[遊記分享] 【已完成】由緣之國走到妖怪之國, 中国·山陰失望之旅

想請教一下楼主由出雲市站去出雲大社為何不坐巴士一程過唔洗轉車?是否特登買day pass可分别各站一停下遊覽?出雲市、川跡有東西遊嗎?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 xxyue188 於 2015-7-10 07:16 AM 發表

想請教一下楼主由出雲市站去出雲大社為何不坐巴士一程過唔洗轉車?是否特登買day pass可分别各站一停下遊覽?出雲市、川跡有東西遊嗎?
呢個或者搭訕一下...
如果由宍道湖果邊出發,夾一畑D電車時間班次會易處理D,而且一定好FEEL過巴士(仲有D裝修過既特色車);係JR出雲站果邊D車,夾巴士過大社果區時間會鬆少少,JR轉一畑電車有D班次都幾跑狗...

詳細情況樓主應該會再清楚D...

回覆 引用 TOP

坐一畑電鐵係因為想坐島根貓列車同睇下風景,其實有JR pass可直接到出雲市站,之後可選擇坐巴士或者一畑電鐵到出雲大社,交通工具隨你如何選擇。

喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。

回覆 引用 TOP

補充一點,所謂轉車其實都係行過去另一個月台,基本上唔駛點再等車,一畑電鐵班次約1小時2班車左右,本身松江站開出的班次係無直接到出雲大社,坐JR係叫做唔駛錢去到出雲(其實用張pass我已經回本),但無咩景睇,花錢去買一日劵係為咗做紀念,唔係一來一回松江買pass其實係無着數,但做人係唔係下下要計到咁盡呢?好多嘢人算不如天算。

回覆 引用 TOP

我都特登走去搭程一畑由出雲到松江,可惜冇樓主的好天氣……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2015-7-9 22:02 發表

師兄伉儷係時間有限,我當年果日係時間停止…
願聞其詳

回覆 引用 TOP

明白!即係話如果我係之前果晚入住出雲市站東横,第二日早上去大社的話,搭巴士是最方便嗎?只係無風景睇而已。
引用:
原帖由 woden666 於 2015-7-10 07:41 AM 發表

回覆 引用 TOP

一畑電車係一條好出名的私鐵,好多人都係特登去搭,真係並非所有野都要用金錢去衡量

回覆 引用 TOP

你就自己方便便可以,係出雲市坐咩交通工具去大社都方便,一畑電鐵果架島根貓列車我覺得去到當地一定要坐下,話晒都算係一個影相位。

回覆 引用 TOP

仲有套電影呀
http://www.kankou-shimane.com/mag/mov/railways/

回覆 引用 TOP

題外話一則,日本不論JR或者私鐵都有d適合小朋友的活動,可以做模擬車長,這些體驗幾得意,日本當一個鐵道員係件好威水的事。係香港,除咗d電子產品外,我係完全諗唔到有咩可以令小朋友提起興趣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woden666 於 2015-7-10 10:27 AM 發表

願聞其詳
係一段由石見銀山開始,到出雲大社結束,不足廿四小時既偶遇...

時間停留左係分開果一刻。由大社返松江過鳥取果段,除左係博物館間CAFE飲左杯苦澀既咖啡,我完全唔知自己去過邊做過咩...

到而家,我都只係記得自己搭過車...

「纏在那頸背後  最美麗長髮未留在我手  我也開心飲過酒」...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2015-7-10 11:58 AM 發表

係一段由石見銀山開始,到出雲大社結束,不足廿四小時既偶遇...

時間停留左係分開果一刻。由大社返松江過鳥取果段,除左係博物館間CAFE飲左杯苦澀既咖啡,我完全唔知自己去過邊做過咩...

到 ...
咁文藝

我避雨避到係博物館食埋個lunch

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cybog 於 2015-7-10 12:01 PM 發表

咁文藝

我避雨避到係博物館食埋個lunch
博物館由展品到展示模式概念我都覺得好正下,但呀しまねっこ同雲太くん就真係有D削...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 creamy_wan 於 2015-7-10 12:13 PM 發表

博物館由展品到展示模式概念我都覺得好正下,但呀しまねっこ同雲太くん就真係有D削...
有九成吉祥物都係唔多掂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。