• 瀏覽: 913,452
  • 回覆: 3,007
  • 追帖: 248
好多自駕經驗唔夠的網友對日本租車的車款可以放多少行李常有疑慮,Syman又膽粗粗試試發起呢個分享帖,拋磚引玉轉貼一些車款和尾廂放行李的情況,希望其他網友能分享一下各位的心水,要求是只貼車相,至少貼兩張,第一張見車型,第二幅貼尾廂放行李的情況,家家友求,人人互助!呢個帖能否long last,睇有無人分享,大家亦幫忙,下次自駕影下車相分享。

有圖有(機會接近)真相,齋講擺得落幾多件無乜用,睇相最實際。特別提提,長途開車,安全比錢重要,把行李堆滿車尾極危險,車尾的行李不應該高過後排椅背,因為一旦煞車,行李會向前衝撞,後排乘客好易受傷,又果高速急煞,高過後排椅背的行李甚至會向前衝撞到司機,極危險!行李堆滿車尾亦遮蔽睹後鏡,司機行車睇唔到後面,有多危險唔講啦。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
TOYOTA油電車Prius  (轉貼網上 URL)

回覆 引用 TOP

Toyota aqua  (轉貼網上 URL)
後車廂可以放三個24吋行李箱應該沒問題

回覆 引用 TOP

Toyota COROLLA FIELDER  (轉貼URL)
超大行李箱,三件大行李都完全冇問題

回覆 引用 TOP

Toyota  Sienta  (轉貼URL)

http://img.carzify.s3.amazonaws. ... 564-1382657579.jpeg

?imgmax=800

回覆 引用 TOP

我租過HIACE 10座。我們一行10人去輕井澤。超方便。放晒所有行李都仲有好多空位。有次8個人租架ALPHARD,行李真系放不下。。

回覆 引用 TOP

Toyota  Alphard  (轉貼URL)

Alphard呢類大七、八人車,最好4-5人,因為後排要翻起放行李鵬如坐6-7人,車尾可放的行李極少。

回覆 引用 TOP

車仔都擺得落幾件大型行李, 只不過要摺起啲位
所以睇你係幾多人, 幾多件行李再諗租邊款車啦

北海道,沙巴,華欣,東京,冰島挪威,台中
首爾,關西,九州,波蘭,金邊
北海道,山陰.陽,山口,鹿兒島,靜岡
華欣,東北,北海道,群馬,北海道,台東
丹麥瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
台北,北陸,西班牙

回覆 引用 TOP

多謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 syman 於 2014-11-12 11:52 PM 發表

TOYOTA油電車Prius  (轉貼網上 URL)

咦,我地都打算BOOK呢架,
車尾箱比想像中細喎,
我地三個O急22, 26, 26, 目測都係O岩O岩夠擺喎
借問聲, Prius用油係咪真係少D?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 syman 於 2014-11-12 23:51 發表

好多自駕經驗唔夠的網友對日本租車的車款可以放多少行李常有疑慮,Syman又膽粗粗試試發起呢個分享帖,拋磚引玉轉貼一些車款和尾廂放行李的情況,希望其他網友能分享一下各位的心水,要求是只貼車相,至少貼兩張,第一 ...
Good Post!

我黎緊同老婆去北海道,會租架 Fit, 番黎再報告下實際情況

附件

Fit.jpg(75.34 KB)

2014-11-13 12:55 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iloveantonio 於 2014-11-13 09:18 AM 發表

咦,我地都打算BOOK呢架,
車尾箱比想像中細喎,
我地三個O急22, 26, 26, 目測都係O岩O岩夠擺喎
借問聲, Prius用油係咪真係少D?
架車行油電的! 佢另有仲有款車尾長小小,高身D的! 可以睇下!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mx50hk 於 2014-11-13 12:59 PM 發表

架車行油電的! 佢另有仲有款車尾長小小,高身D的! 可以睇下!
係咪附圖呢幾架?原來佢建議都係載三個人咋喎, 本來BOOK定酒店前仲諗住邀請多一個朋友同去添...好彩佢拒絕左

附件

123.png(36.1 KB)

2014-11-13 01:33 PM

回覆 引用 TOP

呢個post 真係好好, 相信唔少人受惠!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mblack 於 2014-11-13 02:07 PM 發表

呢個post 真係好好, 相信唔少人受惠!
我會推佢做日本版2014年三佳作之一, 另一佳是之前有CHING教人搭車揀PASS

回覆 引用 TOP

主題標籤 #sym #日本
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]