• 瀏覽: 28,033
  • 回覆: 79
  • 追帖: 15
+115
今次去左好多日,之前做足功課,搵定哂交通同時間,火車票亦一早訂哂,成個行程完全依足計劃,好滿足呢…………

第一次搭台鐵,好驚唔識上錯車,原來好easy呢……包左3日車,行程好豐富,去左好多地方,日日都冇停過,不過真係好開心呢…………

我d國語真係好爛,旦係溝通冇問題,只因台灣人真係好好,好有心去聽去同我溝通…………

呢個行程我地係以睇風景玩為主,冇plan特別去食乜,有夜市就夜市食,總之行到邊食到邊,冇就係檔仔買大腸包小腸又當一餐…………

呢個遊記主要放下相,如果大家有問題可以提出,可以同大家分享下呢…………O(∩_∩)O

Day 1
搭8點幾機出發, 一去到台北買完電話卡同禁錢就即刻搭車去台北火車站再轉客運去礁溪,

第一日主要係去五峰旗瀑布, 本來打算去四圍堡車站, 搭客運經過見到原來好似好細咁,
所以都係費事特登行過去了~~~去完五峰旗就係礁溪周圍HEA下就算了~~~

附件

1.jpg(625.19 KB)

一早8點幾就飛, 一落機就去台北轉運站轉客運去礁溪

2.jpg(519 KB)

去到一放底行李就搭的士去五峰旗, 原來未食LUNCH添~~~係山腳買份大腸包小腸食就算

3.jpg(1014.03 KB)

五峰旗瀑布

4.jpg(668.35 KB)

返去礁溪食左個辣椒雪糕, 七級辣, 真係好辣呢~~~

5.jpg(696.17 KB)

湯圍溝公園

6.jpg(1.21 MB)

浸下腳, 舒服哂~~~

辛苦晒,等睇相

Day 2

呢日包車一日遊~~~

蘭陽博物館 --> 丟丟噹森林 --> 幾米廣場 --> 設治紀念館 -->
南方澳 --> 情人灣 & 豆腐岬 --> 蘇澳冷泉--> 梅花湖 --> 羅東林場 --> 羅東夜市

附件

1.jpg(210.35 KB)

蘭陽博物館

2.jpg(218.62 KB)

丟丟噹森林

3.jpg(172.23 KB)

幾米廣場

4.jpg(184.77 KB)

幾米廣場

5.jpg(424.22 KB)

設治紀念館

6.jpg(198.47 KB)

設治紀念館

7.jpg(197.92 KB)

南方澳

8.jpg(203.67 KB)

梅花湖

9.jpg(252.23 KB)

羅東林場

10.jpg(193.31 KB)

羅東夜市

11.jpg(128.69 KB)

自己搭火車返礁溪

Day 3

去花蓮了~~~都係包車一日遊呢~~~

為左可以早D去到花蓮, 唔想太晏開始包車, 所以搭8點火車呢~~~
去到花蓮, 就可以10點開始行程了~~~

松園別館 --> 鐵道文化園區 --> 東華大學 --> 兆豐農場 -->
林田山 --> 花蓮糖廠 --> 雲山水 --> 鯉魚潭

附件

1.jpg(89.12 KB)

一早出發了~~~

2.jpg(244.63 KB)

松園別館

3.jpg(337.2 KB)

松園別館

4.jpg(192.63 KB)

鐵道文化園區

4.1.jpg(236.92 KB)

鐵道文化園區

5.jpg(147.8 KB)

鐵道文化園區

6.jpg(104.91 KB)

東華大學

7.jpg(361.77 KB)

兆豐農場~~~太熱又唔係太多時間, 費事浪費入場費, 所以只係到此一遊, 冇入到農場呢~~~

8.jpg(172.88 KB)

林田山

9.jpg(340.6 KB)

林田山

10.jpg(199.78 KB)

雲山水

12.jpg(223.85 KB)

雲山水

13.jpg(171.7 KB)

鯉魚潭

Day 4

今日再黎多日包車遊~~~
太魯閣 --> 清水斷崖 --> 七星潭 --> 自強夜市

附件

1.jpg(170.44 KB)

太魯閣

2.jpg(210.97 KB)

太魯閣

3.jpg(432.23 KB)

太魯閣

4.jpg(176.32 KB)

太魯閣

5.jpg(178.81 KB)

太魯閣

6.jpg(375.77 KB)

太魯閣

7.jpg(460.73 KB)

太魯閣

8.jpg(108.02 KB)

太魯閣

9.jpg(319.29 KB)

太魯閣

10.jpg(374.33 KB)

太魯閣

11.jpg(199.72 KB)

清水斷崖

12.jpg(109.85 KB)

七星潭

13.jpg(83.52 KB)

七星潭

14.jpg(140.35 KB)

自強夜市

Day 5

去台東了~~~因為去到要夾返台灣好行D車次,
所以又係要早去搭火車呢~~~8點幾就要上火車了~~~

三仙台 --> 小野柳 --> 四維路夜市

附件

1.jpg(96.36 KB)

不得不講下間民宿, 呢2晚係最平既住宿, 只係2百3蚊一晚, 旦係覺得好超值好舒服呢~~~

2.jpg(120.42 KB)

最估唔到係個廁所都咁"企理"呢~~~

3.jpg(130.23 KB)

每日每人仲有NT50既早餐劵

4.jpg(49.87 KB)

等緊台灣好行時, 不停有戰機飛過呢, 真係每3-5分鐘就有架飛過, 唔知點解呢~~~

5.jpg(145.92 KB)

三仙台~~~呢個景點真係低估左, 我以為只係行條八拱橋, 點知原來過橋後仲有得上山~~~

6.jpg(204.75 KB)

呢日仲要係最哂最熱個日, 我真係頂唔順, 最後係老公自己一個繼續行上山

7.jpg(103.71 KB)

我就一個坐係舊大石下睇浪等佢, 其實都好驚會有大浪衝埋黎呢~~~

8.jpg(125.38 KB)

小野柳

9.jpg(155.14 KB)

小野柳

10.jpg(172.16 KB)

四維路夜市, 好有懷舊FEEL

11.jpg(159.84 KB)

連機動遊戲都有呢

Day 6

池上單車遊~~~點知呢日落雨, 仲要之後係勁大雨添~~~
旦係我地都仍然繼續行程, 老公踩返出去買雨衣呢~~~

著雨衣主要係保護個背包唔好入水, 唔係d相機電話唔洗要呢~~~
個人一樣係濕哂, 成頭成身都濕哂呢~~~
不過玩得好開心播~~~

旦係諗返轉頭, 如果好似三仙台個日咁熱,
可能會中暑呢~~~

附件

1.jpg(172.57 KB)

去到池上, 緊係要食返個便當啦

2.jpg(91.2 KB)

火車沿途既風景

3.jpg(79.88 KB)

池上

4.jpg(67.63 KB)

池上

5.jpg(88.72 KB)

池上

6.jpg(114.13 KB)

池上

7.jpg(84.42 KB)

池上天堂路, 我覺得仲靚過伯朗大道, 現場睇係好靚, d山呀雲呀, 係180度環繞住你~~~

8.jpg(135.25 KB)

等火車返台東, 係出面大街食下野先

9.jpg(147.38 KB)

回程個時就好天冇落雨囉~~~

Day 7

出發去綠島了~~~
搭9點30分船, 因為我係經旅行社買package,
所以有車去埋民宿接我地去碼頭呢~~~

其實去到綠島都係自己玩, 係浮潛要跟佢地,
呢日一去到, 下午2點就玩浮潛了~~~

附件

1.jpg(155.49 KB)

羅左船飛, 出發了~~~

2.jpg(227.45 KB)

一去到就玩浮潛

3.jpg(399.91 KB)

4.jpg(119.77 KB)

綠島監獄

5.jpg(115.55 KB)

燈塔

6.jpg(106.73 KB)

燈塔隔離有個湖仔, 好攪野, 不過老公唔比我落水玩

7.jpg(147.95 KB)

成日不停係南寮大街走黎走去

Day 8

綠島環島遊~~~
本來話有電動機車, 點知去到話我地未渣過, 唔肯比我地,
其實我見個島個個都係咁渣, 亦都睇得出係唔識渣囉~~~
都唔知係唔係根本冇車比我地~~~><
不過算啦, 我地又真係未渣過, 都係以安全為上,
渣電動單車, 原來都好好踩呢~~~
環島遊一架電動單車都已經足夠了,
一d都唔辛苦, 只不過係比人慢囉, 哈哈哈~~~

附件

1.jpg(121.62 KB)

2.jpg(115.63 KB)

3.jpg(243.38 KB)

4.jpg(174.06 KB)

5.jpg(190.99 KB)

6.jpg(131.73 KB)

7.jpg(130.61 KB)

8.jpg(190.74 KB)

9.jpg(201.13 KB)

10.jpg(151.09 KB)

11.jpg(134.86 KB)

12.jpg(113.62 KB)

13.jpg(80.12 KB)

Day 9

返高雄了~~~
係綠島出返黎, 再去台東火車站轉火車,
要3個半鐘火車先到高雄呢~~~
其實之前日日玩都唔覺辛苦, 呢程火車真係打殘了我呢~~~
因為係火車度, 我訓左, 仲訓得好淋, 訓左一個鐘,
起身後, 條頸勁痛, 周身骨痛, 訓醒個人係"呆""牛""累"囉~~~

附件

1.jpg(121.02 KB)

又要趕火車, 所以求其去到火車站買便當上車食算

2.jpg(82 KB)

去到高雄返酒店放底行李再落街, 已經日落了

3.jpg(192.05 KB)

駁二~~~唔識欣賞

4.jpg(206.25 KB)

駁二~~~呢個就幾得意

5.jpg(203.09 KB)

駁二~~~更加唔識欣賞

6.jpg(149.94 KB)

駁二~~~絕對唔識欣賞, 呢隻野係企係阿關公對面, 2個面對面, 好似對峙緊咁~~~囉~~~

7.jpg(146.9 KB)

好大既瑞豐夜市, 食左少少野, 贏到個公仔就走人, 情願搵間舖頭舒舒服服坐底食拉麵~~~

Day 10

高雄一天遊~~~

係高雄市hea下唔得既, 係要去d冇人既地方, 呢日又哂又熱,
走左去田寮月世界, 本來一早出發, 旦係因為真係累了~~~
所以搭遲一班車, 遲一班車, 係講緊2個鐘囉~~~

之後出返黎, 其實都冇特定行程, 係捷運站先決定去蓮池潭同愛河之心呢~~~

附件

1.1.jpg(242.9 KB)

月世界

1.2.jpg(225.82 KB)

月世界

1.3.jpg(258.55 KB)

月世界

1.4.jpg(274.3 KB)

月世界

1.5.jpg(221 KB)

月世界

2.jpg(161.57 KB)

月世界

3.jpg(207.46 KB)

月世界

4.jpg(148.02 KB)

月世界

5.jpg(108.47 KB)

月世界

6.jpg(174.31 KB)

月世界

7.jpg(195.29 KB)

蓮池潭

8.jpg(210.59 KB)

蓮池潭

9.jpg(74.01 KB)

蓮池潭

10.jpg(144.61 KB)

愛河之心

Day 11

呢日返香港了~~~
因為係7點機, 所以仲可以玩一日,
旦係都唔想太辛苦了~~~
去橋頭糖廠hea下算囉, 行李就擺係左營站locker, 順路方便好多~~~

去到都係租單車, 好過自己行呢,
踩住架單車hea下都幾好feel架~~~

附件

1.jpg(106.64 KB)

2.jpg(187.83 KB)

3.jpg(166.12 KB)

4.jpg(89.98 KB)

非常期待,梗要支持一下先啦

哇...好棒唷,歡迎你來宜蘭玩唷,下次也可以去五峰旗瀑布走走
那天也很美,還有林美磐石步道唷

鍵盤翻頁
左右