• 瀏覽: 14,993
  • 回覆: 21
如果系證券行做agent, 但是無客, 自己買賣股票賺錢, 咁需要交稅嗎?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
證券行做agent收入的那部分要報稅
自己買賣股票賺錢的那部分不需報

回覆 引用 TOP

但我聽人講就算係自己炒都要交,如果係股票經紀既話。
有無稅務達人解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天天精彩 於 2014-7-19 09:39 AM 發表

但我聽人講就算係自己炒都要交,如果係股票經紀既話。
有無稅務達人解答
打電話問過稅務署,係唔使報稅嘅!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MMA0817 於 2014-7-19 01:28 PM 發表

多謝解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MMA0817 於 2014-7-19 01:28 PM 發表

唔好以為稅務署啲人答嘅一定啱。你打去問答你果個罷明昆你。

只要係做agent,自家炒的所賺那份一樣要交,我係一個活生生例子。信錯稅局熱線,結果俾佢罰到甩肺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Doraemon0903 於 2014-7-22 02:21 AM 發表

唔好以為稅務署啲人答嘅一定啱。你打去問答你果個罷明昆你。

只要係做agent,自家炒的所賺那份一樣要交,我係一個活生生例子。信錯稅局熱線,結果俾佢罰到甩肺。
會點罰法ga?

回覆 引用 TOP

你做到amount to business 就要交profit tax

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天天精彩 於 2014-7-23 10:42 PM 發表

會點罰法ga?

欠稅3倍加利息

回覆 引用 TOP

自己買賣股票不需報

回覆 引用 TOP

唔洗報稅架

回覆 引用 TOP

自己在銀行買賣,應該不用交稅。如果我長揸等收息,怎樣計算?

回覆 引用 TOP

炒股當然要交稅, 果種叫印花稅~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mountain007 於 2014-9-19 03:30 PM 發表

自己在銀行買賣,應該不用交稅。如果我長揸等收息,怎樣計算?

no interest/dividend/capital gain tax in hk
except that you RUN A BUSINESS WHERE THE NATURE OF BUSINESS IS TO DERIVE INTEREST/DIVIDEND/CAPITAL GAIN
so if you are EMPLOYED as a investment agent, you do not pay PROFITS TAX on your capital gain through your bank/brokerage account (which is opened in the capacity of a bank/brokerage customer), unless the trading pattern/frequency amounts to the RUNNING OF A BUSINESS

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]