• 瀏覽: 16,371
  • 回覆: 51
引用:
原帖由 kinomotosyaoran 於 2015-6-19 03:50 PM 發表
THANK YOU SIS!!!但睇皮膚科咪好貴囉....
有平D既,不過係皮膚科文憑唔係專科,柴灣朱e生orMK黃e生都幾多人話好又平過專科,係串咀D囉

熱賣及精選
引用:
原帖由 sweetykung 於 2015-6-19 12:56 PM 發表
我用SkinCeutical同埋SpectraBan唔知各位覺得呢兩隻好唔好~因為有人話SkinCeutical唔多好, 但呢兩隻都係皮膚科醫生開比我
呢兩隻我無試過,SkinCeutical都係B5出名,佢d防晒我知得唔多,好似唔係隻隻都係物理,同埋有怪味你覺得佢點唔好法呀? 照計醫生開得比你應該唔太差掛

蘆薈個隻...防敏感..又抵用~我信天然既野多D~~醫生介紹個D要睇有無副作用丫~

我上網搵下先

引用:
原帖由 ykeroro 於 2015-6-18 04:58 AM 發表
我用LA ROCHE POSAY覺得幾好@@
la Roche posay 個隻防曬好笠呀,千其唔好用………搽完上面一個鐘我d 陰就一條條,好似無洗頭咁,我而家轉左隻bm礦物防曬好用好多

引用:
原帖由 lisuzukil 於 2015-6-19 05:51 PM 發表
la Roche posay 個隻防曬好笠呀,千其唔好用………搽完上面一個鐘我d 陰就一條條,好似無洗頭咁,我而家轉左隻bm礦物防曬好用好多
佢邊款呀?等我記住先

引用:
原帖由 豬比比 於 2015-6-19 05:03 PM 發表

呢兩隻我無試過,SkinCeutical都係B5出名,佢d防晒我知得唔多,好似唔係隻隻都係物理,同埋有怪味你覺得佢點唔好法呀? 照計醫生開得比你應該唔太差掛

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/andr ...
謝謝回覆呀! 咩嘢物理? 我乜都唔認識。
我有時見到呢到有討論區話SkinCeutical啲貨用唔知咩水做。 我見醫生都開比我用, 我就無再問, 我諗無事掛。 咁我下次問吓醫生有無其他品牌試吓

引用:
原帖由 kinomotosyaoran 於 2015-6-19 03:50 PM 發表

THANK YOU SIS!!!
但睇皮膚科咪好貴囉....
我係做開脫墨時問皮膚科醫生, 佢比我用呢隻渣面
係呀, 有時去普通醫生都可consult意見, 唔使去到睇專科, 一去到專科就好貴㗎

引用:
原帖由 sweetykung 於 2015-6-19 08:49 PM 發表
謝謝回覆呀! 咩嘢物理? 我乜都唔認識。我有時見到呢到有討論區話SkinCeutical啲貨用唔知咩水做。 我見醫生都開比我用, 我就無再問, 我諗無事掛。 咁我下次問吓醫生有無其他品牌試吓http://n2.hk/d/i ...
咁大間野應該唔會用D唔好既水掛,用純水都好平jer
防晒主要分物理同化學防晒,而家亦有D產品係半物理半化學,物理防晒呢,就好似個皮膚表面既盾咁,陽光照落黎,呢個防護盾就將紫外線直接反射返出去
而化學防晒呢,就要皮膚吸收左, 陽光照落黎,皮膚先前吸收左既呢D化學野(通常叫紫外線吸收劑啦)就會有一串化學作用,轉化左果D吸收左既紫外線,從而達到防晒作用,因為有皮膚吸收果個step,同埋化學轉化果個step,就會令敏感肌比較易受刺激囉
亦有講法話化學防晒會影響荷爾蒙,另一講法話用左反而易吸收紫外線,呢兩個講法唔知係米真,不過而家通常都係prefer物理囉
大概係咁啦

我都係上網睇d人話好用,走去買orbis防曬,我都用到敏感而家用緊curel,但想轉,唔知買邊隻

引用:
原帖由 ya_m 於 2015-6-19 10:20 PM 發表
我都係上網睇d人話好用,走去買orbis防曬,我都用到敏感而家用緊curel,但想轉,唔知買邊隻
佢舊年轉左配方,唔知關唔關事,我覺得新配方(白蓋)無舊配方(灰蓋)咁好用

btw curel 應該幾好架@@

FOREVER隻蘆薈防曬~幾好用~

有色防曬個隻,真係好笠……我最初以為係自己問題…

引用:
原帖由 lisuzukil 於 2015-6-20 12:49 AM 發表
有色防曬個隻,真係好笠……我最初以為係自己問題…http://ec1img.pchome.com.tw/pic/v1/data/item/201407/B/E/A/I/3/F/BEAI3F-A90052AZN000_53d5ba3b65eb1.jpg
原來係呢支,以前見過,用評都話立架
我發覺tube裝防晒,十支有九支都立,真係有樣睇架

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]