• 瀏覽: 11,094
  • 回覆: 367
  • 追帖: 4
作為使用者,要知道既當然係自己投入幾多錢,回報就係幾多啦? 係咪先? 話左有3.19% 卻原來只有2.54(複)~2.72(單)  即係根本唔會超過3%  但個從業員就拎個結構出離左兜右兜話有3.19%

最簡單既就係事實上總回報就係無3.19%每年咁簡單。

有無見過銀行定期係3.19%每年,但出離個數只有2.72%每年? 呢個情況是否可以稱作誤導或呃人了?

觀眾既眼睛是雪亮的!

香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 10

1. 保證回報超過3% 回報為3.19% 六年期 實際回報卻只有16.32%( 即年均回報不足3%)

8 (80.00%)

2. 實數回報為2.54%複息 2.72%單息 6年總保證回報16.32%

2 (20.00%)

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2016-6-6 05:48 PM 發表

作為使用者,要知道既當然係自己投入幾多錢,回報就係幾多啦? 係咪先? 話左有3.19% 卻原來只有2.54(複)~2.72(單)  即係根本唔會超過3%  但個從業員就拎個結構出離左兜右兜話有3.19%

最簡單既就係事實上總回報就係無3.19%每年咁簡單。

有無見過銀行定期係3.19%每年,但出離個數只有2.72%每年? 呢個情況是否可以稱作誤導或呃人了?

觀眾既眼睛是雪亮的!
唔知閣下講緊邊個產品.不過如果沒有詳細金額數字,閣下這樣開帖所述說的百分率不知會否變成誤導觀眾,先不講觀眾既眼睛係咪真係雪亮.

網上找到一個6年期產品.果所有數是保證的,該產品六年期年回報率3.19.

唔知閣下係咪講緊依個.

引用:
原帖由 hkpal 於 2016-6-6 11:22 PM 發表

唔知閣下講緊邊個產品.不過如果沒有詳細金額數字,閣下這樣開帖所述說的百分率不知會否變成誤導觀眾,先不講觀眾既眼睛係咪真係雪亮.

網上找到一個6年期產品.若果所有數字是保證的話,該產品六年期年回報率3.19厘 ...
這產品六年總回報率係117.04%,即複息年利率為2.66%。

至於3.19%,係預繳情況下的保證利率。意即假設原本計劃是20000元年繳,繳三年,但你一炮過預繳60000,供完。咁作為第二年的保費20000,在你第一年交此保費至第二年本應不須繳費的期間,這筆保費的年利率為3.19%。同樣道理,作為第三年的保費20000,在第一年至第三年此本應不須繳費的期間,也是年利率3.19%,且複息計算。

到有關保費的預繳期結束,正式投入計劃時,就按照計劃內本來的利率派息。

引用:
原帖由 hkpal 於 2016-6-6 11:22 PM 發表

網上找到一個6年期產品.若果所有數字是保證的話,該產品六年期年回報率3.19厘 ...
唔係呢個.而係進魚/至高息   6年保證回報係 16.32%個個。

非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
引用:
原帖由 adventurer. 於 2016-6-6 11:35 PM 發表

這產品六年總回報率係117.04%,即複息年利率為2.66%。

至於3.19%,係預繳情況下的保證利率。意即假設原本計劃是20000元年繳,繳三年,但你一炮過預繳60000,供完。咁作為第二年的保費20000,在你第一年交此保費至第二年本應不須繳費的期間,這筆保費的年利率為3.19%。同樣道理,作為第三年的保費20000,在第一年至第三年此本應不須繳費的期間,也是年利率3.19%,且複息計算。

到有關保費的預繳期結束,正式投入計劃時,就按照計劃內本來的利率派息。

...
117.04%30(保額)來計算,但投保人(投資者)一筆過只$290,821.41.
所以回報率應該用第六年最後收到幾錢與最初實付幾錢來比較.因此是3.19一年.
保費20000只是講最低保費吧.

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2016-6-6 11:35 PM 發表

唔係呢個.而係進魚/至高息   6年保證回報係 16.32%個個。

最好你提供翻有關金額數字出來.

點解我會無左上傳圖片既權限?

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2016-6-7 12:08 AM 發表

點解我會無左上傳圖片既權限?
放落#1可以嗎?

引用:
原帖由 hkpal 於 2016-6-7 12:33 AM 發表

放落#1可以嗎?
唔得.我按編輯後入邊無左上傳圖片個度簡。

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2016-6-7 12:37 AM 發表

唔得.我按編輯後入邊無左上傳圖片個度簡。
#9上存圖片及顯示圖片教學 改用使用第三方網站吧.

圖中可見,6年保證回報係: 3,382,860-2,908,214=474,646

(474,646/2,908,214)100%=16.32%(此為全期保證回報)

16.32% /6 = 2.72%  (此為平均每年單息回報)

2.54%複息6年=16.32%

既然咁哀怨,咁就再拆開個產品了解多啲先,之前係討論係福祿。

呢類計劃係3Pay6,但唔係供款擺足6年,呢個要諗清楚睇清楚(產品結構),唔係點計都會錯。

分3年供,分3年拎,分期領款。

第一年供$50,000,保證單息派發,3.19%,第四年拎走(分期領款),實際呢$50,000,只擺咗4年收息,單利息3.19%,複利息3.05%。

第二年供$50,000,保證單息派發,3.19%,第五年拎走(分期領款),實際呢$50,000,只擺咗4年收息,單利息3.19%,複利息3.05%。

第三年供$50,000,保證單息派發,3.19%,第六年拎走(分期領款),實際呢$50,000,只擺咗4年收息,單利息3.19%,複利息3.05%。

主要要了解個分期領款,唔領款,撥落非保證果5.5%Reinvest。

所以,都係果3個問題:

1. 單複利息
2. Reinvest
3. 產品結構

1. 就係年期越長,用複利息去計回報,只會落入越來越少%。

2. 越來越少%,因為無Reinvest。

3. 分期擺入戶口收息,分期拎番出嚟,用6年期去計,係唔合適,特別係用ROI去拎預繳筆錢去計,一計6年的話,本身第4年開始,保證單息派發因本金而領款而下降,而用ROI用一開始筆錢去計6年,就會唔啱喇。

所以,要用ROI去計,應係分3期錢,每期4年,因為對客戶嚟講,每期錢只係擺咗4年落計劃收息,並唔係6年。

當然,若客戶唔領款,擺落戶口到,就會擺咗過去非保證果邊嘅5.5%去滾存。

以儲蓄尼講, 最好的比較係 irr
大家有錯誤的想法, 係講利益說明最後果個保證金額. 但無考慮到時間呢個因素.

舉例尼講, 存 100 蚊, 十年期, 每年年尾派 3 蚊利息俾你落袋. 咁係唔係 3%p.a. ?

D 錢如果唔攞, 放係度, 會用若干利率計息俾你, 利率唔保證, 咁到期佢會顯示到一個總數, 無錯, 呢個係預期回報. 如果利率低於 3%, 咁預期會低於 3%p.a. 如果高於 3%, 咁預期會高於 3%.

所謂保證, 佢只能將利率設定為 0, 咁保證你會拎返 130 本利和, 呢種情況, 你話個保證利息無 3%, 主要係利益說明唔能表達時間的因素.

保證每年拎 3 蚊拎 10 年, 同保證 10 年後拎 30 蚊係唔同.

leaflet 講得出幾多, 應該唔會有假.

補多張圖有關智高息:

可以留意High Light果部份。

到第四年開始,有個叫分期領款。

分期領款係每年保費。

第五年,見到多咗55,000,就係若果第四年唔拎走,果筆錢就會用5.5%非保證滾存,然後加多一年保費的分期領款,如此類推到第六年完。

所以福祿又好,智高息又好,需要知道本身個產品結構,3Pay6,唔等於筆錢一定係擺足6年收果3.19%單息,應係4年時間,因為第4年開始,會派發番每年保費俾客戶,客拎唔拎走,就由佢決定。拎,4年,唔拎,要用紅利率去計。

所以都係果3個問題:

1. 單複利息
2. Reinvest
3. 產品結構

附件

Page 3-page-001.jpg(193.98 KB)

2016-6-7 11:46 AM

Page 3-page-001.jpg

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]