• 瀏覽: 222,582
  • 回覆: 308
  • 追帖: 25
破產超過八年,已經擁有aeon 信用卡,建行信用卡。aeon 當日批我的信用卡已經知道我曾經破產,而且破產前也有該公司壞賬,但一樣照批5000 信用額,少得可悲,但可能我還款紀錄太好,一年內在無要求下自己提升四次到現時的25000, 至於另一張建行卡係最近申請,額度有47000, 真的很奇怪,建行係收購AIG 機構的,而我破產前有AIG 的壞賬,為何建行仍然會批卡比我? 由於我繼續保持良好還款,最近它主動加額十萬給我做現金分期,而且不用交文件。其實我想問破產後的我可以入番之前有壞賬銀行重申信用卡嗎?(由於某些銀行信用卡優惠較多) 為何建行會批我卡? 我係建行前身Aig 機構的壞賬人。另外,破產後不能申請銀行私人貨款的信息係錯誤。小弟的確能夠成功申請一間之前沒有壞賬銀行的loan, 當然我不鼓勵大家濫用私人財務借款,其實只要有良好的信貸紀錄,絕對有銀行願意為你提供財務所需的。

[ 本帖最後由 serco.simon 於 2015-8-1 09:04 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

附件

scaledBitmap14383910869520.jpg(55.49 KB)

2015-8-1 09:04 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 serco.simon 於 2015-1-7 04:24 PM 發表

破產超過八年,已經擁有aeon 信用卡,建行信用卡。aeon 當日批我的信用卡已經知道我曾經破產,而且破產前也有該公司壞賬,但一樣照批5000 信用額,少得可悲,但可能我還款紀錄太好,一年內在無要求下自己提升四次到現 ...
咁咪好囉,可以繼續申講,嘗試是否可以第二次破產 !

不啦,吸取上次經驗,明白信貸紀錄的重要性,呢八年來沒有遲還紀錄,只係想知有無機會再入番dbs, hsbc 呢d 大bank 申請信用卡,始終它們優惠比較多。

另外,想知道點解一些曾經破過的銀行,好似AIG 都會批信用卡比我。

我的TU 係D, 如果我要提升評級,而家可以做的係透過申請貨款及準時清還來提升評級

老細,個人覺得曾向某些銀行申請過破產,佢地都不輕易發卡比破產人士,

老細,個人覺得曾向某些銀行申請過破產,佢地都不輕易發卡比破產人士,

引用:
原帖由 2011dick123 於 2015-1-7 07:42 PM 發表
老細,個人覺得曾向某些銀行申請過破產,佢地都不輕易發卡比破產人士,http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
我就係想知道這一點,因為其他未有壞賬的金融機構係有可能會批出貨款及信用卡,只要你tu 吾係太差

引用:
原帖由 serco.simon 於 2015-1-7 04:24 PM 發表

破產超過八年,已經擁有aeon 信用卡,建行信用卡。aeon 當日批我的信用卡已經知道我曾經破產,而且破產前也有該公司壞賬,但一樣照批5000 信用額,少得可悲,但可能我還款紀錄太好,一年內在無要求下自己提升四次到現在的25000,
Aeon可能是全行最易批。你都好識申請。

引用:
至於另一張建行卡係最近申請,額度有47000, 真的很奇怪,建行係收購AIG 機構的,而我破產前有AIG 的壞賬,為何建行仍然會批卡比我? 由於我繼續保持良好還款,最近它主動加額十萬給我做現金分期,而且不用交文件。
可能是Aeon的還款記錄幫左你
引用:
其實我想問破產後的我可以入番之前有壞賬銀行重申信用卡嗎?(由於某些銀行信用卡優惠較多) 為何建行會批我卡? 我係建行前身Aig 機構的壞賬人。另外,破產後不能申請銀行私人貨款的信息係錯誤。小弟的確能夠成功申請一間之前沒有壞賬銀行的loan ...
嘗試重申信用卡啦。如果被拒絕,而拒絕信有寫參考過信貸記錄,就憑封信去環聯免費拿自己信貸記錄看看情況0羅。

當日申請aeon 念住係佢係市面上唯一會批比破產客的機構,所以先申請,結果真係批出來,但就非常手緊,我用了老已經七年,全部full pay , 咁多年簽賬額累計都30 萬,但就仍然停留在25000 呢個位,所以我相信其實佢地係對破產客有監管,不會批太高,相反另一間的建行用吾夠一年已經話要升我額到十萬以上,而且話不經環聯

我都係 02年老破,  
一直都在同一間公司做左十年,
用痕身出糧,  幾年前知道佢地有張叫"消費卡"的東西,
就膽粗粗去申請,  點知真係批左,
基本上佢係一張當 EPS 咁用的"信用卡",
即係你戶口要有錢先可以碌卡,  冇錢就冇得碌, 完全係 EPS 咁樣,
咁在生活上真係方便好多,
上網買野,  交水電費, 電話費, 買戲飛...  都好方便,  而家冇張信用卡真係好唔方便!
又過多幾年,  我見用得好地地,  就試下去申請正式的 Enjoy卡,
媽的!   真係批俾我!
多謝痕身俾個重新做人的機會俾我!
可能有老破的教訓,
加上之前張"消費卡"的習慣,
我而家日常都係用張 Enjoy卡 消費,
個個月都幾皮野消費, 一買完野就即日入返錢入去, 養成一個良好習慣,
所以個個月都冇欠錢的,
亦因為咁,  佢加下加下.... 由開卡的 1萬,  加到而家 10萬.
我真係好多謝痕身, 俾我可以重新做人!  

引用:
原帖由 serco.simon 於 2015-1-7 08:42 PM 發表

當日申請aeon 念住係佢係市面上唯一會批比破產客的機構,所以先申請,結果真係批出來,但就非常手緊,我用了老已經七年,全部full pay , 咁多年簽賬額累計都30 萬,但就仍然停留在25000 呢個位,所以我相信其實佢地係 ...
呢間近期喺信用卡套現好進取,佢都有call 我,收一次手續費,到八月尾先至找fullpay廿萬

引用:
原帖由 chanwai007 於 2015-1-7 09:07 PM 發表
我都係 02年老破,  一直都在同一間公司做左十年,用痕身出糧,  幾年前知道佢地有張叫"消費卡"的東西,就膽粗粗去申請,  點知真係批左,基本上佢係一張當 EPS 咁用的"信用卡",即係你戶口要有錢先可以碌卡,  冇 ...
前題下你破產前有無欠恆生數先,如果無當然會批比你啦。

引用:
原帖由 serco.simon 於 2015-1-7 09:17 PM 發表

前題下你破產前有無欠恆生數先,如果無當然會批比你啦。

無欠恆生,  但有HSBC,
但佢查你 TU 都知你老破過,
咁都肯俾機會我重新做人都算唔話得,
可能見我份工出糧穩定, 又做左咁多年,
所以先信我,

當破產令解除一段時間,環聯吾會睇到你之前壞賬,環聯只會顯示近年的紀錄,只要你紀錄良好,它們未必會發現,除非有心去破產處查,否則很久以前破產未必會知道,當然,如果你有他們壞賬紀錄,它們有權一直內部保留這紀錄

如何申請老破?

引用:
原帖由 korearainbow 於 2015-1-9 12:02 AM 發表
如何申請老破?
自己申請或者找律師或顧問公司,但需要比人賺手續費,費用幾千至幾萬不等

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]