• 瀏覽: 10,271
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
最近看過一本書!
當中係(序)當中(不是作者自序)!
題及如下:

太極空中、八卦變中、形意直中!

根據以上,各位師傅、師兄弟姐妹、拳友等有何看法?

潛龍勿用!
減少個中字都得。

引用:
原帖由 地山太極 於 2015-12-6 10:28 PM 發表
最近看過一本書!
題及如下:
地山哥好野

地山師兄出個題太深啦!小弟只對太極較了解,形意與八卦係也也烏!

引用:
原帖由 Pseudo 於 2015-12-6 10:44 PM 發表
減少個中字都得。
妙!

師傅話化拿發,齋空可能唔足夠表達太極拳卦

引用:
原帖由 hingtat 於 2015-12-8 10:38 AM 發表
文人好事,  堆砌一個美觀擺設姐~
寬容~寬容~

貪少字、工整,
所以有幾成岩、無直接違反或錯誤,  咪拍下手掌熱鬧下囉~

引用:
原帖由 pangkin 於 2015-12-6 11:45 PM 發表

地山哥好野
抄書的!

係孫祿堂其中一本書頭幾頁中的 (序)

有一位咁表達!

所以問下各位意見!

引用:
原帖由 Pseudo 於 2015-12-6 10:44 PM 發表
減少個中字都得。
太極空、八卦變、形意直!

係米咁樣?

引用:
原帖由 hingtat 於 2015-12-8 10:38 AM 發表
聽聞,呢個係講心法要求!

理得佢乜中物中,打到人就係正宗

太極'空中、隨中,八卦變中、取中,形意直中、取中,各有精妙之處!然當年兩大高手、太極、八卦宗師,切磋研藝,你來我空,你去我隨,步法、身法、手法,隨形隨勢、吞吐浮沉,各自取中、隨中,不分勝負,笝中樂趣、喜悅,非局外人所覺!大家分享!

引用:
原帖由 地山太極 於 2015-12-8 04:53 PM 發表

太極空、八卦變、形意直!

係米咁樣?
咁樣仲好,  
雖然個「空」字未得滿分.  
(空是無極, 不過, 依家已經太極開打緊!!!  仲無極?)

當然, 文彩無咁斐然.

要分析拳 講空唔空 太含糊了
該先看外形
手 身 步形等 即係個架
個架有 再睇個架點運作 即係個發力
然後再分析 個架容易出倒什麼向的拳腳
跟住 個攻防技術 就看到了如何運用身體資源
引用:
原帖由 地山太極 於 2015-12-6 10:28 PM 發表
最近看過一本書!
題及如下:

老實說,  八卦並不中,  
專走外圍, see淌泥步、走八卦圈.

就算太極, 除左強調自身中定之外,,,,,
接敵... 並不中,  切線順入帶走, 仍然是外弧.
取敵... 求整, 貫進協調, 是全.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]