• 瀏覽: 32,361
  • 回覆: 94
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 我是新仔 於 2015-7-2 05:23 PM 發表
我寧願當年全炒都好過而家想走又冇得走呀!!
師兄,我岩岩入職,可否講多啲分享下?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-2 09:19 PM 發表

冇辦法,學歷低
去考SF(順風)
去PCCW做鋪線員

E 兩份工要求學歷低, 人工高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 努力不棄 於 2015-7-2 09:12 PM 發表

打工仔講到底都係為錢,求穩定。  政府工雖然人工唔係高,但都叫餓你唔死。所以求生活無壓力,要穩定既人自己沖晒入黎啦。
我副學士岩岩畢業果時, 入私人公司連OT、準貼、花紅、雙糧, 平均16K一個月~最高一個月有20K,
但做左近三年, 懶醒辭職, 要半年通知....等得黎, 剛好就2008金融海嘯~出黎想搵返15K都難...
當時乜工都試下, 有政府合約叫面試, 但得 10K 以下
同時有份長工剛10K 請我, 果時要還學費無錢, 做住先啦...再搏下幾千蚊Freelance...
一年後回頭草都無得食, 舊公司執左笠...同時無晒Freelance做
呢份一做就5年黎到2014年, 每年係有大約1K 人工增長, 得果15K
回頭一看跑輸晒比所有基層公務員~
好後悔無去做合約, 如果有在意政府工, 當時年年去考下ACO, 7年後今日就唔同晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 09:31 PM 發表
我副學士岩岩畢業果時, 入私人公司連OT、準貼、花紅、雙糧, 平均16K一個月~最高一個月有20K,但做左近三年, 懶醒辭職, 要半年通知....等得黎, 剛好就2008金融海嘯~出黎想搵返15K都難...當時乜工都試下, 有政府 ...
點解唔做番畢業果份?

中國本來1950年就可以開始改革開放同香港一齊起步,係大陸等於係香港。係邊個搞文革?係邊個貪污?係邊個搞到咁多人偷渡做英國狗都唔做中國人?仲指望特權中共發展中國?
香港係中華文化最深地區,第一代現代漢語用字都係香港用文言譯
廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 09:31 PM 發表

我副學士岩岩畢業果時, 入私人公司連OT、準貼、花紅、雙糧, 平均16K一個月~最高一個月有20K,
但做左近三年, 懶醒辭職, 要半年通知....等得黎, 剛好就2008金融海嘯~出黎想搵返15K都難...
當時乜工都試下, 有政府 ...
請問CHING岩岩畢業果時入果間私人公司係??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BNS 於 2015-7-2 09:25 PM 發表
去考SF(順風)去PCCW做鋪線員E 兩份工要求學歷低, 人工高
可以做過世嗎?

中國本來1950年就可以開始改革開放同香港一齊起步,係大陸等於係香港。係邊個搞文革?係邊個貪污?係邊個搞到咁多人偷渡做英國狗都唔做中國人?仲指望特權中共發展中國?
廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

睇唔到點解唔得

回覆 引用 TOP

引用:

當時乜工都試下, 有政府 ...
你:
2009 = 10,000
2010 = 11,000
2011 = 12,000
2012 = 13,000
2013 = 14,000
2014 = 15,000
2015 --> 16,000

ACO:
2009 = 10,190
2010 = 10,910
2011 ~ 11,645
2012 ~ 13,145
2013 ~ 15,140
2014 ~ 16,425
2015 ~ 18,310

計埋花紅、雙糧、晉升機會,你邊有輸啊?  

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mrslow 於 2015-7-2 10:14 PM 發表

你:
2009 = 10,000
2010 = 11,000
2011 = 12,000
2012 = 13,000
2013 = 14,000
2014 = 15,000
2015 --> 16,000

ACO:
2009 = 10,190
2010 = 10,910
2011 ~ 11,645
2012 ~ 13,145
2013 ~ 15,140
...
15K 已經係計晒額外收入, 無雙糧~
而且要維持15K 係要好搏, 個個月準時嘔得出野
如果懶D果個月得11~12K
引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-2 09:40 PM 發表

點解唔做番畢業果份?

間公司笠左, 同類型一樣比唔返咁多大約只有12K, OT 無錢, 但工作量仲重左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 10:43 PM 發表

15K 已經係計晒額外收入, 無雙糧~
而且要維持15K 係要好搏, 個個月準時嘔得出野
如果懶D果個月得11~12K

間公司笠左, 同類型一樣比唔返咁多大約只有12K, OT 無錢, 但工作量仲重左
自由槍呢……
係外邊有得摶,果啲又唔計……
時來運到,搵到條大水喉,就算只係幻想都好啊,
做 aco / ca,你連想都唔洗想啊……

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

做政府計到最後,係錢個方面未必會贏,而且仲好大機會會輸。 當係做既過程中唔使成日左度右度,一時諗有冇入錯行,一時又諗係時侯要跳糟,一時又驚整花cv,一時又驚炒友。 煩少好多野。

但有大志既人一定唔會入黎就係啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mrslow 於 2015-7-2 10:50 PM 發表

自由槍呢……
係外邊有得摶,果啲又唔計……
時來運到,搵到條大水喉,就算只係幻想都好啊,
做 aco / ca,你連想都唔洗想啊……
我都知道我呢度比好多師兄幸福~
一來我已經呢份工升盡左
二來我希望穩穩定定囉,繼續加人工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-2 11:14 PM 發表

我都知道我呢度比好多師兄幸福~
一來我已經呢份工升盡左
二來我希望穩穩定定囉,繼續加人工
入職減三、四千蚊人工,
請你其實害左你啊……
1) 收入下降
2) 磨滅鬥志

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

ACO/CA 全炒咪下次再apply 過囉, 退休潮未過都一定仲有希望

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我是新仔 於 2015-7-2 05:23 PM 發表

我寧願當年全炒都好過而家想走又冇得走呀!!
點會冇得走
考唔到又有得走嗎,申請左成堆工冇一份叫我in

廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]