• 瀏覽: 7,211
  • 回覆: 37
信用乘車方式(Proof-of-payment)即是乘客自行預備適用的車票,在沒有閘口或職員檢查的情況下入站登車,並在非定時的查票時才需要出示車票。

在歐洲,不少鐵路系統都是使用信用方式的。例如英國倫敦的Docklands Light Railway、Craydon Tramlink,美國休斯頓的Metrorail等。「輕鐵之邦」的德國甚至是所有S-Bahn、U-Bahn以及大部份電車系統亦已經使用了信用方式,普及率冠絕全球。

不過來到亞洲,以另一個「鐵路強國」的日本為例,信用乘車方式卻不太受用。以東急的世田谷線為例,以往曾經使用信用方式,但後來已改回像傳統巴士般登車付款了。現時只有廣島電鐵(路面電車)及節省開支的養老鐵道等,使用信用乘車方式。

在香港,新界西北的輕鐵是本地唯一使用此方式的交通系統。但亦是不太討好。不時有乘客(尤其是外區的人士)投訴乘車時因為大意忘記購票或拍卡而在查票時被罰款,或者有人聲稱因為輕鐵逃票的問題而令收入較差。我經常聽到個別人士對輕鐵評頭品足,其中一個批評之處就是這個「具特色的」收費系統。

未知是否香港人不習慣「自發性」的付款過程,還是喜歡貪小便宜,甚至鋌而走險,結果就令信用制度不能廣泛使用。

咁就真係奇,歐美廣泛使用的信用系統,在亞洲(包括公民素質很高的日本)竟然不能廣泛使用?難道兩地的人文有強烈的分別?

熱賣及精選
呢啲當然係公民素養問題,好聽就叫唔自律,俗啲講就貪小便宜,逃票被職員捉到仲可以理直氣壯為自己辯護。

唔好意思,我想問什麼是信用系統?

在香港討論區登廣告, 請聯絡:
http://www.discuss.com.hk/contactus.php
引用:
原帖由 szeto903 於 2014-11-12 03:36 PM 發表
呢啲當然係公民素養問題,好聽就叫唔自律,俗啲講就貪小便宜,逃票被職員捉到仲可以理直氣壯為自己辯護。
除非推翻中共政權

上樑不正,下樑歪

八九時,北京學校曾經守秩序排隊上

中共政府已由共產主義變為功利主義

引用:
原帖由 jackli55 於 2014-11-12 04:38 PM 發表
唔好意思,我想問什麼是信用系統?
好似輕鐵咁,無入閘機
自律拍卡登車

先唔好講咩人質素之類,假如你坐A次車會遇見一次查票,逃票一次的罰款是平均車費的(?>A)倍,數字上長遠下去一定虧損,捉到還要俾途人笑餐飽,自然沒有人逃票。

[七]嚴禁公開任何個人通訊資料
嚴禁將電話號碼、電郵地址,icq等及各式通訊途徑顯示或暗示於本論壇。違者會被扣分(10~20分),情況嚴重者我們會選擇直接禁言,帖子會被即時移去。
會員間私人通訊請利用PM,新手需升級至1星會員方可使用PM系統。
引用:
原帖由 巴斯. 於 2014-11-12 08:37 PM 發表

先唔好講咩人質素之類,假如你坐A次車會遇見一次查票,逃票一次的罰款是平均車費的(?>A)倍,數字上長遠下去一定虧損,捉到還要俾途人笑餐飽,自然沒有人逃票。
真係咁講,我作為外區人,搭輕鐵搭足六年都未試過逃票,更不用被罰款。可能是因為我入西北通常使用免刷卡的全日通,所以不用記著自己當時是在「入站」還是在「出站」狀態。

引用:
原帖由 世田谷線 於 2014-11-12 08:40 PM 發表

真係咁講,我作為外區人,搭輕鐵搭足六年都未試過逃票,更不用被罰款。可能是因為我入西北通常使用免刷卡的全日通,所以不用記著自己當時是在「入站」還是在「出站」狀態。
我好少坐輕鐵,但以前還比較多時,比率上係「虧損」。(畢竟罰一次等於坐百次車程)

[七]嚴禁公開任何個人通訊資料
嚴禁將電話號碼、電郵地址,icq等及各式通訊途徑顯示或暗示於本論壇。違者會被扣分(10~20分),情況嚴重者我們會選擇直接禁言,帖子會被即時移去。
會員間私人通訊請利用PM,新手需升級至1星會員方可使用PM系統。
不如試下大陸咁搞會點 )

其實香港鐵路嘅載客量係好高,日本更加唔使講
閘機除左係收費系統嘅一部分,仲係人流管制嘅手段
如果月台有過多乘客等車,就可以熄左部份入閘機減慢去月台嘅人流
雖然輕鐵都好多人搭,但係空間明顯唔足夠安裝閘機
其實九鐵係有做過相關硏究,咁結果當然係唔適合啦
http://www.legco.gov.hk/yr04-05/ ... 0506cb1-2222-1c.pdf

貪念本來係人類的天性,如果個個都是善良生物,法律警察都唔需要,但現實唔係。所謂信用乘車,說穿係類似香港輕鐵開放式收費。不過無職員檢查的情況下,作為乘客的你我他唔會咁苯比錢,要坐搭霸王車,情況如某鋪無人看管無cctv,你都會想做賊,佔人便宜係人類的天性,想抑制咪利用法律警察制止,同乘車無分別,即使外國適用唔代表外國人自律,唔通假設全球人自律,法律可以廢除嗎?
ps:輕鐵八達通器隔離有個類似揚聲器,有乜用?

引用:
原帖由 s051324 於 2014-11-13 12:12 AM 發表

貪念本來係人類的天性,如果個個都是善良生物,法律警察都唔需要,但現實唔係。所謂信用乘車,說穿係類似香港輕鐵開放式收費。不過無職員檢查的情況下,作為乘客的你我他唔會咁苯比錢,要坐搭霸王車,情況如某鋪無人看管無c ...
發聲應該是為了方便視障人士使用。

引用:
原帖由 S3M1 於 2014-11-12 11:31 PM 發表
不如試下大陸咁搞會點 )
引用:
原帖由 s051324 於 2014-11-13 12:12 AM 發表
貪念本來係人類的天性,如果個個都是善良生物,法律警察都唔需要,但現實唔係。所謂信用乘車,說穿係類似香港輕鐵開放式收費。不過無職員檢查的情況下,作為乘客的你我他唔會咁苯比錢,要坐搭霸王車,情況如某鋪無人看管無c ...
自私使人資本主義,資本主義使人自私

好心你去大西北睇下啦, 輕鐵咪就係用緊你所講既信用乘車囉~~~咁多年, 結果點呢? 港鐵年年都有報表嗄, 你去睇下~~~

唔同地方唔同情況,
講香港,我覺得逃票一定有,但對比客量唔係真係咁多囉.
只不過係香港人唔習慣E種方式.
試過有D區外朋友要西鐵轉輕鐵.
佢成日聽人講話轉輕鐵免費又點,
到落車同我講先知原本佢根本唔知要拍卡.
最後搭左一程本來收$0 GE霸王車.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]