註冊 登入

[其他] 亞視永恆,衛星試播緊

亞視永恆,衛星試播緊 E-mail 此主題給朋友

亞視而加試播緊衛星訊號。仲未斷氣。

編輯
]

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
5月再一次無牌?

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

香港可以scan到?

回覆 引用 TOP

31/5之後咪一樣冇得播

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thomsonlee35 於 2016-4-5 11:33 AM 發表

香港可以scan到?

好多APP / 小米APP 都可以乜台都睇到...............

所以話其實做網台好過,  因為面對既競爭根本一早係全世界~

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

訊號應該不是由香港發出,因為臨時清盤人不容許原亞視公司繼續以任何形式在香港廣播。

대몽몽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2016-4-5 12:03 PM 發表

好多APP / 小米APP 都可以乜台都睇到...............

所以話其實做網台好過,  因為面對既競爭根本一早係全世界~
個人意見:如果採用以往「海外台」做法,用衛星將視頻由大埔傳送到美加,由美加當地收費電視台自行接收訊號,再透過當地收費電視既有網絡傳送至家家戶戶,對亞視嚟講負擔相對較細,收費亦較容易。

但如果由亞視自行在港架設server,對亞視嘅負擔大好多,收費亦相對複雜。

個人認為OTT暫時未能完全取締衛星電視,兩者應該並行,但兩者直播頻道同步就Ok,OTT當然要有點播功能。

當然,最重要嗰句,過到4月13日先算,而家見到佢有錢搞衛星重播而冇錢出糧,直係火都嚟埋!

回覆 引用 TOP

請問係邊睇到/用咩APP?

回覆 引用 TOP

atv海外台同衛視台有乜分別呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hetzer 於 2016-4-6 08:20 AM 發表

atv海外台同衛視台有乜分別呢?
「海外台」即係以前嘅「本港台(美洲版)」,已經播咗好多年,今年二月先改名為「海外台」。

「海外台」主要播「本港台」節目,部份配上普通話或英語,亦有少量美國本地制作節目。「海外台」同「本港台」係唔同步,雖然已經停播,但而家喺亞視網頁上仲有海外台今日嘅節目表,冇刪除!(某程度上已經可以向海關舉報,話亞視違反「商品說明條例」。)

「海外台」運作係透過大埔總台天台嘅衛星天線,將節目經衛星傳送到美加,再由美加當地收費電視供應商接收,將訊號透過佢哋嘅既有有線網絡,傳送到美加各訂戶。原本非美加訂戶係冇得睇呢個台嘅,不過有好心人 cap 咗個視頻,放上 server,令到世界各地嘅人都可以免費睇到「海外台」。

而家德勤要亞視停運,雖然亞視仲持有非本地電視牌到5月31日,但片源來自大埔總台嘅「海外台」亦被逼熄機,熄機時間聽聞係紐約時間3月31日23:59:59.99秒,即香港時間4月1日中午12:59:59.99秒,熄機前冇任何宣布,好多節目都係播到一半,部份購買時段節目都未播完。

至於4月1日啟播嘅「亞洲衞星電視」係乜就真係一個謎,亞視網頁完全冇提,訊號源嚟自邊度亦冇人知,關唔關亞視事都唔知,但見佢用亞視logo。

回覆 引用 TOP

乜都唔使講,出糧!

回覆 引用 TOP

好可能衞星電視,從大陸或外地反射來香港。

回覆 引用 TOP

係唔係用金正恩個衛星?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巫煮直 於 2016-4-6 11:46 PM 發表

係唔係用金正恩個衛星?
係 .. ??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巫煮直 於 2016-4-6 11:46 PM 發表

係唔係用金正恩個衛星?
播韓劇?

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。