註冊 登入

【老餅系列】你有中黑膠毒嗎?

【老餅系列】你有中黑膠毒嗎? E-mail 此主題給朋友

小弟由讀幼稚園開始就很喜歡聽歌,收音機播什麼就聽什麼,直到這個細路續漸成長到青春期,開始有自己的喜好、選擇,就和家姐一起迷上日本偶像。那時候不吃飯都是為了買一張十三、四蚊的日本偶像7吋黑膠唱片,現在回想起都很有趣味。亦可能家中大部份黑膠都是辛苦儲蓄返來買,所以到三十多年後的今天,他們依然是我們家中的成員。

編輯
]

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
上個月去了視聽展,但並沒有什麼驚喜,反而參觀者那顆熱情才令我欣賞,亦令我體內的黑膠毒指數上升,所以上星期一口氣上了淘寶淘了37隻7吋黑膠回來。

第一批16隻早幾天已收到~

*註︰我還未有黑膠播放器

附件

scaledBitmap14420344069700.jpg(135.69 KB)

2015-9-12 01:06 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 crimsonandy 於 2015-9-12 01:06 PM 發表

上個月去了視聽展,但並沒有什麼驚喜,反而參觀者那顆熱情才令我欣賞,亦令我體內的黑膠毒指數上升,所以上星期一口氣上了淘寶淘了37隻7吋黑膠回來。

第一批16隻早幾天已收到~

*註︰我還未有黑膠播放器

冇錯,上次音響展全部參展商都係主打模擬訊源同新黑膠制式,証明開始興翻玩吓黑膠!

不過我總覺得90後樂迷唔會太接受,由其聽開jpop嘅朋友!一嚟冇乜選擇,二嚟聽黑膠實在要好多功夫及時間 (同埋$$$)。所以我覺得黑膠熱呢一轉應該只係「小陽春」啫!

回覆 引用 TOP

Andy兄你都知,小弟前一排都有諗過整返部多功能包括黑膠唱盤,但思索後暫且放棄。

其中一個原因實在是家中配套包括喇叭、擴音機、各方聯繫線等實在太一般家庭級别,睇下影碟聽下炮彈聲,還算免強可以。

如果買得黑膠唱盤,聽歌的要求質素亦自必提高,為避免發生到喉唔到肺的情況,所以暫時未ready囉∼

註:小時候當然亦是聽黑膠長大,第一隻唔食飯儲錢買的黑膠細碟,應該是中森明菜的「禁區」。

編輯
]

回覆 引用 TOP

黑膠在九十年代開始已續漸衰落﹑大勢已去,但做不到主流又能生存到現在,為何呢? 答案是有價值。

現今世界流行曲介別是什麼? 很難﹑真的很難了解/解釋,因為太多樣性,究竟這些賣什麼葫蘆? 那些賣什麼藥? 本想嘗試去理解,但不久它又改變或變質了! 沒有立場和忠旨,是很難長久下去。

什麼是黑膠唱片的立場和忠旨? 就是以聽覺﹑聲音﹑音樂行先,視覺享受為次要,或再次要,甚至沒有。黑膠唱片音樂不會有幾百萬點擊率,或機場博覽煙火演唱會,但卻令大家願意用真金白銀去換取。

搜購和保養黑膠亦是令愛戴者著迷﹑上癮的主要原因,那種期待﹑驚喜,與及不温不火﹑悠然自得的態度,每一位黑膠唱片的主人都會領略得到。我相信人們望著電腦上的數據音樂檔,沒有以上的感受吧!

黑膠唱片是有生存價值。

回覆 引用 TOP

大家有興趣玩吓競猜遊戲嗎? 以下7吋黑膠的主唱人係邊個呢?

提示一︰韓國人
提示二︰can you feel it…can you feel it~

附件

scaledBitmap14420803784240.jpg(37.62 KB)

2015-9-13 01:53 AM

回覆 引用 TOP

封面有寫喎!
咁都有得估?

林河廷囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2015-9-13 01:58 AM 發表

封面有寫喎!
咁都有得估?

林河廷囉!
港姐?

回覆 引用 TOP

我相信去到今時今日玩黑膠主要係兩類人: 一類係玩模擬音色比較,另一類就係純玩機!

就我個人而言,第一類係屬於三分鐘熱度型! 可以講而家一眾以往聽開CD或者網上download歌嗰批八九十後突然屎忽痕走去學人聽黑膠模擬啲聲,聽吓同數碼音色嘅分別。於是就走去買個Project盤搭個同廠唱頭放大開始"研究",然之後得出嘅結論係.... 點解啲聲好似"冇嚟神氣"咁! 都係聽翻CD算。而事實上只要佢哋係咁二加個Tube buffer落佢哋部CD加解碼組合上 (價格大概萬鬆啲)就足以喺音色上超越一般二三萬嘅黑膠盤加MC頭同放大!

至於第二類就真係以玩機爲主嘅音响玩家! 事實上喺佢哋嘅世界模擬同數碼根本係兩樣嘢嚟,冇得比較。聽黑膠碟絕對係揀以soft music及交响樂爲主,唔會攞隻Heavy Metal或Pop黑膠嚟同人講愛嚟試機! 因爲嗰啲攞部Technics或Tech捽碟機已經可以了,用靚機聽Heavy Metal或Pop黑膠喺細緻部份根本表現唔到,畀啲嘈喧巴閉嘅Noice蓋過哂! 而且呢啲Hi Eng機 (十萬樓上)唔係一般高級CD機可以演譯到嗰種細緻層次,起碼要最top嘅SACD先可以拍得住 (例如Esoteric等Hi end SACD加時鐘)。而呢班發燒友嘅"珍藏品"多數係自己舊時儲開又或者去二手店"尋寶"搵翻嚟,好少話走去買而家嗰啲咩180g純Vinyl加重味精嘅"新碟"! 純陶醉於自己嘅純模擬音色世界!

至於我自己.... 用一般嘅機去聽自己啲收藏,最近買個一兩隻"新"黑膠,經常去日本見到一啲細碟就買吓,不過多數愛嚟儲,好少會攞嚟聽!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Simonkwong 於 2015-9-12 10:39 PM 發表
Andy兄你都知,小弟前一排都有諗過整返部多功能包括黑膠唱盤,但思索後暫且放棄。其中一個原因實在是家中配套包括喇叭、擴音機、各方聯繫線等實在太一般家庭級别,睇下影碟聽下炮彈聲,還算免強可以。如果 ...
其實嚟緊我諗住買d平嘢黑膠機嚟玩住先,呢d嘢平有平玩、貴有貴玩,最緊要玩得開心舒服無壓力~

*註︰我第一張擁有嘅7吋黑膠喺Akina『Twilight』,剛剛早你一張single時間~

編輯
]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 f1kon 於 2015-9-13 02:48 AM 發表
我相信去到今時今日玩黑膠主要係兩類人: 一類係玩模擬音色比較,另一類就係純玩機!就我個人而言,第一類係屬於三分鐘熱度型! 可以講而家一眾以往聽開CD或者網上download歌嗰批八九十後突然屎忽痕走去學人聽 ...
同意師兄嘅分析,尤其鐘意"屎忽痕"呢句…哈哈~

我呢…就會尊重音樂,亦好講個人情懷同感覺,"身外物"嘅嘢留比其他人慢慢追吧~

回覆 引用 TOP

淘寶7吋膠第二批及第三批已到手,先嚟第二批四隻~

附件

scaledBitmap14421411243960.jpg(25.12 KB)

2015-9-13 06:45 PM

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

其實,星期五晚我喺深水埗都執到三張好嘢喔~

附件

scaledBitmap14421422858020.jpg(76.27 KB)

2015-9-13 07:05 PM

回覆 引用 TOP

我由小學開始聽黑膠唱片,中一開始自己買,之後中學會考同高級程度會考暫停,入到大學繼續。畢業後因為工作關係停咗十年,之後又買返唱盤再聽,至今又廿年!

Neumann

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。