註冊 登入

關於練聽力

關於練聽力 E-mail 此主題給朋友

你哋揀邊樣:新聞定日劇?定係有其他?

編輯
]

"SYLLABUS無,考試唔考,問黎做乜?識左都搵唔食啦!"你就係呢種人!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
日劇

回覆 引用 TOP

有人話,如果想學好日語嘅pitch accent, 最好係直接聽日本人講話。我以日劇作為學習材料去聽,有時就算明明睇埋日文字幕,啲人都好似講得好快,未聽清楚啲字已經講完成句,聽字已經好吃力,更加唔使講學pitch accent. 你哋練咗幾耐至適應到日本人講話嘅速度?

"SYLLABUS無,考試唔考,問黎做乜?識左都搵唔食啦!"你就係呢種人!

回覆 引用 TOP

聽講綜藝節目先至係日本人平時講嘅日文。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vv369 於 2016-5-27 13:39 發表

聽講綜藝節目先至係日本人平時講嘅日文。
係因為綜藝節目講話內容係即興,冇預設劇本對白,所以同日劇唔同?

編輯
]

回覆 引用 TOP

我主要聽日本電台

電視都會睇,但我覺得冇電台咁好,因為一有影像我就會好易分散左注意力,冇留心佢講緊乜,而且電視雖然有時有字幕,幫助到理解,但如果靠佢D字幕而明白,咁你只係練緊睇日文,而唔係聽(尤其是佢D字幕係成串漢字時)。再加上電台就咁用電話都聽到,出街隨時聽都得,電視就一定要坐定定。

有時聽左分幾兩分鐘,發現完全聽得明佢講乜、跟得到,證明真係唔靠文字輔助都明到日本人平時講的說話,會幾有成功感。
***當然,聽唔到的時間比較多。

回覆 引用 TOP

我發現自己練聽日文時有一個錯誤假設。我哋華人講話時可以將一句說話拆成一個個漢字,而日本人講話時可以將一句說話拆成一個個假名。於是我假設,日本人講話時每個假名,同我哋華人講話時每個漢字,佔用相同時間,即係一樣咁慢,咁清楚。但從聽日劇對白經驗得知,日本人講一個假名所佔用嘅時間,係我哋華人講一個漢字所佔用嘅時間嘅一半,即係日本人講話速度真係我哋嘅兩倍,所以好多時未能夠聽清楚每一個假名。

編輯
]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Poncho 於 2016-5-29 02:52 PM 發表

我主要聽日本電台

電視都會睇,但我覺得冇電台咁好,因為一有影像我就會好易分散左注意力,冇留心佢講緊乜,而且電視雖然有時有字幕,幫助到理解,但如果靠佢D字幕而明白,咁你只係練緊睇日文,而唔係聽(尤其是佢 ...
你又講得幾岩,
我原本以為睇電視有得睇埋口型同表情會好啲。
但咁樣真係減弱左理解能力,一無片睇得聲果陣,要猜測個人實際語氣時變到好あやふや

回覆 引用 TOP

日劇! 新聞太悶!

回覆 引用 TOP

但係新聞用字同發音應該係最清晰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singleman2006 於 2016-6-21 11:52 AM 發表

但係新聞用字同發音應該係最清晰
但同時新聞會用D平時唔會點用嘅字,有埋份稿一路聽一路睇會好D,NHK網上d新聞片會有埋稿

回覆 引用 TOP

我都覺得睇綜藝學得快

工作太累..人生太累..

回覆 引用 TOP

有乜嘢綜藝可以介紹下?

回覆 引用 TOP

新聞 = N1
日劇 = N1以上

利申: N1ぎりぎりセーフ

回覆 引用 TOP

咁N5點練聽力 ???

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。