• 瀏覽: 1,315
  • 回覆: 1
由怕狗變合作無間
5,861


[table]

[table]
[table]

[/td][td]

0


[/td][/tr][/table]
[/td][/tr][/table]


[/td][/tr][tr][td]
  • 適中字型
  • 較大字型

[/td][td]■視障人士David形容導盲犬Google是最佳拍檔。[/td][td]

[/td][/tr][/table]
【本報訊】香港首隻本土訓練的導盲犬Google,前年完成受訓,成為視障人士David的導盲犬,至今已朝夕相處兩年多。David笑指,自己以前有點怕狗,到現在彼此合作無間,上山下海亦形影不離。他慶幸社會越來越多人認識及認同導盲犬。

「行路快咗好多」David指自從有了Google,最大的改變是「行路快咗好多」,「因為我完全失明,行得快嘅話可能會撞跌人,但Google喺度會帶我避開」。現在他倆就像是最佳拍檔,出外乘車、吃飯,甚至看演唱會也少不了牠。他透露,數周前帶着Google與友人到長洲遊玩,但發生了一段小插曲,「我哋一落船,有個女警行過嚟話『我哋指揮官想邀請你返警署』,內心驚咗一下,原來警官好鍾意狗,想帶我哋參觀警局」。
遇上溫馴可愛的狗,總令人禁不住去撫摸,但其實一般人不應觸碰導盲犬,David也指自己遇上不少次,「只要我唔趕時間,都會停低同人介紹吓,打聲招呼」。他回憶,最初帶Google回家,會有人不滿,大喊「咁大隻狗嚇死人咩」。兩年過去,現在家長會主動跟小朋友解釋:「佢哋係導盲犬,帶住失明人士,仲乖過你呀!」



SUPPORT


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]