• 瀏覽: 5,338
  • 回覆: 15
出黎做野辛辛苦苦搵到d錢,想買隻錶獎勵下自己
之前冇戴開錶,諗住呢隻都會長戴,所以想買好少少,7000樓下都ok,想師兄們俾下意見
自己睇完一輪,心目中想買德國軍錶,自己本身鍾意德國,覺得德國野一絲不苟,有一定保證。自己又鍾意二戰野,所以揀定左幾款軍錶

1. stowa flieger baumuster b
pros:我見一般pilot watch都係type a款,好多牌子都有。我覺得stowa d 造工好靚,一睇上去就有高檔錶既感覺。
cons:有點overbudget,得40mm同圓潤既設計有點失去了軍錶既感覺
2. stowa marine automatic
pros:價錢合理,造功同設計都好
cons:marine系列始終冇b uhr果種二戰歷史既味道
3. laco paderborn
pros:好多位都忠於原著,有fl23883,42mm
cons:造工好似冇stowa咁好

回覆 引用 TOP

精選汽車
Baumuster B w/o VAT係EUR781左右,對番港紙7,000有找,不過冇計運費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cueman 於 2015-7-7 08:47 PM 發表

Baumuster B w/o VAT係EUR781左右,對番港紙7,000有找,不過冇計運費
stowa好d? laco的造工如何?

回覆 引用 TOP

我冇,但Stowa口碑好唔錯,價廉物美

想問詳細D,入去Stowa帖啦

回覆 引用 TOP

小弟沒有laco 錶. 所以沒有得比較. 如果說 stowa B watch vs. marine auto 的話, 分別只是外觀.

黑面 : 白面
冇日子 : 有日子
軍錶 : 船鐘
夜光針 : 藍鋼針
礳沙殼 : 抛光殼
German silver rotor : normal rotor
€781 : €537

沒有實質的幫助, 但樓主可以用以上的分別作為考慮因素......

附件

mobile_1.jpg(172.46 KB)

2015-7-8 12:38 AM

mobile_2.jpg(99.97 KB)

2015-7-8 12:38 AM

回覆 引用 TOP

樓主或可以考慮 archimede b watch:

德國錶
42mm
B dial
自家錶殼
可以加錢 upgrade
Euro 491

[ 本帖最後由 savannah 於 2015-7-8 07:51 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

Savannah兄又有貨,利害

回覆 引用 TOP

小弟沒有 archimede B dial.....

回覆 引用 TOP

但你淨係Stowa都起碼6隻了.....

回覆 引用 TOP

小弟個人的確十分欣賞stowa 的錶. 做工不錯, 價錢不差, 簡簡單單

回覆 引用 TOP

go for Stowa or Laco B uhr吧
they are very nice
致於邊隻好D,I dunno

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

謝謝ching們既意見
我見laco既b uhr 有分手上鏈款同自動款,價錢一樣
有咩分別,手上鏈款定自動好d

回覆 引用 TOP

B uhr 原祖係手鍊
咁你話你買手鍊定自動好

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

Have you ever consider damasko?

回覆 引用 TOP

Laco個鋼殼有層炭色coating, 唔令, unpolished,好似坦克車啲色咁。啲角位仲好快磨走啲炭色。如果你鍾意vintage style,我recommend你買laco, 要買埋飛機表帶。仲要自己winding喎,知嗎! 因為你每天最有型嘅時候就係同隻表上鏈果時!信我!

仲有呀!laco 有diamond crown!

[ 本帖最後由 西門豹 於 2015-8-2 07:58 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]