• 瀏覽: 32,038
  • 回覆: 94
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 cherry.chin 於 2015-7-1 09:26 PM 發表

知道衰邊可以重點培訓

我應該衰英文

中國本來1950年就可以開始改革開放同香港一齊起步,係大陸等於係香港。係邊個搞文革?係邊個貪污?係邊個搞到咁多人偷渡做英國狗都唔做中國人?仲指望特權中共發展中國?
香港係中華文化最深地區,第一代現代漢語用字都係香港用文言譯
廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cherry.chin 於 2015-7-1 09:26 PM 發表

知道衰邊可以重點培訓

衰樣衰咁點算

回覆 引用 TOP

成日都請,再試過。

勝者為王

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-1 08:02 PM 發表

第一次
第一次唔緊要既,我識有人考成五六次先得,其實都幾講運氣
加油吧,下年再黎過

回覆 引用 TOP

其實真好好睇運氣。我通正條時事完全唔識

回覆 引用 TOP

先把打字練至中英打都40字後再去考吧。
每天努力練習一小時,應該不難達到。
(當然要像programmer一樣一分鐘一百字是不可能)

另外,不要太拘泥於文書技巧,基本上打字考試除了看速度也要看成品。不懂如何造出被要求的成品不要緊,主要是打印出來的成品跟考卷相似即可。(考官不可能去查考生怎麼在excel把結果計出來,相反只會看考生能否看起來做到成品)

以上一點心得。

回覆 引用 TOP

返住第二份,下年再考過囉,唔洗講到咁
呢一年好好裝備自己仲好啦~~~

小注

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-1 10:52 PM 發表

衰樣衰咁點算
相由心生,若然係外邊經歷過刀山火海,
久經歷煉嘅風霜之後,望落去就唔會係「樣衰」,
而係一張剛毅不屈嘅面容。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

我諗著今年睇下有冇得考..我想知中文TEST用速成打中文係咪冇睇揀字??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waiw1983 於 2015-7-1 11:15 PM 發表
先把打字練至中英打都40字後再去考吧。每天努力練習一小時,應該不難達到。(當然要像programmer一樣一分鐘一百字是不可能)另外,不要太拘泥於文書技巧,基本上打字考試除了看速度也要看成品。不懂如何造出 ...
高分過st了

中國本來1950年就可以開始改革開放同香港一齊起步,係大陸等於係香港。係邊個搞文革?係邊個貪污?係邊個搞到咁多人偷渡做英國狗都唔做中國人?仲指望特權中共發展中國?
香港係中華文化最深地區,第一代現代漢語用字都係香港用文言譯
廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

又唔洗講到咁灰,我今次考第三次都衰咗,三次都唔過skill test,頭兩次skill test全部死晒,第三次全部過到,不過英文衰錯字多,所以又衰過,我今次都要重點培訓英文打字,樓主都係第一次考姐,有得interview已經唔錯啦,查下分知道自己有咩不足,去改善一下,下次一定得,而家個份咪暫時做住先囉,講真考政府工都講啲運氣,我識身邊個啲同事好多都轉到做政府工,咁我遲遲都轉唔到,咪又要繼續生活,唔開心係實有,不過都好快冇事,樓主,你都要努力呀,機會係會留俾有準備既人

回覆 引用 TOP

不如開個whatapps group檢討下失敗完因,交換下問題,等下次有準備

回覆 引用 TOP

希望在明天~~~

加油

回覆 引用 TOP

現職ca衰interview...不過知衰咩,時事題竟然答錯野

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]