• 瀏覽: 636,146
  • 回覆: 3,827
  • 追帖: 22
+3600
本主題已經第4次更改,我覺得用"古典音樂唱片收藏閣
會更合適!
因為這裡推薦古典音樂唱片(CD/SACD)為主
歡迎任何喜歡古典音樂人士加入討論,這裡不會
任何個別人士作出限制,
絕對可以暢所欲言

附件

Karl-Bohm LP.jpg(182.56 KB)

Karl-Bohm LP.jpg

真正hi fi發燒友,更要聽古典音樂!
老公跟他的-眾音響發燒好友,幾乎都是古典音樂的愛好者
而他們更認為古典音樂的唱片製作較認真,樂器的擺放位置左右明確
不會像流行歌曲般加入"味精",用hi fi聽古典音樂才知道"真聲"為何物.....

附件

CRW_4480.jpg(135.55 KB)

I musici.JPG(142.82 KB)

I musici.JPG

我都認為古曲音樂無所謂懂定唔懂, 好似我亦不懂樂理,但已聽了幾十年古曲音樂仍趣味盎然, 反而我識甚多八級演奏級的人仕, 閒時都唔會攞隻古曲音樂嚟聽, 所聽的曲目亦窄得驚人, 除考試範圍和所學樂器外, 甚麼都不懂. 所以關鍵喺你對它有無感覺(feel), 一般人對古曲音樂的錯覺就是以為一定要懂樂理或知隻作品喺講乜嘢先至聽得懂古曲音樂.

喜歡聽音樂和懂得音樂其實是是兩回事呢?

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2015-11-14 09:40 PM 發表
真正hi fi發燒友,更要聽古典音樂!
老公跟他的-眾音響發燒好友,幾乎都是古典音樂的愛好者
而他們更認為古典音樂的唱片製作較認真,樂器的擺放位置左右明確
不會像流行歌曲般加入"味精",用hi fi聽古典音樂才知 ...
難得一見的DGG而非DG.

引用:
原帖由 robertschumann 於 2015-11-14 10:26 PM 發表
我都認為古曲音樂無所謂懂定唔懂, 好似我亦不懂樂理,但已聽了幾十年古曲音樂仍趣味盎然, 反而我識甚多八級演奏級的人仕, 閒時都唔會攞隻古曲音樂嚟聽, 所聽的曲目亦窄得驚人, 除考試範圍和所學樂器外, 甚 ...
Robert Schumann的第三交響曲"萊茵"及A大調綱琴協奏曲都是我喜歡的

附件

MTXX_20151015_093856.jpg(253.29 KB)

引用:
原帖由 robertschumann 於 2015-11-14 10:34 PM 發表

難得一見的DGG而非DG.
大禾花黑膠唱片,靚聲的保證

附件

CRW_4479.jpg(148.87 KB)

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2015-11-14 10:38 PM 發表
大禾花黑膠唱片,靚聲的保證
個人口味則覺得錄音無人叻得過英國佬, Decca和EMI都是發燒友靚聲之選, DGG則穏坐最貴唱片之列, 6-70年代當其它公司賣緊$20隻黑膠, 它則盛惠毎隻$25.

引用:
原帖由 robertschumann 於 2015-11-15 02:52 AM 發表
C:\Users\Emerick\Downloads\Decca & EMI.jpgC:\Users\Emerick\Downloads\Decca & EMI.jpg

個人口味則覺得錄音無人叻得過英國佬, Decca和EMI都是發燒友靚聲之選, DGG則穏坐最貴唱片之列, 6-70年代當其它公司 ...
這張1958年,London(即英國DECCA)的Mantovani Opera Hits,靚聲到你吾信,57年前的

附件

MTXX_20151015_092243.jpg(265.74 KB)

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2015-11-15 03:47 AM 發表
這張1958年,London(即英國DECCA)的Mantovani Opera Hits,靚聲到你吾信,57年前的
無錯,有啲剛進入Stereo年代的50年代尾Decca ffss(Full Frequency Stereophonic Sound)錄音如Ansermet - Tchaikovsky The Sleeping Beauty,真喺靚聲到你唔信.它們的唯一缺點就喺有磁帶嘶聲.70年代加入Dolby降噪技術雖把嘶聲解決, 但反而唔及原汁原味啲靚聲.

可惜我想盡辦法都未能把相片附於貼文, 致未能把相關相片和大家分享.

引用:
原帖由 robertschumann 於 2015-11-14 10:26 PM 發表
我都認為古曲音樂無所謂懂定唔懂, 好似我亦不懂樂理,但已聽了幾十年古曲音樂仍趣味盎然, 反而我識甚多八級演奏級的人仕, 閒時都唔會攞隻古曲音樂嚟聽, 所聽的曲目亦窄得驚人, 除考試範圍和所學樂器外, 甚 ...
我認識一位取咗音樂系博士的朋友,聽佢講音樂,剩喺識講馬勒,唔見佢講其他作曲家,喺咁多!

咁呢嗰博士學位,取得真喺「專」了?認真該「專」?

引用:
原帖由 MoonRacker 於 2015-11-15 09:05 AM 發表

我認識一位取咗音樂系博士的朋友,聽佢講音樂,剩喺識講馬勒,唔見佢講其他作曲家,喺咁多!

咁呢嗰博士學位,取得真喺「專」了?認真該「專」?
馬勒的交響曲配器複雜,又有獨唱又有合唱,對指揮家/管弦樂團無疑甚具挑戰
但論在音樂史上留低的成就,巴哈,莫扎特,貝多芬才是皇者

引用:
原帖由 robertschumann 於 2015-11-15 04:27 AM 發表

無錯,有啲剛進入Stereo年代的50年代尾Decca ffss(Full Frequency Stereophonic Sound)錄音如Ansermet - Tchaikovsky The Sleeping Beauty,真喺靚聲到你唔信.它們的唯一缺點就喺有磁帶嘶聲.70年 ...
DECCA首席皇牌錄音師Kenneth Wilkinson製作的唱片,是靚聲的保證
我老公話:"聽過Wilkinson的唱片,發覺錄音技術其實從來未進步過"

深入了解音樂的語言及理論,歷史,可以增加欣賞的趣味。這和直覺式的感受不同,也沒有衝突。

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2015-11-15 07:00 PM 發表
DECCA首席皇牌錄音師Kenneth Wilkinson製作的唱片,是靚聲的保證
我老公話:"聽過Wilkinson的唱片,發覺錄音技術其實從來未進步過"
音響呢家嘢,從來都喺5分科技5分藝術,就好似小提琴的制作,話知你點高科技分析,至今仍未能做到17世記意大利大師的水平.而發燒友至今仍擁抱黑膠,亦說明錄音技術只在方便程度攺進,但質素則停滯不前.