• 瀏覽: 21,549
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
係領養版有人講找過十五個貓義工都領養唔到貓,這個問題係好嚴重。
係有人出post 呃分,定真係領養一貓隻係好難。
正常做得貓義工個個都好有愛心,但係日日都比人話佢地不事。
所以好希望佢地出嚟講下野,等大家了解你地多啲。
本人都有領養貓養了八年,我唔覺得領養一隻貓係咁難,裝貓網同家訪一次,有時間我就影貓貓相佢地睇,佢見貓貓一日大過一日,有時間問下貓貓點,咪當朋友聊下天沒有問題,半年唔夠佢都無理我。

熱賣及精選
好耐之前我都有响類似個post講過,
d喵義工真係好有問題!
事緣我朋友擺响我處暫養ge摺耳喵擺擺下就話唔要,
起初我唔想養,
call咗個喵義工上黎收,
老婆話對隻喵有咗感情唔捨得.
已通知返個義工話都係繼續養返,
個義工講到好關心隻喵上上我家睇一睇同俾d養喵意見我,
見佢講到咁好人咪俾佢上黎咯!
點知上到我屋企又話呢到危險, 嗰到有問題,
直頭講到我隻喵住多一日會暴斃咁!
要求收返隻喵走喎!
吓? 收返隻喵? 隻喵佢ge咩?
我睬佢都傻,
但件痴線婆話要報警,
我咪叫佢報咯!
佢又意圖想搶隻喵入佢個喵袋,
我話我會報警,
同埋咁啱我老婆返黎,
佢先肯走,
我老婆話幸好件痴線婆冇屈我話我非禮黎搶喵,
諗起都真係驚驚,
自此之後所有喵義工响我眼中都係痴線婆

引用:
原帖由 征服失敗 於 2014-11-28 10:21 AM 發表

d喵義工真係好有問題!
起初我唔想養,
已通知返 ...
好在你個CASE係隻貓唔係佢手,
係佢手你想拎番隻貓都幾難

有個CASE係岩岩執到貓B, 因為屋企有其他貓所以希望搵個地方暫托, 打埋針隔離先湊番屋企,
咁好啦, 對貓B比左個義工, 比晒針錢佢。義工好關心咁話要睇下間屋D窗網得唔得, 咁好啦, 影晒相...
義工比建議話呢樣唔得O個樣唔得, 咁都聽佢講換晒佢...
點知接貓前一日, 個義工先幫對貓打針, 人地明明傾好左話打完針隔離左先...
所以咪話遲一星期再接。之後個義工開始發脾氣, 無啦啦話個主人唔合資格領養唔比番對貓人地... 餵, 小姐, 你記唔記得係暫托唔係同你領養
你要收番錢好正常, 人地都肯比, 但係無權唔比番對貓人地囉

引用:
原帖由 虎虎地 於 2014-11-28 09:32 AM 發表

係領養版有人講找過十五個貓義工都領養唔到貓,這個問題係好嚴重。
係有人出post 呃分,定真係領養一貓隻係好難。
正常做得貓義工個個都好有愛心,但係日日都比人話佢地不事。
所以好希望佢地出嚟講下野,等 ...
十五個貓義工都領養唔到貓呢件事, 樓主無詳細講, 我保持中立

我會分享番我所見既真實個案, 就係咁.

我試個email問貓義工,但係就石沉大海。又試過佢嫌我住得遠(離佢屋企...)。最後喺獸醫診所領養左一個主人,好順利,吾使查家宅。

主人果時啱啱做完手術,都幾醜樣,又擔心自己攪吾掂...感恩主人而家肥肥白白。

引用:
原帖由 Borchai 於 2014-11-28 12:04 PM 發表

我試個email問貓義工,但係就石沉大海。又試過佢嫌我住得遠(離佢屋企...)。最後喺獸醫診所領養左一個主人,好順利,吾使查家宅。

主人果時啱啱做完手術,都幾醜樣,又擔心自己攪吾掂...感恩主人 ...
義工因為想日後成日都可以見到狗狗,所以咪唔想隻狗比一個住得遠嘅人領養
我之前想領養個隻狗個義工都比左佢鄰居養,之後佢地仲成日一齊去玩添

引用:
原帖由 Borchai 於 2014-11-28 12:04 PM 發表

主人果時啱啱做完手術,都幾醜樣,又擔心自己攪吾掂...感恩主人 ...
我領養之前, 遇過d case...
1. 見到貓想領養, MSG義工, 義工唔REPLY (起碼over 4-5次, 我明白義工唔係customer service亦都忙於照顧貓, 同埋義工都有正職, 你唔緊唔要唔覆我都ok既... 當無緣 or 我電話#唔係咁靚)
2. 之後選第二隻, MSG義工, 義工話我屋企細, 窗大 (幾大都裝網, 咁關大唔大咩事?)
3. 未裝窗網前黎家訪一次, 佢話驚我網錯浪費錢...睇相話唔得wor...ok, 做家訪, 做完家訪準備安窗裝, 話隻貓比人養左...
4. 要收入證明, 屋企私人樓供定租...etc... 比晒先家訪 , 最後又係不了了之...
5. 一定要一對收養...有abcd 四隻, 我選ab, 佢話唔得, 一定要ac, ad or bc, bd....(你想點?)
6. 影左相whatsapp話去比義工睇窗網, 而最後不了了之既, 應該都有3-4次 (利申, 家訪我係話ok既, 重申, 我理解義工唔係customer service亦都忙於照顧貓, 同埋義工都有正職, 你唔緊唔要唔覆我都ok既... 當無緣 or 我電話#唔係咁靚....但係唔好話d領養者唔合作)

引用:
原帖由 ~溫柔~ 於 2014-11-28 12:32 PM 發表

我領養之前, 遇過d case...
1. 見到貓想領養, MSG義工, 義工唔REPLY (起碼over 4-5次, 我明白義工唔係customer service亦都忙於照顧貓, 同埋義工都有正職, 你唔緊唔要唔覆我都ok既... 當無緣 or 我電話#唔係咁靚) ...
聽得多都搞到我到啲義工冇乜好感

西施BB
引用:
原帖由 cy372818 於 2014-11-28 02:36 PM 發表

親身經歷完比義工網上抵毀, 直頭怕左佢地

引用:
原帖由 征服失敗 於 2014-11-28 10:21 AM 發表

d喵義工真係好有問題!
起初我唔想養,
已通知返 ...
又一個苦主經歷,睇你所講啲貓義工好差啊!

引用:
原帖由 ~溫柔~ 於 2014-11-28 11:54 AM 發表

十五個貓義工都領養唔到貓呢件事, 樓主無詳細講, 我保持中立

我會分享番我所見既真實個案, 就係咁.
好多謝你對貓義工經歷。

引用:

你都係唔可以在貓義工到領養到貓,又係貓義工問題,謝謝你的分享。

引用:
原帖由 ~溫柔~ 於 28/11/2014 14:48 發表
親身經歷完比義工網上抵毀, 直頭怕左佢地
我之前都懷疑係,老屈我,清者自清,我吾怕!因佢有提及義工le兩個字,似付你幫佢哋閙爆我....幼稚極但我未正實無理取鬧者係咪義工(希望吾係啦),但我以對班寵物義工已打哂折扣最討厭佛口蛇心ga傢伙

我家的大老闆
pixie-bob
引用:
原帖由 myl0cec0v 於 2014-11-28 12:23 PM 發表

義工因為想日後成日都可以見到狗狗,所以咪唔想隻狗比一個住得遠嘅人領養
我之前想領養個隻狗個義工都比左佢鄰居養,之後佢地仲成日一齊去玩添

http://i.discuss.com.hk/d/imag ...
你接受到咪好,唔係個個好似你咁!謝謝你分享。

引用:
原帖由 cy372818 於 2014-11-28 02:36 PM 發表

我諗唔係個個貓義工都係咁!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]