• 瀏覽: 5,685
  • 回覆: 31
  • 追帖: 2
七月自己一個女仔去意大利,想睇下有無人都會係個時去,可以一齊去一啲景點,或者分享下啲資料plan下行程都得㗎(可以pm我
另外想問上網卡應該去到先買定係上淘寶買定先?
唔該曬!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我7月1日晚到機場,7月2日零晨飛Florence呀~

回覆 引用 TOP

仲有無人呀?

回覆 引用 TOP

6月29roma ->7月2 florace > 7月3 五漁村> 7月4 pisa /florance > 7月5 venice-> 7月7 milan

回覆 引用 TOP

3 July Roma
6 July Firenze
7 July Cinque Terre
8 July Venezia
10 July Milano

回覆 引用 TOP

岩岩去完意大利
2日係venice
1日係Florence
2日係五漁村Cinque Terre
3日係Milan(2日去EXPO, 1日去 Como湖)
3日係rome
電話卡係淘寶買

回覆 引用 TOP

7月中去10日
23-24/7 Roma
25/7 Pisa
26/7 Cinque Terre
27-28/7 Florentia
29/7 Venezia
30-31/7 Milano
想問火車飛係唔係去到火車站買就得?
駛唔駃買定先?

回覆 引用 TOP

火車票早两三個月網上買票就有優惠。2等票economy低價9歐。但我5月去完意大利,都係前一两日買定心水班次車票。

羅馬去佛羅倫斯,佛羅倫斯去威尼斯,威尼斯去米蘭呢三程火車票做好两日前買定自己心水班次以配合自己行程。

其他區間短途好似佛羅倫斯去Pisa一小時坐普通火車班次好多,前一晚買定早上車票,或即埸買都得。反而要留意大屏幕及月台佈局。

佛羅倫斯從Santa Maria Novella車站開去
Pisa 行區間火車,短途站站停只能停靠東翼露天月台,並非入大月台上客。近1號大月台
行去東翼要10分鐘架。

另外,區間短途車票上無寫班次编號及時間,只有出售日期起两個月內有效。任何班次都可以用,所有火車票上車前都要放入月台旁綠色或黃色打票機列印日期時間,查票果陣發現無打票當逃票要罰錢。

回覆 引用 TOP

20-22 rome
22-24 Firneze
24-26 Venezia
26-28 Milan

回覆 引用 TOP

Thx for your information
錢方面係唔係唔駛唱咁多
好多地方都收credit card?
一個人去好驚唔見哂d現金
引用:
原帖由 34-Philip 於 2015-6-21 11:58 PM 發表

火車票早两三個月網上買票就有優惠。2等票economy低價9歐。但我5月去完意大利,都係前一两日買定心水班次車票。

羅馬去佛羅倫斯,佛羅倫斯去威尼斯,威尼斯去米蘭呢三程火車票做好两日前買定自己心水班次以配合自 ...

回覆 引用 TOP

24 羅馬
27 佛羅倫斯
30 威尼斯
1   米蘭

電話卡我都係淘寶

我仲未plan行程,你地不如放上尼交流吓

[ 本帖最後由 areekong 於 2015-6-23 08:33 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

我下星期三出發啦~期待期待~
我2號到FLORENCE,一直到8號先過ROME。其間會去一日威尼斯(已買火車票),一日去SIENA+SAN GIXXXXXX(唔記得點串 )。梵帝崗同鬥獸場都訂好票啦~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jumbo1223 於 2015-6-23 08:23 PM 發表
Thx for your information 錢方面係唔係唔駛唱咁多好多地方都收credit card?一個人去好驚唔見哂d現金
消費方面,餐廳,商店,超市,車站買火車票可用信用卡。但都要有現金旁身,買雪糕2-3歐,買樽汔水3歐無得簽卡。

紙幣面額大過50歐好多商店都唔收。名店,酒店旅館就收面额100,200或500紙幣全部拒收。

購物方面以Prada為例比現金上限去到1000歐元,超過就要轉用信用卡附款。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CottonMarsh 於 2015-6-23 11:34 PM 發表
我下星期三出發啦∼期待期待∼ 我2號到FLORENCE,一直到8號先過ROME。其間會去一日威尼斯(已買火車票),一日去SIENA+SAN GIXXXXXX(唔記得點串 )。梵帝崗同鬥獸場都訂好票啦∼
佛羅倫斯去威尼斯得一日,係即日來回定住一晚?都係例牌聖馬可廣場,去吓外島Murano,或Burano。

佛羅倫斯……不外乎Pisa,Siena,The Mall,或者Space Outlet,
米高安㨗羅廣場。有時間預大半日經Bologna,轉火車去Modena法拉里博物館。

附件

scaledBitmap14350900519800.jpg(103.96 KB)

2015-6-24 04:07 AM

scaledBitmap14350900519801.jpg(101.27 KB)

scaledBitmap14350900519802.jpg(80.03 KB)

scaledBitmap14350900519803.jpg(80.11 KB)

scaledBitmap14350900519804.jpg(90.04 KB)

scaledBitmap14350900519805.jpg(79.24 KB)

scaledBitmap14350900519806.jpg(50.46 KB)

scaledBitmap14350900519807.jpg(79.3 KB)

回覆 引用 TOP

其實我幾年前去過意大利,今次如果唔係老公未去過我都唔想去威尼斯,所以都係即日來回俾佢去睇下Murano就算。今次都係想留向Florence耐D。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]