[遊記分享] *2015 GioGioの火熱辣 沖繩 自駕遊* {已完成}

樓主間民宿係邊到book?thx

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 小磨 於 2015-8-12 03:49 PM 發表

Ching, 我又係考左牌之後放左入雪櫃, 都係心郁郁想去沖繩自駕。
學你話齋平時行車應該無問題, 係怕Parking!
分享多D自駕心得丫, 支持你!!
唔知沖繩係咪車仔多,我覺得車場d位細過香港

回覆 引用 TOP

沖繩長堂屋 黑豚しゃぶしゃぶ  

民宿有提供晚餐,不過係西式的
不合胃口,所以渣車出去搵食
沖繩阿古豬(Agu)出名好食

難得來到沖繩當然要試下食啦...:-P   
去了一間叫長堂屋吃黑豚火鍋  

三千日元套餐包括前菜、水餃、黑豚豬肉、雜菜和白飯

右面醬汁係桔子味,味道有點苦,不太喜歡

左邊唔記得是豬肝定係豬潤,右邊係苦瓜炒蛋

呢個只記得有豆腐和茄子

主角黑豚豬肉片  
有一半差唔多係脂肪
吃後感覺唔似和牛個種肥膩  
反而有點QQ的口感

只有十幾片肉,食完後有點空虛的感覺

餃子

服務員見你食完後,會帶來一大碗白飯幫你整雜炊粥  
將米飯和雞蛋加入火鍋中熬粥

吸收了所有湯汁精華,好好食 食左兩大碗,頂著肚子返回酒店

我的旅行遊記BLOG (๑‧ . ‧๑)
2019 曼谷 芭提雅 食、訓、DUP (Update中)
http//giogio2014.blogspot.hk/

回覆 引用 TOP

jalan﹐樂天
引用:
原帖由 LARING 於 2015-8-16 04:13 PM 發表

樓主間民宿係邊到book?thx

回覆 引用 TOP

係北部的停車場大好多
係市區就細好多
引用:
原帖由 _reborn_ 於 2015-8-16 08:37 PM 發表

唔知沖繩係咪車仔多,我覺得車場d位細過香港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giohk2012 於 2015-8-17 08:48 PM 發表
jalan﹐樂天
引用:
原帖由 giohk2012 於 2015-8-17 08:48 PM 發表
jalan﹐樂天
thx.樂天之前開唔到帳號,我用唔到自己名轉唔到日本名

回覆 引用 TOP

古宇利島ハートロック 心型石 Heart Rock    29/6/2015  

早餐和晚餐都係地下這一層

好大的落地玻璃窗,可以望著海景食早餐

可以選擇坐係出面食

早餐包括一杯飲品,有咖啡/紅茶/鮮果汁

和式早餐,原本以為係西式的

右邊係熱情果? 點食的!? 沒有果肉和果汁,只有果核...

有一個小酒吧,晚上可以來喝一杯

食飽早餐和check out後,就出發去第一個景點: ハートロック心型石  

就係島上的北部,路上有指示,唔難搵

停車場要比錢,1小時300日元,1天要500日元

露天小店海之家,飲野和食野都有泊車後,先係右邊的料金所比停車場費

之後沿著旁邊的小路進入海灘

再講一次,早上依然非常多雲

很隱蔽的入口,呢度有點難行,要小心

看到了,呢個就係非常出名的心型石

感覺左邊個個比較似一個

原本呢個景點唔係太多人知道的  

但係自從Arashi嵐曾經來此取景拍攝廣告後  

呢度的人氣才急速爆升  

就連冇去過沖繩的日本人都來朝聖一番

從正面睇真的很似一個

回覆 引用 TOP

除了睇石頭,都有唔少人來游水

有唔少家長帶小朋友來玩水

退潮後,係水底有可能撿到海膽

呢位美少女好似對著石頭祈求愛情.

廣告內說 : 當兩塊岩石重疊起來...就能看到

唉! 不過我影唔到...可惜...

傳說如果真的看到

戀情就會實現  怪不得能夠吸引這麼多人來啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giohk2012 於 2015-8-18 09:16 PM 發表
除了睇石頭,都有唔少人來游水4689813有唔少家長帶小朋友來玩水4689814退潮後,係水底有可能撿到海膽4689815呢位美少女好似對著石頭祈求愛情.46898164689817廣告內說 : 當兩塊岩石重疊 ...
我都book左下年去,第四次去,這心型上次想去但下大雨

回覆 引用 TOP

多謝分享﹗黎緊9月頭沖繩5日4夜,我都有租OTS 3日,頭尾兩日唔租,本身在香港只是Holiday driver,而今次也是首次外國自駕遊,唔知在沖繩自駕有什麼要注意呢? 見你在IC可以踩到130,市區60-70,不怕快相嗎?聽說日本捉超速挺嚴格的

另外,同樣也比較擔心沖繩車位較窄,想問你租的車款泊車時有沒有泊車鏡頭/泊車感應器呢?

回覆 引用 TOP

去4次咁多...

落雨睇心型石應該好好feel
引用:
原帖由 LARING 於 2015-8-18 10:01 PM 發表

我都book左下年去,第四次去,這心型上次想去但下大雨

回覆 引用 TOP

其實我唔係成程行130﹐係前面冇乜車先咁快
大部份時間都係行90度

最緊要慢D同留意路面﹐因為日本馬路同香港都有D唔同
引用:
原帖由 donald240956 於 2015-8-18 10:22 PM 發表

多謝分享﹗黎緊9月頭沖繩5日4夜,我都有租OTS 3日,頭尾兩日唔租,本身在香港只是Holiday driver,而今次也是首次外國自駕遊,唔知在沖繩自駕有什麼要注意呢? 見你在IC可以踩到130,市區60-70,不怕快相嗎?聽說日本捉 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giohk2012 於 2015-8-20 09:25 PM 發表
去4次咁多...落雨睇心型石應該好好feel
因為有小朋友,自架方便,同小孩游下水休息下的確好,比其它日本地區污染小d.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giohk2012 於 2015-8-20 09:46 PM 發表
其實我唔係成程行130﹐係前面冇乜車先咁快大部份時間都係行90度最緊要慢D同留意路面﹐因為日本馬路同香港都有D唔同
130已超速

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

撑下先~
我4/8出發,沖繩自駕感覺方便,舒適,不二之選
我地3人租S級連安心,wifi 要$40880,因暑假冇早鳥
係mercure 壼川站攞車
那覇開4,50啦,高速近100度

要提下最好有另一個睇gps會安全D

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。