• 瀏覽: 3,783
  • 回覆: 24
經過今次強烈寒潮, 原來真係會令學生停課...

大家認為往後HKO需否重新評估寒警制度, 分等級以顯示嚴重性呢?

如果大家覺得要,你地會點劃分等級, 而每個等級又代表什麼情況, 教育署同勞工署又如何作配合?

TO 我至愛既灰哥兒:......似你既男仔已經少之又少..你唔好放棄自己! 努力! 加油! 撐你! 唔好比人睇死一個隱型既英傑!

回覆 引用 TOP

但係外國, 3-4度既天氣係好平常,
一般如果唔係大風大雨都唔會影響返工返學個喎....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2016-1-24 09:02 PM 發表

但係外國, 3-4度既天氣係好平常,
一般如果唔係大風大雨都唔會影響返工返學個喎....
但係香港3-4度既天氣對香港人黎講就唔正常la

回覆 引用 TOP

12度或以下 黃色寒冷
10度或以下 紅色寒冷
5度或以下 黑色寒冷

回覆 引用 TOP

無咁既必要 50年一次嚴寒 只要個台長醒目有承擔有遠見 就應該開新聞會提醒市民注意健康 現任台長只識爭功認叻  大事不敢承擔責任 有事就推D下屬出黎受靶

回覆 引用 TOP

D人一向低估左
寒冷根本比颱風更危險
最好設立
10度以下,幼稚園停課
5度以下,小學中學停課,非必要户外活動停止
3度以下,大部份工作停止,緊急服務除外

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 e732 於 2016-1-25 02:55 AM 發表

D人一向低估左
寒冷根本比颱風更危險
最好設立
10度以下,幼稚園停課
5度以下,小學中學停課,非必要户外活動停止
3度以下,大部份工作停止,緊急服務除外
歐美人士睇到你呢段會笑死 因為佢地成個冬天 氣溫都遠低於3度

照你既做法 歐美會有幾個月休息時間

回覆 引用 TOP

我建議嚴寒以下幼稚園至小三停。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sylim 於 2016-1-25 03:11 AM 發表

歐美人士睇到你呢段會笑死 因為佢地成個冬天 氣溫都遠低於3度

外國室內地方包括學校都有暖氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChasterForever 於 2016-1-25 08:56 AM 發表

外國室內地方包括學校都有暖氣

你有冇用溫度計度下 室內氣溫幾多度? 係19度! 19度好凍?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sylim 於 2016-1-25 08:57 AM 發表

你有冇用溫度計度下 室內氣溫幾多度? 係19度! 19度好凍?
你office如果有中央空調室溫有19度唔出奇,反正琴日我屋企要開左暖爐閂哂窗先有19度,但香港大部分學校都冇中央空調,課室有咁多人又要開窗保持空氣流通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChasterForever 於 2016-1-25 09:14 AM 發表

你office如果有中央空調室溫有19度唔出奇,反正琴日我屋企要開左暖爐閂哂窗先有19度,但香港大部分學校都冇中央空調,課室有咁多人又要開窗保持空氣流通

我都係講緊屋企尋晚19度 office無空調 唔只19度 係20度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sylim 於 2016-1-25 03:11 AM 發表

照你既講法 面子重要過生命

回覆 引用 TOP

與面子何干? 根本幾度沒有甚麼危險 只要著夠衫就可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sylim 於 2016-1-25 01:31 PM 發表
與面子何干? 根本幾度沒有甚麼危險 只要著夠衫就可以
呢度係hk唔係外國
你覺得低温症冇危險?你冇事唔代表小朋友冇事

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]