• 瀏覽: 30,594
  • 回覆: 28
  • 追帖: 8
又到左一年一度招聘ao/eo的日子
我已經考左3年jre都唔得
我中化UE 都拎B,大學時寫essay都好高分
UE PRACTICAL SKILL 仲拎A tim
唔明點解次次都fail

今年應該會再考,但心裡面已經好絕望
我語文都唔差,會唔會係內容出事?
有無成功的師兄可以指點一下小妹
例如英文個份有咁多資料俾我地,我地寫時係cover返哂佢data file d point緊要d定寫自己諗既新point緊要d?
因為我以前考UE PRACTICAL SKILL時其實係要cover返哂佢data file提過的point,summarise多於自己提出新idea的,jre應該著重邊樣多d?

請大家指點下

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
上天註定你有機會發達!何必強求!
比你入左政府就無咁嘅機會。

回覆 引用 TOP

考 生 需 要 完 成 該 份 試 卷 內 的 兩 條 題 目 , 而 只 重 覆 題 目 附 帶 的 背 景 資 料 內 容 及 文 字 , 並 不 會 獲 得 任 何 分 數 。

回覆 引用 TOP

根本唔係鬥中point
係利用數字創造對自己立場有利嘅論據,並且要回應到問題對你嘅所有要求,展示到你有多角度思考嘅能力。

利申中化UE都係C
Practical Skills D
pass左上年JRE有得見EO/ALO最後衰左,無報AO

[ 本帖最後由 ming610 於 2015-10-1 06:51 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

其實JRE合格是不會被邀請面試,
只有最高分1000人左右先會面試!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackey310 於 2015-10-1 06:52 PM 發表

其實JRE合格是不會被邀請面試,
只有最高分1000人左右先會面試!
呢個講法無官方文件support
不過我上年報埋ATO無得見,咁你明啦。
另外,同其他工一樣,我篩走一班meet all requirement嘅人先in,梗係低分d嗰班

回覆 引用 TOP

聽TALK時會透露,合格不會面試,最高果堆先可以有面試!
我上年合格但冇面試便是實例,唔信可以填表CHECK JRE成績。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
想問點先報考到JRE?

回覆 引用 TOP

要well organised, 用data 去support 你的論點, 答時講" according to figure 3, xxxx , as a result xxxx"

問你的野要答哂,答時唔好諗住common sense 會明,總之當佢地係白痴,每一個point 都要講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ming610 於 2015-10-1 06:48 PM 發表

根本唔係鬥中point
係利用數字創造對自己立場有利嘅論據,並且要回應到問題對你嘅所有要求,展示到你有多角度思考嘅能力。

利申中化UE都係C
Practical Skills D
pass左上年JRE有得見EO/ALO最後衰 ...
姐係唔一定要用好多佢地俾既資料?
support到我立場既先用?

我成日以為英文個份俾多咁多資料我地(相比起中文),係想我地寫佢暗示緊個d point?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hailey883 於 2015-10-1 10:15 PM 發表

要well organised, 用data 去support 你的論點, 答時講" according to figure 3, xxxx , as a result xxxx"

問你的野要答哂,答時唔好諗住common sense 會明,總之當佢地係白痴,每一個point 都要講

非常認同!
你睇哂所有data 後要有自己觀點及理由,絕對唔係搬字過字。而且,千祈唔好一大段解釋,要分段,最好一段一個觀點。

利申:中化/UE 只有D ,成功入職

[ 本帖最後由 rcllau 於 2015-10-1 11:23 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 semipiob 於 2015-10-1 04:48 PM 發表

又到左一年一度招聘ao/eo的日子
我已經考左3年jre都唔得
我中化UE 都拎B,大學時寫essay都好高分
UE PRACTICAL SKILL 仲拎A tim
唔明點解次次都fail

今年應該會再考,但心裡面已經好絕望
我語文都唔差, ...
1. 起碼要0 GRAMMATICAL MISTAKES/錯別字, 你應該做到
2. 英文係要利用資料, 絕對不要吹水成份
3. 中文就無咩資料玩, 考時事
4. 文氣問題, 亦係最重要一點, 睇你寫野似唔似政府, 可能你由細訓練出黎既文氣唔似政府
利申: 考過既所有政府主任級筆試都PASS

回覆 引用 TOP

唉...真係難考

回覆 引用 TOP

JRE係考核語文和分析能力的筆試,獲得AO First in的考生僅有大概500人,即~3-5%的報名人數,所以過唔到係好正常
我同意Ronki兄所說,JRE好睇文氣,而且要夠牙力,論點要舉證,不能流於空白。文筆𣈱順,思路清晰固然重要,但大家亦要仔細審題,詳細回應題目各項要求。時間管理亦是重要一環,本人建議先做英文

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]