• 瀏覽: 66,094
  • 回覆: 153
  • 追帖: 47
今次北海道之旅 plan 左差不多 7 個月, 上年 11 月左右在 Asia miles 換左機票, 我發覺佢地 d  服務好好, 佢地知我想去青森, 又同我講邊度有內陸機, 又幫我 check 左好耐話邊日有位飛青森。

講返今次行程, 其實最最最想係睇芝櫻, 點知做 research 既期間見到秋田有個"東北六魂祭", 好吸引, 所以為左個祭又改出發日期, 加上今年 d 花早左好多開, 搞左過哂花期, 好多花都睇唔到, 想喊

今次去 16 日, 住左 14 間酒店, 差不多日日都搬酒店。  好多人都會問我:晚晚搬酒店唔辛苦咩?  其實我又覺得 ok 喎, 因為我租車, 好多野都放響架車無攞上酒店, 仲有, 當你知道晚晚都要搬, 你就唔會摷好多野出來, 變左執野都好快。

因為住左咁多間酒店, 希望分享下。行程如下:

1.        香港 ~ 札幌 ~ 青森 (#13)

2.        青森 ~ 十和田(#28)

3.        十和田 ~ 秋田(#32)

4.        秋田  (#40)

5.        秋田 ~ 弘前 ~ 青森   (#41)

6.        青森 ~ 函館 (#46)

7.        函館 ~ 小樽  (#52)

8.        小樽 ~ 淹川 ~ 旭川 (#56)  

9.        旭川 ~ 紋別(#71)

10.        紋別 ~ 網走 (#96)

11.        網走 ~ 釧路 (#99)

12.        釧路 ~ 帶廣 (#115)

13.        帶廣 ~ 富良野  (#124,125)

14.        富良野(#127)

15.        富良野 ~ 三井outlet ~ 札幌 (#128)

16.        札幌 ~ 香港 (#132)

[/url]

熱賣及精選
多謝分享

第一

輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我輕輕的招手, 作別西天的雲彩。
支持~
相好靚!

花花好靚

感謝分享 我遲下都去北海道 參考下先

行程豐富,正

勁!!!
支持

支持

Support

Bowlwong
支持。

Day 1        27/05/2015
早幾年曾經跟團去北海道睇雪祭, 有部分地方去過, 雖然冬天同春天會有好大分別, 不過去過既今次都唔會再去, 留返下次有機會先去。

一早九點幾搭CX飛札幌, 去到大概 15:30, 但要等到夜晚 19:30 先轉機去青森, 雖然叫做要等 4 個, 不過過關等行李, 再要去 JAL check-in, 計埋都係 3 個鐘左右, 行下機場睇下野, 好快就過, 加上上次經過機場都無機會好好行下, 今次有機會。

札幌機場都幾多野行, 有多啦A夢, royce' chocolate world,  仲有買野既地方都好多, 基本上出名既鋪頭都有, 北菓樓, LeTAO, snaffle's, 水產店, 如果去北海道既, 記得留返 1-2 個鐘去 shopping。

講返青森, 札幌飛青森只要 50 分鐘, 不過過到去差不多 20:30, 所以第二日先攞車。 可能太小人, 所以由機場出青森駅既巴士, 要每兩班機先開一架巴士, 可惜我地係全日尾二嗰班機, 架巴士要等埋下一班機先開, 即係 21:00, 去到青森駅都差不多 21:35, 推埋行李上酒店再落去食飯都差不多十點, 好多餐廳都收哂, 結果~~~第一日既晚餐係吉野家, 唔知係唔係心情好, 食咩都覺得好味

第一晚晚酒店 Hyper Hotels Passage 離青森駅都好近, 行去大概 5 分鐘左右, 好平, 包早餐都係 6,780円, 間房都唔細架, 真係唔錯

由札幌飛青森架機好迷你, 全機只有 13 行, 坐滿都係得52 人

見到好開心

張床都唔細

都有位放喼, 幾好

正呀,樓主

Support, great trip

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]