• 瀏覽: 3,827
  • 回覆: 9
想問多小小資料,關於喺香港讀law

熱賣及精選
點解在科大版問?
引用:
原帖由 torrijam 於 2016-6-6 12:50 AM 發表

想問多小小資料,關於喺香港讀law

引用:
原帖由 若缺齋老人 於 2016-6-8 12:03 PM 發表

點解在科大版問?
無乜問題既. 都有科大既畢業生之後去左讀其他大學既Law degree.

在下最少都識一個物理系畢業生, 係行左呢條路.

科大有law 讀?

科大有law 讀?x2

引用:
原帖由 Hilman88 於 2016-9-29 11:56 PM 發表

科大有law 讀?x2
科大有law 讀?x3

引用:
原帖由 nights_tm 於 2016-6-19 07:50 PM 發表

無乜問題既. 都有科大既畢業生之後去左讀其他大學既Law degree.

在下最少都識一個物理系畢業生, 係行左呢條路.
最大既問題係你唔知個問題係乜

引用:
原帖由 BadGirl_Girl 於 2016-10-13 11:36 PM 發表

最大既問題係你唔知個問題係乜
UST 本身無law school, 所以, 係UST 係無得讀law . 如果UST 人畢業後目標係要做lawyer, 必須畢業後去第二間讀LLB/JD, 之後再係第二間讀埋PCLL. 只係噤多je. 佢係呢版問得, 在下就assume左呢個前設, 即係問題本科畢業之後可唔可以轉到field 去做lawyer.

引用:
原帖由 nights_tm 於 14/10/2016 01:13 AM 發表

UST 本身無law school, 所以, 係UST 係無得讀law . 如果UST 人畢業後目標係要做lawyer, 必須畢業後去第二間讀LLB/JD, 之後再係第二間讀埋PCLL. 只係噤多je. 佢係呢版問得, 在下就assume左呢個前設, 即係問題本科 ...
咁應該去法律版問下相關前輩嘅意見
或者升學版睇下有冇相關資料

作官的原不是叫行善的懼怕、乃是叫作惡的懼怕。...他是 神的用人、是伸冤的、刑罰那作惡的。《羅13:3上,4下》
順從 神、不順從人、是應當的。《徒5:29下》

公義和公平、是你寶座的根基.慈愛和誠實、行在你前面。《詩89:14》
只要你行公義、好憐憫、存謙卑的心、與你的 神同行。《彌6:8下》
惟願公平如大水滾滾、使公義如江河滔滔。《摩5:24》
連幾位同事都大驚光臨,可想而知呢條問題都幾令人吃驚

當然,計老驚話齋,如果科大校友有人咁做過,可以分享無壞,不過的確要先自行做功課了解一下大學有無相關科目開設,始終我唔介意伸手黨但唔係個個都係,更何況俾人教精完後下次就唔好再咁做啦,最好下次做一做功課再問啦

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]