媽信私人教琴.

引用:
原帖由 nc99999 於 2014-7-8 09:50 AM 發表

你教左好耐琴,有囗碑,有固定客源好一d,
早幾年行內有班敗類殺雞取卵,
收低價搵客(約琴行價7折),
第一堂教得非常好,
d阿媽信佢,先比4堂學費.
跟住去如黃鶴,電話咭都換埋.
佢呃得幾局但就影響哂成行生態,
班阿媽 ...
可以說現在不像以前,剛考完八級的,不要以全職教琴為目標
part time教還可以

引用:
原帖由 S021078 於 2014-7-9 03:05 AM 發表

可以說現在不像以前,剛考完八級的,不要以全職教琴為目標
part time教還可以
一般小型琴行都唔考慮八級,
柏C無LT唔考慮.
而家好難全職教琴

引用:
原帖由 nc99999 於 2014-7-9 12:57 PM 發表

一般小型琴行都唔考慮八級,
柏C無LT唔考慮.
而家好難全職教琴
唔繼續進修好難做全職教琴, 家下既家長要求好高
我都諗住做下野儲下$繼續讀下D音樂野

引用:
原帖由 dextermo 於 2014-7-9 11:59 PM 發表

唔繼續進修好難做全職教琴, 家下既家長要求好高
我都諗住做下野儲下$繼續讀下D音樂野
我聽過有家長同圍同人講:
個囡跟西崎崇子個徒弟學小提琴,成400/堂,
仲係 Grade 1

西崎崇子個徒孫都唔止呢個數

引用:
原帖由 nc99999 於 2014-7-10 01:10 PM 發表
我聽過有家長同圍同人講:個囡跟西崎崇子個徒弟學小提琴,成400/堂,仲係 Grade 1 西崎崇子個徒孫都唔止呢個數
其實天份最重要,如主動性強,可二,三年已考取八級,樂理可能不太強,但看時間是否同步。

引用:
原帖由 hkdouble1997 於 2014-7-10 01:19 PM 發表

其實天份最重要,如主動性強,可二,三年已考取八級,樂理可能不太強,但看時間是否同步。

以今天小朋友d 放學 schedule,
每天有30分鐘練琴已經不大可能,
五年考取八級已經算天才,
中段起碼用30小時考五級樂理.

仲要今時今日, Piano & violin 好多學校唔計分,
想全職教琴真係唔容易

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]