註冊 登入

而家請D後生真係好嘔血 香討焦點

做政府工班老屎忽咪一鳩樣

回覆 引用 TOP

精選樓盤
只能說年代不同了..
小弟大约40+, 最近認識了数位30左右的朋友, 發現他們覺得遲到, 放飛机, 已讀不回...不是問题!
其中一个是為人師表, 去吃飯, 早走了, whatsapp佢話餐飯幾多$, 冇覆, 問佢会否出席下次飯局, 冇覆! 要响 group chat 到点名問佢, 先話唔得閒. 但完全冇提过上餐飯比$嘅問題!
我想真的不能用自已个套去睇佢地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unoteseven 於 2016-1-20 08:52 AM 發表

做得份工,收咗份錢。
就係你認同,
如果唔係,你做條鐵好過

不明白你的意思,可否解釋一下?   

YELLOW UMBA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kimfai 於 2016-1-19 04:23 PM 發表
唔知大家請到既新新一代係咪都係咁小弟都係一個經理仔, 以前我地年代(其實都係七八年前個代), 見到上司就算再FD, 都會有基本尊重, 叫我地做野就算唔中意, 都一定爽快應成, 最多背後小幾句而家個D真係搞佢唔掂, ...
炒左佢

回覆 引用 TOP

上一代奴性大強,而家香港攪成咁老中坑都要負番責任

回覆 引用 TOP

剩係識話d後生, 又唔諗下係邊個教出黎
咪又係多得d老野寵出黎

回覆 引用 TOP

關咩年代事 係個人問題

回覆 引用 TOP

呢D人越黎越多.

回覆 引用 TOP

fresh grad 35k 一個月咩工種呀?
引用:
原帖由 lung1112 於 2016-1-20 03:34 發表

回覆 引用 TOP

我公司都有個係咁的工作態度, 不會尊重上司, 自己遲到可以反轉話其他同事都係遲到, 仲會向老闆打小報告, 話別人遲到,完全把自己問題轉移......

回覆 引用 TOP

我地年輕時都
不過問題不同而已

讓隨機為你所用

回覆 引用 TOP

做得份工(自己搵)就要做好. 同人工無關。不過事實係,佢地老母老豆既然肯養佢地過世,又點解要做好?好多望你吊佢再句,等佢地反去話比兩老知,就可以名正言順退休上FB同打機.
我差香港人質下跌未見底,競爭力不斷下降.
完了。

回覆 引用 TOP

有啲真係 唔捱得,唔服從,冇責任心

莫再因辛酸心創傷,不必費心力去找真相;
世態縱未如意,亦必須直往,成功需苦幹!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wmy2012 於 2016-1-20 09:29 AM 發表
我地年輕時都不過問題不同而已
呢一代好多都驕生慣養,工作態度真係明顯差啲

莫再因辛酸心創傷,不必費心力去找真相;
世態縱未如意,亦必須直往,成功需苦幹!

回覆 引用 TOP

工程師 唔係香港
引用:
原帖由 LastNite 於 2016-1-20 09:23 AM 發表

fresh grad 35k 一個月咩工種呀?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。