• 瀏覽: 32,040
  • 回覆: 94
  • 追帖: 4
呢個POST 既目的就係想引班人入黎講到ACO 點衰點衰, 人工低又無前途又點,
之後就會有人出黎反駁政府工求穩定, 唔駛點做頂薪又有2萬6
無限LOOP.... 完

回覆 引用 TOP

請問fax號碼幾號?
引用:
原帖由 onetea 於 2015-7-6 05:08 PM 發表

我上次fax都得,佢會郵寄叫你交錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 發瘟城 於 2015-7-6 05:16 PM 發表

當然出面好啦.………順風順水嘅話...............

出面究竟可以做咩工?我畢業時send 左過百封求職信得一封覆

中國本來1950年就可以開始改革開放同香港一齊起步,係大陸等於係香港。係邊個搞文革?係邊個貪污?係邊個搞到咁多人偷渡做英國狗都唔做中國人?仲指望特權中共發展中國?
香港係中華文化最深地區,第一代現代漢語用字都係香港用文言譯
廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

其實……Max point……只係當時頂薪點,其後每次加薪會連起薪點及頂薪點一齊加升!即係話如果現頂薪2.5k,到你入職後十年後計,必定唔止2.5k!大約估計(每年半均集體加薪約$800)……約$34000~5左右!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ambyu2004 於 2015-7-8 03:57 PM 發表

其實……Max point……只係當時頂薪點,其後每次加薪會連起薪點及頂薪點一齊加升!即係話如果現頂薪2.5k,到你入職後十年後計,必定唔止2.5k!大約估計(每年半均集體加薪約$800)……約$34000~5左 ...
我覺得之後人口老化經濟追唔上會凍薪

中國本來1950年就可以開始改革開放同香港一齊起步,係大陸等於係香港。係邊個搞文革?係邊個貪污?係邊個搞到咁多人偷渡做英國狗都唔做中國人?仲指望特權中共發展中國?
香港係中華文化最深地區,第一代現代漢語用字都係香港用文言譯
廣東話就係秦代雅言

回覆 引用 TOP

凍薪總好過減薪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moomin47 於 2015-7-1 06:41 PM 發表

唔係呀嘛, 只係脫離社會保障網咋
笑左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ambyu2004 於 2015-7-8 03:57 PM 發表

其實……Max point……只係當時頂薪點,其後每次加薪會連起薪點及頂薪點一齊加升!即係話如果現頂薪2.5k,到你入職後十年後計,必定唔止2.5k!大約估計(每年半均集體加薪約$800)……約$34000~5左 ...
我想減人工多啲

回覆 引用 TOP

笫一次考aco,一收到st信就即刻去圖書館借excel word書(平日係公司練習打字;星期六日放假係圖書館練excel word).到左9月考st, 中英文打字比我想像中容易。但excel,word只識一半諗住會肥佬。點知又收到面試信(勁開心).一收到信就去左書店買面試書和通識書各一本…平時一有時間就睇新聞(如果唔係考試我都唔會睇)我十月下午去面試…三條女幾友善,全部識答除了一條英文和一小條時事…無論如何都算幾順利,但又驚自己時事離題(95答8.).六月收wl 信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 $WAYNE$ 於 2015-7-6 08:56 PM 發表

出面究竟可以做咩工?我畢業時send 左過百封求職信得一封覆
你見唔到我最尾果句........「係順風順水嘅話」果句咩?
個人所見,唔順多過順囉

回覆 引用 TOP

除左順風順水之外,個人努力都好重要…吳怕話俾大家知我見工一百次…雖然衰左甘多次;但當係磨練機會都好!

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
考唔到好正常。。幾萬人爭。。先問自己點解勝任哩個位先

回覆 引用 TOP

幾萬人都想考正位真係勇字當頭咩,其實有外判位點解又唔試吓搵呢,有外判經驗考入去咪易啲囉,但外判都唔易做架,做一個禮拜唔得就算啦,都係做返藍領好過啦,無謂委屈自己

人生滿希望,工作只是一部分

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]