• 瀏覽: 7,374
  • 回覆: 70
[隱藏]
教主先生會唔會回應呢?
      
是要在大約11分鐘開始聽:
https://www.youtube.com/watch?v= ... quoQYKR3GpP82TO-zRw進入香討影片區



回覆 引用 TOP

老蕭又出秘密武器:教主豪宅

[ 本帖最後由 singleman2006 於 2014-8-1 08:51 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]



"SYLLABUS無,考試唔考,問黎做乜?識左都搵唔食啦!"你就係呢種人!

回覆 引用 TOP

呢的野我早幾年前都已經不斷地提,不過,當年,膠珠信徒眾多,個個比膠珠迷到痴痴呆呆!少人聽得入耳! 其實,老蕭所講的一切都係膠珠一貫處事方式!

不如,等我帶大家重溫當年一些報章的報導,大家再睇一睇同今時今日,膠珠所做的一切有無分別? 然後,你地自己去作分析吧!


轉載自頭條網 2007年「勞永樂批毓民收受江湖利益」(請特別注意下紅色字部份)
現年53歲的傳染病專家勞永樂,絕對是近期的話題人物,從他加入社民連到退出社民連,都是媒體關注的焦點。

上月底,勞永樂忽然辭去社民連的副主席並退黨,理由是不滿社民連主席在黨員不知情下收受江湖中人利益。勞永樂認為,作為政治組織,有責任保持最高的道德標準,而且要言行合一,向公眾展示誠信和道德操守。社民連在尖沙咀的總部,被媒體揭發原來是由一名叫做「鬼添」的新義安資深成員免費提供的。

「鬼添」真名叫作李育添,曾被稱為新義安「十傑」,有大學學位,早年甚至在懲教署任職,在現在則為香港泰拳理事會會長。1996年因為身為黑社會成員而被判6個月。去年12月,李育添因為涉及新世界集團連環被襲案而再度被捕。

要求訂租約被指多事
勞永樂在接受《星島日報》專訪的時候,說去年7月的時候社民連秘書長陶君行曾找過他,指出會址可能和「那個人」(李育添)有關。勞永樂奇怪陶君行為何不直接問黃毓民,陶君行當時則回應「驚畀佢鬧,查(查契)清楚先敢問佢老人家囉。」

查契的結果發現,物業確實和「鬼添」有關系,單位的業主是「迅亞發展有限公司」,而李育添擁有該公司一半的股份。於是勞永樂與陶君行及另一副主席麥國風在一個深夜到黃毓民麵鋪,「我們建議他要訂立正式租約,要交巿值租金,跟足規矩交租」,當時更問他拿租約看,「但一直都睇唔到。」

不過後來陶君行則公開表示支持黃毓民,認為做法無問題,並指只要確保並非「有交換條件」,則無論業主是誰又或者什麼人捐款都沒有問題,社民連不會歧視任何類別的捐款者。(<--由此都可以見到土人為了議席都幾無道德!)

勞永樂對社民連成員在面對這樣「黑白分明」的事件時,「一係唔出聲,一係覺得合理」的表現感到不滿,他認為社民連太害怕失去主席黃毓民,整個黨表現出反智和非理性的情緒,面對這樣「一言堂」的政黨,他只有離開:「由○六年十月一日社民連成立開始,租金從無入帳,捐獻無入帳,我要求更正這做法,要求訂定租約……若果這樣也叫做錯、叫做挑剔、叫做無是生非,我仲點可能再留低?

事件被揭發之初(2007年12月24日),黃毓民曾強調過租約合法不過4天後,社民連終於召開行政委員會討論事件,黃毓民才承認一直沒有交租

社民連指責勞「影響形象」
社民連方面,則發表聲明,指勞永樂就會址租約的問題發表了不當及不實的聲明,嚴重影響了社民連的形象和聲譽,對此表示遺憾。

這次事件並非勞永樂和黃毓民的首次矛盾,在早前立法會補選,泛民主派初選的時候,勞永樂表示他已經收到了極大的壓力,他堅持要經過選舉產生的泛民派候選人才是民主,不過這點卻受到泛民主派的嚴厲抨擊,部分輿論認為勞永樂在上演「無間道」,是親建派打入泛民的臥底。對此,勞永樂認為只是泛民壓迫「不就範」弱勢成員做法,「我做了甚麼成為『無間道』呢?就因為挑戰陳太?」

雖然黃毓民在過程中並沒有勸阻他參選,但就處處留難,勞永樂稱「我屢次要求、聲淚俱下地要求他召開行政委員會,早日確認我參選資格,直至初選辯論前四天,我才獲得確認代表社民連參選。」




回覆 引用 TOP

另,有關膠珠居住狀況資料補充-

資料轉載自明報 2013年3月:
黃毓民填報住址 公司登記 愈住愈豪

【明報專訊】人民力量立法會議員黃毓民被視為人力信徒的「教主」,本報記者在搜尋人民力量資產情況時,發現黃毓民近幾年登記的住址「愈來愈豪」,但都不是他自己持有的物業。
豪宅非本人持有黃毓民於去年11月22日立法會選舉兩個月後,更改公司註冊的登記住址,這次是位於九龍塘義德臺一單位,實用面積1565呎,差餉租值是每月25,520元*。該單位並非黃毓民持有,業權人為Top Award Holding Limited,董事是林姓及談姓女子,在2011年底以2020萬元購入。

去年8月,黃毓民在立法會選舉登記的住址為九龍城秀竹園道6號南方花園一高層單位,業權人為林姓男子,在2011年6月以1070萬元購入,面積為900多呎。黃在2008年選舉時報稱入住秀竹園道14C號一單位,2004年由一公司以300多萬元購入。本報至截稿前未聯絡到黃毓民回應。

*如果差餉估值都有$25,520,相信租金一定唔會細過呢條數!按現時同地段的租務市場,相信五萬幾至六萬幾都要 (租金還要視乎景觀同裝修等因素作決定)



回覆 引用 TOP

[隱藏]
話明係〝尊貴議員〞。






"SYLLABUS無,考試唔考,問黎做乜?識左都搵唔食啦!"你就係呢種人!

回覆 引用 TOP

老笑講  郁人住成 1500呎 , 要6皮野租.....

我吾信郁人會用 幾皮野走去租 , 供我反而信

叫毒果 去查下......
許是人 ...2../ 富貴飯民.........  官職收入不配



回覆 引用 TOP

按老蕭所講,膠珠係無交過租,兼無簽定租約! 個情形都佢在社民連尖沙咀會址上的處理手法一樣! 而呢間租屋比佢間公司仲神奇? 經查察後,兩名股東,一個註冊地址在筲箕灣 ,另一個居住在公屋?  

其實件事都有兩年幾啦,班記者有無咁廢,都唔識去追查落去,是否有尊貴議員收受利益而無申報呀!

[ 本帖最後由 kung_fu 於 2014-8-1 01:43 PM 編輯 ]



附件

top award-1.jpg(83.42 KB)

2014-8-1 01:43 PM

公司資料

top award-1.jpg

top award-2.jpg(66.18 KB)

2014-8-1 01:43 PM

註冊地 (離岸公司)

top award-2.jpg

top award-3.jpg(89.64 KB)

2014-8-1 01:43 PM

公司股東之一

top award-3.jpg

top award-4.jpg(98.8 KB)

2014-8-1 01:43 PM

公司另一股東

top award-4.jpg

回覆 引用 TOP

老廉會唔會開file?






"SYLLABUS無,考試唔考,問黎做乜?識左都搵唔食啦!"你就係呢種人!

回覆 引用 TOP

有人去舉報就一定會開file! 因為案情性質同許仕仁一樣! 作為立法會議員收受金錢或實質利益都好大罪!老蕭呢舖真係想膠珠臨老入冊!   依家膠珠在街上咁多襯家,單係民主黨都已經恨之佢入骨!

估唔到,呢個膠珠真係蠢到無朋友!上一次無人去告佢,佢就以為無事,點知食髓知味今舖又黎過! 其次,聽膠珠搬家時講過,菠蘿呢處都係「佢朋友」租比佢,所以才可以咁快找到地方搬屋!記得佢在節目中講過,係話佢無乜野多,勝在朋友多!所以,我都有理由相信菠蘿個會址都係佢朋友物業而膠珠係無交過租!唔明點解老蕭又唔去踢爆佢!

[ 本帖最後由 kung_fu 於 2014-8-1 01:58 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 kung_fu 於 2014-8-1 01:50 PM 發表

有人去舉報就一定會開file! 因為案情性質同許仕仁一樣! 作為立法會議員收受金錢或實質利益都好大罪!老蕭呢舖真係想膠珠臨老入冊!   依家膠珠在街上咁多襯家,單係民主黨都已經恨之佢入骨!:s ...
分分鐘 9達 叫只熱9 去做 舉報 正常 D 高達 私煙 周溶 全力 舉報...... 睇下佢地做 5 做野 就知  系咪自己友



回覆 引用 TOP

我係膠珠今舖都好難拆?因為佢手上一定無樓宇租賃合約?(相信老蕭一定去過田土廳查過!)咁即係逃稅啦!二則你叫膠珠何來製造出銀行交易紀錄來證明佢每個月都有交租呀? (無銀行會同佢串謀做假嘛) 就算比佢作故仔話次次入cash?咁,都可以查到從佢個戶口有無「定期」提款的紀錄呀?對方又有無「定期」收款的銀行紀錄? (仲要時間上要吻合!)如果無呀!哈哈!睇怕膠珠在廉署呢杯咖啡都有排飲同慢慢解釋下啦!

真係估唔到,我仲以為膠珠可以撐到年尾才收檔!點知咁快就玩完?真無癮了!



回覆 引用 TOP

今次膠珠攻擊泛民,隨時變成〝政治自殺〞。






"SYLLABUS無,考試唔考,問黎做乜?識左都搵唔食啦!"你就係呢種人!

回覆 引用 TOP

如果我係飯民又或者係毒果,呢招圍魏救趙一定要做!仲要馬上做,一方面可以利用呢單野分散焦點視線,等其他傳媒唔好繼續去追查飯民同毒果之間的利益輸送問題,二來,一報被膠珠多年來的所受的冤氣!三來,如果膠珠係建制派其中一隻棋子時,佢地打落去,班建制自然會千方百計來保佢!因為膠珠呢一席可以係政改關鍵性果五票之一,如果佢被拉落馬,對個局勢又有不明朗!咁佢地可以同建制談判將金錢利益都放低,唔好再去攻擊飯民!

[ 本帖最後由 kung_fu 於 2014-8-1 02:32 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kung_fu 於 2014-8-1 01:50 PM 發表

有人去舉報就一定會開file! 因為案情性質同許仕仁一樣! 作為立法會議員收受金錢或實質利益都好大罪!老蕭呢舖真係想膠珠臨老入冊!   依家膠珠在街上咁多襯家,單係民主黨都已經恨之佢入骨!:s ...
緊係唔會告佢,睇完話無CASE。就係咁。此謂之 養 套 殺 三步曲,佢乖,就無殺,就無亮劍,劍都係亮去D唔乖嘅。唔係點為之香港已死?
腦燒只有旨意生果報去寫下,告誡下D芒毒不清嘅,條友裝窮裝足咁多年,都真係幾好戲,成日鬧人無恥,哈,真係去照下鏡啦佢。

[ 本帖最後由 蝗者之瘋 於 2014-8-1 02:36 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
當然唔會啦!性質同許仕仁一樣!而且,依家個形勢唔係老蕭可主宰!單野暴光後,毒果一定會利用膠珠單野圍魏救趙,拖膠珠落水!如果膠珠係政改關鍵性果五票,建制自然會設法保佢!所以,接下來大家要留意下建制派點回應膠珠單野!而飯民又有無智慧懂得利用膠珠單野救自己!


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]