• 瀏覽: 12,328
  • 回覆: 17
車已經直接買左新車 等佢運黎

今次既係........劏車.............不用問 今次係我唔在場 全程由屋企人同佢同事!

冇錯就係上一次買2手車既同一位同事.....結果又比佢坑多獲金既!

-------------------------------------------------------------------------------------

早排佢就比左同事幫佢搞劏車 但佢同事而家搞到一獲泡 原因如下

佢同我屋企人兩個人拎左部車去劏 劏完拎劏車紙 之後佢同事幫佢拎去另一間車房到搞代辨 D野比哂車房 牌薄果D
(果位同事 因為話自己都係呢間劏完全冇問題 得得得 之後去左另一間車房 又話一樣搵呢個人代辨 冇問題得得得)

好啦 結果今日打黎就話車房果邊話註銷唔到車輛登記 運輸署話張劏車紙唔得 但我屋企人問番佢同事張野係咪有哂劏車公司名地址 號碼等,佢話係有齊但唔得
(我叫屋企人叫佢同事影張劏車紙比佢睇 佢同事就send黎send去都收唔到 話唔識用wts...)

最大獲既係....佢同事而家先話 原來佢果部 個車房話張劏車紙唔得 ...

我當場O左嘴 我問佢 你唔係過你同事有劏過咩! 唔係同一間咩...

我上網睇番 其實個劏車手續都係拎劏車紙之後果D自己出去搞就得嫁啦......

點解冇人同我講叫我出去搞呢??我一心以為佢地果日係即日劏完即日去搞.....點知原來係比錢車房賺.....仲要搞唔掂....

咁而家點搞好呢?? 車行果邊會唔會唔肯比番D野佢?

(劏車果陣佢連個車牌都冇蚊番走...佢同事話得啦冇問題嫁 我都係咁湯)

(結果車匙 車牌 全部係部車到....姐係人地比完錢 就可以渣你部車去玩....冇記錯個牌費仲要未過期仲有幾日...先唔講車匙 我唔知劏車係咪要比埋車匙 但連車牌都唔蚊走佢....我上網睇就有人叫拖車黎收車去劏 人地就劏車果個主動幫你蚊走個牌換T牌...我唔知係咪正常都係蚊牌..)

真係獲獲新鮮獲獲金....連劏車都搞到咁....

http://www.td.gov.hk/filemanager/common/scrapping certificate sample(td)(chi).pdf 張劏車紙格式係咁

結構好混亂.......

樓主有沒檢討一下你自己同你家人有沒檢討一下那個同事?

引用:
原帖由 jackycherry 於 2014-10-9 09:28 AM 發表
結構好混亂.......
X 2

點解仲要信佢?

有語病嗎?講野一舊舊

"懶"

吾識又吾上黎先收風,又瀨野。

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2014-10-9 09:43 AM 發表
樓主有沒檢討一下你自己同你家人有沒檢討一下那個同事?
都係果句 一早檢討左佢個同事唔可信 已經講左好耐 但佢自己仲要信咁我都冇計

我話佢同事唔掂檔 佢就發我脾氣話我講佢同事壞話

引用:
原帖由 KZRTO 於 2014-10-9 12:02 PM 發表
吾識又吾上黎先收風,又瀨野。
今次佢自己話個同事'劏左'冇問題 我先由佢 點知原來 ..........

而家叫佢放工拎番D野番黎我幫佢搞算

申報, 湯過車
叫湯車佬黎, 佢會有湯車紙, 簽咗佢, 收CASH.
佢渣走/拖走架車,
跟住自己渣張湯車紙 連 運輸署FORM,
上運輸署攪就攪掂.

邊間湯車公司咁古惑?

引用:
原帖由 漆能懵懵食甜筒 於 2014-10-9 12:34 PM 發表
申報, 湯過車
叫湯車佬黎, 佢會有湯車紙, 簽咗佢, 收CASH.
佢渣走/拖走架車,
跟住自己渣張湯車紙 連 運輸署FORM,
上運輸署攪就攪掂.

邊間湯車公司咁古惑?
而家唔知係湯車佬問題 定佢同事問題 定車房問題 我諗住拎番所有野試下自己親身去搞問果個運輸署點解唔得先

如果真係湯車公司問題 我先報個名

佢兩個好似係自己渣車上去湯車公司到比人湯

我睇過果張野 同政府運輸署果張車輛拆毀證明書樣本一樣

有底盤號碼 引擎號碼 車輛登記號碼 車主姓名

拆毀車輛的日期 地點  拆車商名稱 拆車商登記地址

商業登記證號碼 電話號碼 拆車商代表簽署 連公司印章

車輛拆毀證明書發出日期

我對番商業登記證號碼同公司名係政府果邊搵既係一樣

但車房條友話唔得  當然錢就收左啦

咁樣既話似係條友冇做野直接話唔得就算

我諗張證明書冇乜古惑野囉... 政府既車輛拆毀證明書 樣表直接印番出黎填

地址公司名全部都岩 商業號碼又岩...實在諗唔通有咩理由會話張湯車紙有問題...

個同事問個車房張野有咩問題 果個人答佢唔知 剩係話運輸署話張野唔得

引用:
原帖由 kwok21092 於 2014-10-9 12:20 PM 發表

都係果句 一早檢討左佢個同事唔可信 已經講左好耐 但佢自己仲要信咁我都冇計

我話佢同事唔掂檔 佢就發我脾氣話我講佢同事壞話
咁你仲岸居去同佢搞?

讓他碰下釘,增加人生歷練!

引用:
原帖由 sng850 於 2014-10-9 03:17 PM 發表
咁你仲岸居去同佢搞?

讓他碰下釘,增加人生歷練!
話哂都老豆 冇理由睇住佢奶野既 雖然次次幫佢 佢都話我多事 到奶野先係到講黎講去又話乜乜77 我已經講左而家叫佢放工去車房拎番哂D野黎我聽朝去搞 睇下係咪真係有問題先算

小朋友佢都幫我汁手尾嫁啦 而家咪幫番佢汁手尾囉

不過我都話明以後唔好再聽你伙記講 有咩問我 我上網搵資料 搵師兄既個案都準過你伙記....

不吐不快...

之前佢伙記冇車用 借車比佢...挑啦星..............佢帶埋隻狗上車...... 成車狗毛...自己食完D野室入車前果D櫃到就算 狗餅碎全部係地下  ........連後座用左成年既太陽檔 都可以成塊甩左 (部車十幾年 果個檔一甩左就貼唔番)

趴街...邊有人借車借到咁.....痴銀線...........................仲要唔係第一次 幾個月前佢又係話壞車冇車用果陣借完 部車好似去完戰場咁 成個車身...唉.....明顯泊過地盤既地方..... 果陣佢明明口口聲聲話今次之後唔會再借...

結果又借.....又係搞到自己...最搞笑既係...果條友用我地車.....連我地D油卷都用哂...佢自己入油就玩哂我地D油卷 一張都冇 拎番部車番黎係冇打番滿......  

有冇人借車試過咁?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]