• 瀏覽: 99,836
  • 回覆: 848
  • 追帖: 58
冷門地方未去過,謝謝樓主教路
真係學到唔少野,搵過假期試吓去一去

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 big3624 於 2015-12-29 10:13 PM 發表

一定記住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckw_jimmy 於 2015-12-29 10:20 PM 發表

冷門地方未去過,謝謝樓主教路
真係學到唔少野,搵過假期試吓去一去
又唔算十分冷門,我見有台灣團去滑雪。

講溫泉,個人比較喜歡草津,大路不過整個配套做得好好。
草津同万座溫泉相隔唔遠,可以諗下次兩邊都去。

回覆 引用 TOP

万座王子酒店晚餐有三種選擇,原本係想試西式,係全電話預約制,不過睇餐牌食意大利飯我麻麻地。
之前服務員以為我會揀中式,仲介紹邊層係,之後無聊一睇餐牌係咁樣。

最後都係食日式,之前無點做功課,於是揀左最平既和定食。

(呢舊超難食,仲一大啖食左。)

(最後天婦羅係唯一整得唔錯,不過跟住飯同湯之後就完)

食埋提子啫喱甜品俾錢,原價4800円,用左九折券後4320円。事後睇番原來較高一級7000円會席好似正常好多,反正有優惠 ......

食完唔多夠飽晚餐後,決定去商店用埋500円買少少零食。俾錢前見到有人用六張折扣券買左枝酒,只需補200円,有時一班人去旅行就有呢種好處。

之後就非常悠閒,隔一陣再去混一混享受下,睇一睇聖誕燈飾,然後返房週圍噴一噴除臭噴霧,食埋前一日買落士多啤梨同零食就休息。

(維持以往大酒店傳統:上網要俾錢。呢間酒店無wifi,唯有用自己張so-net)

回覆 引用 TOP

為左成功影混浴,第二朝打破一向去溫泉酒店習慣,先去食早餐。都係一如比較大型日式酒店,提供一定數量日式同西式選擇,一定可以食飽飽。

返房抖一抖之後已經見人開始滑雪,非常勤力。前一晚睇過洗池時間,知道會洗其中一個男湯,我都要爭取時間八點半洗池前影相,大約八點三入更衣室,剛剛有一位男士從混浴返回,再向窗外望一望混浴果然無人,立即出去影幾張。都未夠八點半,洗池人員已經開始預備,想再補幾張唔同位置都無。

(上一篇貼左,呢度再補一張)

返到房已經見到有人滑雪,由於免費送迎十一點先開,仲有悠閒時間,於是出酒店行一陣。

山區天氣難以預料,同一時間滑雪場已經開始起霧,但酒店門口同混浴對出竟然有日照。附近唯一景點牛池冬天開始積雪唔開,亦唔駛行過去。行行下見到万座王子小巴,先醒起有穿梭巴士來往万座高原酒店,不過再去埋時間又唔夾,所以最後無去。

(春夏秋季四通百達,冬季兩邊都唔通)

(再去番滑雪場已經起霧)

(訓覺間中都聽到跌雪聲)

行左一陣返去,正式參觀酒店內部。酒店範圍都幾大,除左本館同東館都比較近酒店主要設施,仲有南館要坐打斜下電梯先到,都幾花時間。南館唯一設施就係大浴場,入過去睇範圍好細。無聊週圍行都係房。上番去本館發覺連混浴對出那邊視野都十分差。

(南館對出)

check-out 後上送迎巴士,由開車到輕井澤視野都係一片模糊。中途細心諗番埋單唔駛一萬咁好,事後睇番單原來佢無計到1800円早餐。交通同早餐都唔駛錢,仲有折扣劵,今次去万座果然超值。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雲石 於 2015-12-29 03:38 PM 發表

去到混浴真係要立正向女仕行升旗禮

万座溫泉 (王子及高原)都寫明女士要用大浴巾,如果你以為女士會祼露係你面前,咁你一定會大失所望

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auwai793 於 2015-12-30 08:01 AM 發表

與草津比較,係偏遠少少,亦沒有溫泉街,不過勝在地點夠高景觀夠開掦,泉水量或會比下去,但濃烈硫磺味的乳白色的泉水,浸完滑滑的,一D都唔輸蝕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auwai793 於 2015-12-30 08:01 AM 發表

最衰白根山火山活動巴士改道,否則可在白根山轉車,直接去埋志賀蓮池!

不過我10月中時有柴可夫,所以自賀去完志賀高原去草津,再去輕井澤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auwai793 於 2015-12-30 08:44 AM 發表

為左成功影混浴,第二朝打破一向去溫泉酒店習慣,先去食早餐。都係一如比較大型日式酒店,提供一定數量日式同西式選擇,一定可以食飽飽。

返房抖一抖之後已經見人開始滑雪,非常勤力。前一晚睇過 ...
c兄好嘢

輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我輕輕的招手, 作別西天的雲彩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikasa 於 2015-12-30 09:33 AM 發表

万座溫泉 (王子及高原)都寫明女士要用大浴巾,如果你以為女士會祼露係你面前,咁你一定會大失所望
不過規則唔一定全部人遵守,親身所見係唔只一位女士過來混浴無用大浴巾。
可能去得混浴池都係情侶,一齊浸唔想有阻隔掛。

我覺得係因為分開左幾個池先比較放得開。

回覆 引用 TOP

e. 可計畫 走轉

土共知識
對自己有利時=同世界接軌
對自己不利時5=同其他國際標準

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikasa 於 2015-12-30 09:41 AM 發表

與草津比較,係偏遠少少,亦沒有溫泉街,不過勝在地點夠高景觀夠開掦,泉水量或會比下去,但濃烈硫磺味的乳白色的泉水,浸完滑滑的,一D都唔輸蝕
兩邊各有各好,本來都有諗過重遊草津,不過最快都要坐巴士落万座鹿沢口轉車,要自費又花時間,都係下次先。

万座溫泉應該係酸性硫礦泉,的確係正野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auwai793 於 2015-12-30 04:29 PM 發表

不過規則唔一定全部人遵守,親身所見係唔只一位女士過來混浴無用大浴巾。
可能去得混浴池都係情侶,一齊浸唔想有阻隔掛。

我覺得係因為分開左幾個池先比較放得開。
多謝好介紹, 明年應該會去一趟

輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我輕輕的招手, 作別西天的雲彩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2015-12-30 10:05 AM 發表

c兄好嘢

回覆 引用 TOP

support

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]