[韓語] 黎緊想報韓文班, SPAXE好D定CUXXX好D??

黎緊想報韓文班, SPAXE好D定CUXXX好D?? E-mail 此主題給朋友

因為坊間果D老師質素太參差,又成日驚唔夠人數而CUT班,

想報大學附屬學院開既班, 應該有質素保證掛?

之前爬過文, CHING們話 SPAXE 著重ORAL, CUXXX著重文法,

好似係各有各好, 但見最近1,2年既POST, CHING又話SPAXE質素每下愈況,

想問如果我TARGET係考TOPIC PASS, 邊間比較適合我? THX

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我有同事讀左太空好幾年
前排考左5級
聽落唔錯

回覆 引用 TOP

感謝CHING回覆

不過佢黎緊9月先再開班, 要等下先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJscorpio 於 2016-4-15 12:34 PM 發表

感謝CHING回覆

不過佢黎緊9月先再開班, 要等下先
小弟工x會讀緊進階,認知左先,打算9月都報spxxe入門1,橫掂有進修基金claim,所以試下

編輯
]

回覆 引用 TOP

我而家讀緊SPXXE嘅基礎1.其實都OK,始終都係睇係邊個教.
但要測驗考試.

回覆 引用 TOP

SpXce啦👍🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lokkau 於 2016-4-19 10:24 AM 發表

小弟工x會讀緊進階,認知左先,打算9月都報spxxe入門1,橫掂有進修基金claim,所以試下
都諗緊SPAXE 定CUXXX 好   CHING可以分享下點解會揀SPAXE 而唔係CUXXX嗎?? THX

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tatonchan 於 2016-4-20 12:23 PM 發表

我而家讀緊SPXXE嘅基礎1.其實都OK,始終都係睇係邊個教.
但要測驗考試.
測驗考試可以令自己大概知道去到咩程度既

CHING可以分享下點解當初揀SPAXE 而唔係CUXXX 嗎? THX

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honiknik 於 2016-4-20 11:08 PM 發表

SpXce啦👍🏻
THX BUT WHY??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJscorpio 於 2016-4-27 02:02 AM 發表

都諗緊SPAXE 定CUXXX 好   CHING可以分享下點解會揀SPAXE 而唔係CUXXX嗎?? THX
識人讀過話ok,同埋網上普遍比較多人講spxxe,cu真係無乜搵到文講,爬過文,d人都話2間差唔多,但cu好似多功課d,同埋cu 貴少少
所以揀space讀,不過讀邊都好,睇下撞中個老師有冇心教先重要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JJscorpio 於 2016-4-14 02:17 PM 發表

因為坊間果D老師質素太參差,又成日驚唔夠人數而CUT班,

想報大學附屬學院開既班, 應該有質素保證掛?

之前爬過文, CHING們話 SPAXE 著重ORAL, CUXXX著重文法,

好似係各有各好, 但見最近1,2年既POST, CHING又 ...
如果你係exam-oriented, 揀CU
因為SPACE教文法唔係教得好多
同埋愈學得耐, D書入面既文型開始重複
不過, SPACE 唔太多功課, 又唔多TEST, 都OK既
想CHUR 既話SPACE唔適合你

利申: 係SPACE讀到好高班, 仲讀緊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fufula 於 2016-4-28 05:20 PM 發表

如果你係exam-oriented, 揀CU
因為SPACE教文法唔係教得好多
同埋愈學得耐, D書入面既文型開始重複
不過, SPACE 唔太多功課, 又唔多TEST, 都OK既
想CHUR 既話SPACE唔適合你

利申: 係SPACE讀到好高班, 仲讀 ...
資料好有用呀

回覆 引用 TOP

太空:
- 一級分2階段(每階段54小時-扣除其中一堂3小時爲口試不教書,=51小時),讀完一級=102小時
- 一星期上3鐘頭,大概5.5個月完成1階段
- 平均1階段教8課,有測驗x2,口頭發表,口試,期末試
- 著重閲讀,聆聽;堂上參與及功課計分
- 導師:韓國/香港人(大部分平均在校任教3年或以上)
- (2016)基礎班 - 1階段~HKD3300

CU:
- 一級分3階段(每階段52小時),讀完一級=156小時
- 一星期上4-5鐘頭,大概3.5個月完成1階段
- 平均1階段教11課,有中期試,口試,期末試
- 著重文法生字,寫作;提供功課自發性做
- 導師:韓國人(大部分平均在校任教6年以上)
- (2016)基礎班 - 1階段~HKD3650

回覆 引用 TOP

其實係因為我啲朋友都係揀SPACE,而佢哋都覺得OK,所以我先揀呢間,冇咩特別

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。