• 瀏覽: 229,634
  • 回覆: 1,916
  • 追帖: 21
超級長!~~~
我地已經黎到第 3 帖~~~~XDDDD
想睇之前的我會補番LINK係度~

請自由地~

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21721393&extra=page=1

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22096617&extra=page=1

僕のいない朝は
今よりずっと 素晴らしくて
全ての歯車が噛み合った

回覆 引用 TOP

開始新的一頁。。。yeah

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 curakillua 於 2014-8-30 10:47 PM 發表

超級長!~~~
我地已經黎到第 3 帖~~~~XDDDD
想睇之前的我會補番LINK係度~

請自由地~

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21721393&extra=page=1

http://www.discuss.com. ...
Support!

回覆 引用 TOP

厲害,第3帖我會繼續支持呀

回覆 引用 TOP

Support! 另外各位師兄師姊好。

老師對大家覆琴時的彈奏速度有冇要求?
如果有,多數會限住不能彈快(集中手型力度等),還是對速度有最低要求?
如果冇,大家會不會覆你能彈得最快的拍子?還是心情緊張放慢少少?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小麗FL 於 2014-8-30 04:00 PM 發表

又係。。。大師都唔會彈低程度既歌。。你講得啱。。ORZ 居然冇諗到
不過聽下大師彈琴都好既XDDD

如果未練好,有冇得練多個星期?定係老師覺得冇咩所謂,最緊要係教到你其他野?
有時真係冇咩必要去練 ...
練歌部份我自己的能力還在局限在流暢度,力度(不是大細聲),速度(希望有老師2/3),對拍子...我希望一首歌最多練3個星期...因為我想學多d歌及最重要可以快d聽以前miss 彈新歌。
而且一堂通常覆3首歌(包括練手指),因為通常3首不是同一天學,點都會有一兩首係屬於「勉強」或「未完成」,學多個星期只會出現另一首新歌(可能係練手指)變做「勉強」,除非我能一個星期就彈好新歌,其他人係咪都有這個問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Minpay 於 2014-8-31 10:23 AM 發表

Support! 另外各位師兄師姊好。

老師對大家覆琴時的彈奏速度有冇要求?
如果有,多數會限住不能彈快(集中手型力度等),還是對速度有最低要求?
如果冇,大家會不會覆你能彈得最快的拍子?還是心情緊張放慢少少? ...
那要視乎首歌,我的老師會睇歌的要求,不是每首歌都要快,太慢當然都不行,我的視譜能力ok,往往就算我無練過,我都可以彈到首歌,但就要彈得慢,當然老師一定睇得出,就算音正確,拍子正確,都會要我再練。
我一般覆琴會彈得比練的慢,練的時候,我會練到比要求速度快一點,咁去到老師度個速度就正確。。

回覆 引用 TOP

想問下數碼鋼琴的耳機孔係幾多 mm 的?
發覺好大
平時 3.5mm 果 d 唔0岩入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ruleung 於 2014-8-31 12:12 PM 發表

想問下數碼鋼琴的耳機孔係幾多 mm 的?
發覺好大
平時 3.5mm 果 d 唔0岩入
買個轉插就ok,我都是用轉插

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helenleung910 於 2014-8-31 12:06 PM 發表

那要視乎首歌,我的老師會睇歌的要求,不是每首歌都要快,太慢當然都不行,我的視譜能力ok,往往就算我無練過,我都可以彈到首歌,但就要彈得慢,當然老師一定睇得出,就算音正確,拍子正確,都會要我再練。
我一般 ...
咁你老師練前有冇俾個速度你?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Minpay 於 2014-8-31 01:53 PM 發表

咁你老師練前有冇俾個速度你?

首歌有要求架嘛,啲譜上面有寫,例如 moderato, 即是中等速度,即係90至115左右的速度,allegretto即係稍快板,快過moderato,Andante係行板,比moderato慢一點,adagio 係慢板,比Andante慢一點。
老師一開始就教我睇譜上面的符號、意大利文如何解,點樣彈等等。嗰時我未學樂理,後來學左樂理就更明白呢啲字。

回覆 引用 TOP

真是各師各法呀。。。或可能我學琴時間最淺,與大家程度不同我老師教新piece時,總是要我做好所有細節位,彈得流暢正確,passed 之後才准我開始練速度架。

另外,近來準備緊樂理考試,有點關於速度(tempo) 的資料可以分享一下,有錯請指正,歡迎賜教

最最早期的樂譜是沒有速度記號的,全由演奏者去理解演繹。後來,作曲家開始用一些術語,如moderato, andante, allegro 等。。。這些都是意大利文,因為當時意大利音樂是西方音樂權威。再後來,許多別國的作曲家也開始使用自己語言(如德文、法文)來表示速度記號。到了1815年,Maelzel 發明了拍子機Metronome, 並在相認的bpm刻度標上速度術語。於是之後有作曲家就索性用bpm來作速度記號了。

所以,moderato 只是at a moderate speed 而唔係Moderato=xx bpm。而且,作曲家A 的moderato 可能是作曲家B的allegretto 啊。演奏者要理解樂曲的時代背景和認識作曲家,才可作出適當的演繹,因為音樂是藝術,而唔係物理數學程式呀!

有時我地還會看到1拍=c.100 的標記,等號後面的c. 是拉丁文circa(大約)的縮寫。作曲家意思是他們的音樂速度並非一成不變,是可以根據演出時的環境、表演者的情緒和觀眾的反應等因素,而稍有變化。

至於樂譜上被[括號]括起來的速度標示,則表示這個標記非作曲家自定的,只是後來的編輯者加上去的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helenleung910 於 2014-8-31 03:02 PM 發表

首歌有要求架嘛,啲譜上面有寫,例如 moderato, 即是中等速度,即係90至115左右的速度,allegretto即係稍快板,快過moderato,Andante係行板,比moderato慢一點,adagio 係慢板,比Andante慢一點。
老師一開 ...
我未學過‧‧‧
問我以前個miss, 叫我唔駛理住
我有留意拍子機有呢d字,以moderato 為例,90至115 是以每一拍計算?你是否最後跟呢個速度覆琴?

回覆 引用 TOP

我老師都對速度沒太大規定, 當然要配合番首歌本身風格, 同埋譜上面的速度, 只供參考

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Minpay 於 31/8/2014 09:39 PM 發表

我未學過‧‧‧
問我以前個miss, 叫我唔駛理住
我有留意拍子機有呢d字,以moderato 為例,90至115 是以每一拍計算?你是否最後跟呢個速度覆琴?
果D數字係 beats per minute, 以60為例,就係一分鐘60拍,剛剛好一秒一拍,90既就係一分鐘90拍,快過60bpm一D咁。

其實最終應該幾快真係睇你首曲,練習時幾快就睇你能力,同埋練緊咩ASPECT,
SIGHTREAD時我一般都係用大概既目標速度去試,不過如果真係太快睇唔切再慢D都唔洗死既。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]