• 瀏覽: 9,197
  • 回覆: 65
狗狗是無罪的,狗狗也應該要有生存的權利,其實我地人類好自私,起咁多高樓大廈,令到其他動物冇地方住,而家養都唔得,其實政府有冇諗過咁係自私既行為,就算狗狗影響到人都應該有生存權利,更何況現在是不影響到人,預期嚴打,倒不如教育及管治,這是雙贏!我文筆唔好,但希望大家會明白同思考,反思反思

回覆 引用 TOP

好好 講得好好 至真至誠 感動

回覆 引用 TOP

人類也是動物,只不過聰明一點,懂製造武器,才有權話事,如果沒有武器既人類,還可以在獅子老虎,大笨象,甚至是野狗面前耀舞揚威嗎?

回覆 引用 TOP

動物也有靈性,我雖然這樣發言不能夠爭取到什麼,但希望看到既人們,能夠想一想,反思一下

回覆 引用 TOP

公屋係有權爭取養狗,但唔係偷養左之後無恥咁話受到逼害,當日你為求住公屋而簽份租約時已明白,可況業主唔係訂立咩不平等條約,現在只不過有人無恥地違反租約,唔好成日混淆視聽
令到狗仔冇屋住既人唔係投訴者或執法者,而係偷養既人,一開始就唔應該咁做,做錯左又唔負責,似番過人就同狗仔一齊搬,做狗主唔係剩係識比野佢食就得,要對佢一生負責,埋怨人不如諗下自己有冇做錯先

回覆 引用 TOP

看來自選服務唔明白上文既道理

回覆 引用 TOP

而家我係話人類搶左自然界動物的地方

回覆 引用 TOP

其實住公屋養狗既人唔會覺得自己岩,只不過人類好自私姐,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 自選服務 於 2015-6-6 08:54 AM 發表

公屋係有權爭取養狗,但唔係偷養左之後無恥咁話受到逼害,當日你為求住公屋而簽份租約時已明白,可況業主唔係訂立咩不平等條約,現在只不過有人無恥地違反租約,唔好成日混淆視聽
令到狗仔冇屋住既人唔係投訴者或執法者, ...

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auditben 於 2015-6-6 09:55 AM 發表

好多狗主比普通人更自私
我不是討論公屋應否養狗的問題,而是你不應標纖養狗的比普通人"更"自私。

我見好多好多自私的人。都是沒養動物的,所以是沒有關聯。你唔好醜化養狗的人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackjamie 於 2015-6-6 09:31 AM 發表

看來自選服務唔明白上文既道理

其實唔係我唔明,只不過你自已有D打橫來講,無錯,人類係破壞大自然,你而家住緊既地方都係破壞大自然得來
至於你講緊狗狗既生存權利只不過係講緊個"果",個"因"就係因為依班偷養既狗主因為自私就走買狗,因需求問題,狗場不段逼D狗生狗BB比個班人買(你唔會話比我聽個班人全部係領養掛,如果咁多貴婦哥基領養,狗場執哂啦),無依班人自私養狗,狗場環境都唔會咁差
我反問你,點解唔可以教公屋班人唔好偷養?佢地唔自私就唔會產生咁多問題

回覆 引用 TOP

狗應該住係大自然唔係公屋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]