• 瀏覽: 9,877
  • 回覆: 19
  • 追帖: 3
>>19.2 有關申請表第五部分收入及資產淨值,申請人如屬公屋住戶/持證人,並無入息及資產限制,故無須填報此部
分;申請人如屬《綠表資格證明書》持有人(包括受房委會中轉房屋清拆計劃影響的申請人),仍受入息及資
產限制,則必須填報家庭總收入及家庭總資產淨值。

剛看到這東西
原來公務員綠表都受入息限制
所以MPS15已經爆錶(單人)

回覆 引用 TOP

以我所知, 公務員配額應該唔受此限制, 唔會咁憨居俾人申請配額但唔准買

再者, 係房署新居屋網頁上, 只有「白表入息/資產規定」, 無講綠表

公務員資訊Blog地址 http://control228.blogspot.hk/

回覆 引用 TOP

無入息限制!

回覆 引用 TOP

就是在填表時睇到申請需知
多咗呢樣嘢
申請表上只寫公屋住戶唔使報入息資產
但其他綠表資格refer呢個19.2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dfmtf 於 2014-12-24 03:05 PM 發表

就是在填表時睇到申請需知
多咗呢樣嘢
申請表上只寫公屋住戶唔使報入息資產
但其他綠表資格refer呢個19.2
如果想清楚D, 不妨打去問下

不過個人理解係, 「中轉房屋清拆計劃」下持證明書的人因為未必過左公屋資產審查, 所以要審核。公務員呢類人士應該不受此限

公務員資訊Blog地址 http://control228.blogspot.hk/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 control228 於 2014-12-24 03:34 PM 發表
如果想清楚D, 不妨打去問下不過個人理解係, 「中轉房屋清拆計劃」下持證明書的人因為未必過左公屋資產審查, 所以要審核。公務員呢類人士應該不受此限
其實改左例都唔出奇,反正公司比福利根本就愈來愈手緊。

好似公屋配額咁,如果唔係有眼利同事留意到,大家根本都唔知原來今年個quota係少左! 有關方面從來無公布過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkhappyhk 於 2014-12-24 03:46 PM 發表

其實改左例都唔出奇,反正公司比福利根本就愈來愈手緊。

好似公屋配額咁,如果唔係有眼利同事留意到,大家根本都唔知原來今年個quota係少左! 有關方面從來無公布過。

http://i.discuss.com.hk/d/images/r1 ...
其實上上年係公屋居屋一齊申請
由上一次開始要分開

回覆 引用 TOP

我都想知道...
不填這項..有沒有問題呢?
沒理由政府會傻..比你申請..但其實收入已過
(*因為綠表入息限額 (1人) = $9670 跟公屋定位 *)

其實件今年天利苑好像已有clause..(在20點上)

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。

回覆 引用 TOP

我都在今年十一月交了公務員綠表居屋申請表格了,而昨天看新聞,又說有什麼新居屋出售,這跟我上個月交的表格有關嗎?假如我是今年十一月交表,是不是下年尾才有進一步的消息?

回覆 引用 TOP

如果今年十一月先申請……係買吾到依家新聞講d新居屋

而且亦不擔保政府會在2015年12月31號前再推出新居屋……要再等政府公佈

有冇師兄clarify到買新居屋係咪新加條例要受入息限制?我都好想知……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 namnam0908 於 2014-12-25 10:36 AM 發表

如果今年十一月先申請……係買吾到依家新聞講d新居屋

而且亦不擔保政府會在2015年12月31號前再推出新居屋……要再等政府公佈

有冇師兄clarify到買新居屋係咪新加條例要受入息限制?我都好想知……

...
師兄幾年年資?

回覆 引用 TOP

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。

回覆 引用 TOP

單身可入紙綠表居屋MA?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oncy 於 2014-12-30 12:01 AM 發表
單身可入紙綠表居屋MA?
可以申請,鬥年資only

回覆 引用 TOP

point 14 都爆左, 只係拉布吊緊命

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]