• 瀏覽: 1,102
  • 回覆: 3
[隱藏]
我做reading a part有31/47
B1 35/41。 2014依份野簡單
如果真係依個分,計埋打折,岀到去lv幾?
Ps老師十分十分要求我做b2,但我做野比較慢,考試做b2係一半分數嘅再少d d,所以我好煩惱

到lis,老師建議我做b1,我都明白自己英文lis係最屎,但打折打好勁,我又想lis有lv3,請問我做b1,要攞lv3的話,整份卷要岩幾多成?


盡快答,真係萬分感激






回覆 引用 TOP

係b2係19/41






回覆 引用 TOP

大約每分卷取得該年全體考生取得分數的mean再高一點,就應該是lv3(15dse取lv3的人約為最頭那50%的考生。

我學校老師同我地講:partA有七至八成總分且在限時內做到先好做b2,因為b2是較長和深很多。幾多lv?我就真係唔知(我個人認為大約是lv3尾至lv4,不真確,千萬不要盡信),只知佢會計B1總分的八成。所以,我難以回答你。

至於lis方面,partA是按照原來分數,而part b1會計在b1取得的分數的八成。同樣,lis做b2,首先是要做得快睇得快而且要聽到part b的錄音稿,做b1是可以拎lv3的,reading和lis都是看你想取的英文lv,如果你想穩打穩扎,在你不太擅長的地方做b1是可取的。畢竟lis的part b1絕大多數都是從資料中抽取答案來作答,較少要聽回來,從dse past paper可見。

最後,真的要盡早選那份卷,不要到試場才決定,真的會影響心理素質,例如那時選了,才發現:早知咁淺,我就選較難;早知咁難,我就選較淺。這是很影響的,到了那刻,決定了就不要再思考那選擇是對或錯,只管盡全力去做。



回覆 引用 TOP

老虎蟹都答B2,講完


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]