註冊 登入

物理性防曬

Avene 同Dr.Ciabo

熱賣及精選
curel我用到爆粒粒,有D lup
我都煩緊應該轉隻好,想要唔lup,起碼SPF30

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bulldog64 於 2015-6-6 08:41 PM 發表

我知La roche posay係物理性防曬,物理性多數厚身,杰D同搽完白D架
FANCL的50 度防晒, 是物理性防晒, 去color mix買,平過專櫃好多

回覆 引用 TOP

有冇Sis用 Cetaphil Daylong 30 spf.  都ok喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kapikapi 於 2015-6-6 21:01 發表

Fancl 係
但搽完有D白 同埋想補搽有難度因為好厚

oh no,我係日本買左一支,但未開泥用......

回覆 引用 TOP

Ad+ 有泛白同有d干

回覆 引用 TOP

點解有D防曬搽完, 著白色衫, 一出完汗衫領同袖位就變黃
有無方法可以解決呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lai37 於 2015-7-11 05:00 PM 發表

點解有D防曬搽完, 著白色衫, 一出完汗衫領同袖位就變黃
有無方法可以解決呢?
接近冇方法..以前我試過漂都唔得
因為防曬本身有油份
黏左上去又洗唔乾淨,好快就會令D衫變黃

所以依家如果預要出汗+搽防曬,多數我都唔著白衫了
不過有人話可以當日用D卸妝水抹下D衣領位,甚至用洗潔精黎浸
成效有幾大真係要試下先知

回覆 引用 TOP

我用curel 會敏感, 所以用skin ceuticals
請問elta md 真係好用嗎? 我好少聽到呢個牌子

回覆 引用 TOP

回覆 #24: 物理性防曬

sis我都有興趣轉防曬粉,因為我D毛孔超易阻塞,易生粉刺,物理性防曬用過不過超易生痘痘。你用緊邊隻防曬粉?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinyee125 於 2015-7-7 01:34 PM 發表
有冇Sis用 Cetaphil Daylong 30 spf.  都ok喎!
我有用!基本上都ok, 但可惜是化學防曬,化學防曬是否真的沒那麼好呢

回覆 引用 TOP

Elta 係物理性. 有D人話物理性多數厚身,同搽完白D, 但E隻吾會. 以前用過好多生粒粒, Elta冇事喎.
不過小心, 要找良心店, 我係青衣買過一次,feel到吾同的 ... x.x

回覆 引用 TOP

有無d防晒真防到,我勁易晒黑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 增廣見聞 於 2015-6-8 04:10 PM 發表

物理性防曬有咩好?
優點:粒子大, 無咁易被肌膚吸收, 所以唔易引起過敏
缺點:較油膩同泛白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muimuibaby 於 2015-6-6 10:17 PM 發表

物理性防曬大概原理就係喺肌膚上打造一層薄膜, 將紫外線阻擋或者反射出去, 抵擋紫外線中嘅UVA、UVB滲入皮膚從而達致"防曬"
普遍成份通係含二氧化鈦(Titanium dioxide)、氧化鋅(Zinc oxide), 選產品嗰時留意吓/問吓, 呢D成份唔會被肌膚吸收, 較溫和同適合敏感肌膚用

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。