[遊記分享] 【已完成】由緣之國走到妖怪之國, 中国·山陰失望之旅

引用:
原帖由 cybog 於 2015-7-6 11:22 AM 發表

我去左2次都係天氣唔好兼趕……唔自鴐係比較麻煩!
我#6果兩個字雖然係度度都用得著,但真心覺得係呢區係特別「應」...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 shuibobo 於 2015-7-6 08:45 AM 發表

我上次去都係响松江城果邊行返去jr站,因為搵唔到個回程巴士站,一路行就一路搵,行到橋頭先搵到,果時已經行咗一半路程,索性行埋返車站,結果行咗45mins。之後發現原來上落車都係同一個站,所以搵唔到,激死!

...
其實jr去船碼頭話遠唔遠,話近唔近,我諗大慨30分鐘倒,都考慮過係唔係應該踏單車,不過最後諗住沿市街行過去有D野睇下都唔錯,結果條街老土到好似80年代咁,完全無野睇。
回程時沿著穴道湖去博物館,順手食埋個鰻魚飯反而okD。沿岸好多學生妹學生哥係度談情,感覺幾正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elusivecity 於 2015-7-6 12:02 PM 發表

其實jr去船碼頭話遠唔遠,話近唔近,我諗大慨30分鐘倒,都考慮過係唔係應該踏單車,不過最後諗住沿市街行過去有D野睇下都唔錯,結果條街老土到好似80年代咁,完全無野睇。
回程時沿著穴道湖去博物館,順手食埋 ...
80年代 可影建築物

回覆 引用 TOP

對1880比1980的興趣大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cybog 於 2015-7-6 12:19 PM 發表

1880比1980的興趣大
鬼佬岩唔岩?有無去湊下鬼?

http://www.matsue-tourism.or.jp/yakumo/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2015-7-6 12:37 PM 發表

http://www.matsue-tourism.or.jp/yakumo/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2015-7-6 12:37 PM 發表

小泉八雲,同佢唔係好熟
遊船會經過介紹下咁,行過去又20公鐘,咪搞我!

回覆 引用 TOP

引用:

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 radiant_jc 於 2015-7-6 09:09 發表

松江城係經歷明治廢城令同二戰仲尚存十二個天守之,同岡山廣島呢啲俾美軍炸爛再用鋼筋水泥重建唔同嘅
其實家下旅行d人,又幾何會去了解每一處地方的歷史,點解奈良會有鹿? 點解大久野島會有兔? 係知道果處係觀光景點。

喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elusivecity 於 2015-7-6 01:00 PM 發表

小泉八雲,同佢唔係好熟
遊船會經過介紹下咁,行過去又20公鐘,咪搞我!
呵呵,一次生兩次熟,睇下片認識下再慢慢培養感情...

3分で分かる小泉八雲の怪談「小泉八雲」
https://www.youtube.com/watch?v=m2gHwQc9Inc

P.S. 日語無字幕,5分鐘唔夠有時間就即管睇下...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2015-7-6 01:03 PM 發表

其實家下旅行d人,又幾何會去了解每一處地方的歷史,點解奈良會有鹿? 點解大久野島會有兔? 係知道果處係觀光景點。
我只係只道,係大陸吾會有呢D地方
D兔及鹿會比人吃光,或困起來收番1百2百入場費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2015-7-6 01:03 PM 發表

小弟自小浸淫日本文化長大,好多地方係小時候就好想去,因為打機、漫畫、小說、歷史等各方面因素都有。
奈良係睇完日劇鹿男與奈良去的。萬城目學的關西三部曲真係好精彩,使我愛上關西。
有時候我去的景點都奇奇怪怪,不過只有我自己明白就足夠了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2015-7-6 01:23 PM 發表

呵呵,一次生兩次熟,睇下片認識下再慢慢培養感情...

3分で分かる小泉八雲の怪談「小泉八雲」
https://www.youtube.com/watch?v=m2gHwQc9Inc

P.S. 日語無字幕,5分鐘唔夠有時間就即管睇下...:smi ...
去之前其實都有了解過,耐何佢唔係鬼妹,如果唔係都會引起我性趣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elusivecity 於 2015-7-6 01:40 PM 發表

去之前其實都有了解過,耐何佢唔係鬼妹,如果唔係都會引起我性趣
咁舊年マッサン師兄實睇到笑哂...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2015-7-5 11:13 PM 發表

係車站去我諗用咗45分鐘,咁搵唔到好位置影相沿住護城河外圍走一圈用咗1小時,之後愈行愈唔對路,又無理由走回頭路,最後又用咗45分鐘先返到酒店,畀我大人鬧到死。
哈哈,依家望返轉頭,其實都係一個有趣回憶

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。