• 瀏覽: 67,990
  • 回覆: 82
  • 追帖: 4
相信買車既人都會遇過依個煩惱
同樣預算,買二手可以買高幾級既車
你地如何取捨?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 512

1. 二手
2. 全新
依家最慘啲二手車又唔係平  點解唔俾多少少新車 可以上會又有保養

幾個月前遇過呢個問題, 要換七人車, 當時諗緊2手previa, 約22萬, 後來都係買咗新odyssey.

因為係諗住用十年. 買2 手用多5-6年又要換, 油費又貴啲.

本來想買d五年左右既二手車七人車,但價錢一d都唔平,加上揸多年令又要開始年験,維修保養開支會越耐越多,所以最後出左新車,起碼可以長揸唔使擔維修!

引用:
原帖由 daly451 於 2015-8-1 04:22 PM 發表

依家最慘啲二手車又唔係平  點解唔俾多少少新車 可以上會又有保養

呢句真,依家D二手車真係唔平,車行價隨時貼近新車價,有位師兄舊年就响車行買咗部二手316i A Sport,二手成交價竟然貴過部車的出車價!

引用:
原帖由 patpat1357 於 2015-4-6 02:59 PM 發表

以前我都覺買二手車着數,但買過幾次後覺得買新車是正路,點解? 比如新車四十萬,用了五年後正常賣到十八至二十萬,而這五年你享受左最好之狀況,又無什麼要修理.

而二手車,五年車,當你二十萬,再過五 ...
睇下架二手車咩年紀喎,新車對兩年內二手車,我會揀二手囉,最合乎經濟效益

你無2部車俾人簡,淨係講錢點compare

睇幾舊同架易手車靚唔靚仔。 易手車有樣好,一兩年成個系列既 bug 走哂出尼,買咩 option 無事知道哂,例如當年新買 DSG 7 速果班咪知味道,你買易手車都會避。 通常啲車個價第二年開始真係山泥傾瀉,三十萬變十幾萬,又仲有兩三年保養,架車正常應該仲幾新,其實我覺得買得過,當然要睇番架車質素。不過兩三年車開始有損耗野要換都正常,要打番條數。

引用:
原帖由 myae92 於 2015-7-23 01:46 PM 發表

買新車, 要KEEP保養, 就要每年俾幾千返原廠...其實同你買部好既二手車慢慢執差唔多...但車價二手平一截.. 當然..你要有個信得過既車房先得~~

當我可以用平過部IPHONE 6 PLUS既價錢買到部內籠新淨, 機器精神既二手 ...
我都係咁諗@@

引用:
原帖由 THOM323 於 2015-7-18 11:39 AM 發表

新車落地唔見三成 三年得番一半價錢

你呢D諗法二十年前就啱,今時今日,由其日本1500cc以下既車,邊有可能三年唔見一半.....

新牌二手,之後冇所謂

引用:
原帖由 hung920 於 2015-9-3 04:50 PM 發表
你呢D諗法二十年前就啱,今時今日,由其日本1500cc以下既車,邊有可能三年唔見一半.....http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
你賣過車未?

全新

喱個同樓一樣, 好個人

我就樓同車都只買過二手

全新
幾年前揀全新c63都冇揀到二手911

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]