• 瀏覽: 774,930
  • 回覆: 2,995
  • 追帖: 313
剛剛喺3月尾去完日本一遊,今次租過兩款車,分別係 Nissan 租嘅 Nissan X-Trail 5座 SUV 及 Toyota 租嘅 Prius Alpha 5座 Version

我一行3人有3個28/29吋行李喼,不幸地今次從兩間公司取得嘅車都比較哩數高,部Prius Alpha 仲係未Facelift嘅。
綜合嚟比較 X-Trail 比 Prius Alpha 好力 。但係載行李就係 Prius Alpha較佳,我帶了一個29吋比較高身嘅喼,用X-Trail載時就必需放中間才關得上尾門,但係 Prius Alpha就放左右都可以。另外,Prius Alpha的第二排座椅可以趟前D,尾廂行李位可以進一步放大。播歌方面,X-Trail 喺手飾箱有USB插線,但我租倒嘅 Prius Alpha 就比較舊就冇USB插頭。

附件

DSC08977a.JPG(122.16 KB)

2016-4-17 05:27 PM

DSC08902a.JPG(147.48 KB)

DSC08903a.JPG(141.92 KB)

DSC08970a.JPG(119.61 KB)

DSC08907a.JPG(98.63 KB)

DSC09703a.JPG(141.41 KB)

DSC09672a.JPG(138.59 KB)

DSC09675a.JPG(112.92 KB)

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 yinyeah 於 2016-4-17 09:24 AM 發表

Freed係唔錯嘅選擇

唔該ching

回覆 引用 TOP

請問在日本租油電混能車交車時是否不用入滿油?

回覆 引用 TOP

Must be full tank

回覆 引用 TOP

上年租過森林人, 今年初租過 X-Trail, 再租我會揀番森林人

附件

IMG_0252.JPG(286.38 KB)

2016-4-18 12:19 AM

IMG_2225.JPG(396.41 KB)

2016-4-18 12:19 AM

回覆 引用 TOP

Thank's

回覆 引用 TOP

我租過Toyota

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 苦瓜蛋糕 於 2016-4-17 08:32 PM 發表

唔該ching

但你個setting 要兩個小朋友坐中排 , 照顧上媽媽或者無咁方便

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yssuen 於 2016-4-18 12:07 AM 發表

又想食人夾棍?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yssuen 於 2016-4-18 12:07 AM 發表

不如咁講啦,人地俾車你果時有幾多,還車果時咪入番咁多囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 風度翩翩謝君子 於 2016-4-18 08:26 AM 發表

不如咁講啦,人地俾車你果時有幾多,還車果時咪入番咁多囉

我租車一向都入滿先還
試過有一次取車時可行5xx km,還車時入返滿,架車顯示相距6xx km,前後差100km,以呢架車セレラ計大約$0.9 km

回覆 引用 TOP

上年7月, 名古屋 TOYOTA 租PRIUS ALPHA, 已經FACELIFTED, 無USB PORT, 但有藍芽 & 後泊鏡.

當時兩個人用, 2大2細GIP, 尾箱好大, 夠晒用, 唔知道可以後排移前.

黎緊6月尾又去, 又會租佢, BUT 一行4人, 希望尾箱夠位.

回覆 引用 TOP

第一次自駕, 想問問各位CHING,

我想經TOCOO 訂TIMES 車

2人 1個24寸喼+ 1個HAND CARRY 喼

請問:

1. Mazda Demio 1300, Nissan March, Honda Fit 1300, Toyota Vitz 1300
以上依D車款夠用嗎? (因我地會由札幌去旭川, 美瑛, 富良野, 洞爺湖, 登別, 小樽)

2. 日文GPS難用嗎? 因見用日文GPS, 車租會平好多.

3. Tocoo! Additional Support 依個係一定要買的, 但佢COVER 到TIMES 既Super Safety Package 嗎? 去外地想穏陣D, 如果 COVER 到既話咁就不買TIMES 果個

4. HEP 可否租車時即場買? 定要提早SEND EMAIL 預約呢?

謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 苦瓜蛋糕 於 2016-4-17 00:31 發表

想請教一下

去沖繩4日3夜,2大件行李,一架BB車,2個大人,2個小朋友,3歲同5歲

請問用邊種車好?

有D相唔知點解會打橫, 請見諒.
上個月在沖繩經car.okitour.net在orix租了架2015版spike(freed五人版),

四日車租12500yen另全保648yen一日(TOTAL:15092yen), 架車只行了15000km,

中文GPS, 有USB同AUX-IN,

我全程行了633km, 油109yen/L入了4065yen, 即約HK$0.45一公里, 好慳油.

尾箱夠大, 你兩大兩細十分適合, 值得向你推介.

中文GPS

其他

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wccheng829 於 2016-4-18 12:32 發表

第一次自駕, 想問問各位CHING,

我想經TOCOO 訂TIMES 車

2人 1個24寸喼+ 1個HAND CARRY 喼

請問:

1. Mazda Demio 1300, Nissan March, Honda Fit 1300, Toyota Vitz 1300
以上依D車款夠用 ...
1. 夠
2. 最好用日文, 資料最齊.
3. 同TIMES買全保便可.
4. 你先要向租車公司租ETC卡(最好EMAIL留定), 去到就可以買埋HEP, 如無ETC卡便無法使用HEP.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]