• 瀏覽: 16,081
  • 回覆: 54
我要投保危疾人壽保險,邊間公司好,要留意保單邊條細節?已經見咗三個公司得保單(加裕倍安保)(全衛您),都無需驗身,可否要求保險公司出錢驗身?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...

回覆 引用 TOP

如果關於危疾細節既野,必須要注意疾病條款定義係咪寬鬆。舉幾個最常見嘅疾病例子:

1. 癌症定義主要為惡性細胞不受控生長和入侵其他細胞組織, 但有其他保險公司要求必須擴散才算「癌症」。(一般人總沒可能等到擴散後,獲得賠償才去治療)

2. 又例如中風,較寬定義為病發六星期後獲專家證明,但根據報導,有其他保險公司要求最早要長過六星期,甚至可能半年。

3. 心臟病方面應只有一間採用非常寬鬆的定義。除了臨床特徵及心電圖變化外,只需要三項醫學標準出現任何一項,即視為確實診斷。(CK-MB提高、肌鈣蛋白T達到某標準、左心室射出分率小於50%)
其他保險公司則有各種額外要求,包括CK-MB必須達到特定標準,或者根本沒有肌鈣蛋白T這項一般被視為較寬鬆測量的定義。
根據報導,有保險公司的保單條款中更有「胸痛」此一必須條件而拒向心臟病發死者賠償,為醫學界人士所詬病。

4. 曾經備受媒體關注的冠狀動脈血管成形術方面,應只有一間公司並無血管狹窄程度的要求。而其他各大寶號一般都要求必須狹窄於50%。有保險公司更使用於醫療不發達時的陳年定義:「最少一條冠狀動脈管腔縮窄75%及另外兩條管腔縮窄達60%」。
此外宏利與AIA的危疾計劃更沒有次度索償資格,而亦有即使並非多重保的計劃也可作次度賠償。

如果想知邊間條款比較寬鬆,可以再作交流。

回覆 引用 TOP

中人壽或者安達嘅危疾我相信係唔入流。
加裕倍安保近來有啲名氣,但如果講多重保的話,亦有好多同類產品,我已一一比較。而比較標準,作為一種儲蓄危疾,終歸睇兩樣:保障覆蓋深廣、長遠回報。

當中大都的計劃保139種病(個名都叫139),癌症與其他多重保一樣賠三次,加上其他保障最多賠800%,比市場第二的保記在保障範圍及賠償次數上都更優。

至於回報方面,要仔細考慮各保險公司的財政實力、投資作風、派息往績。

AIA或保記,個人認為屬於過份進取的公司。風平浪靜,與其他各大寶號差不多;一個大浪蓋過來,風險不少(當然這風險高低,係以保險公司的層次來講,同一般公司比較無意思)。保記要突然調低預期紅利,A記一向為人詬病,宏記亦多次有調低以致其「供得斷的醫療」供極都供不斷,安記只係計埋雜險先可稱霸...

財政上大到不能倒,投資上在金融海嘯可以無蝕錢,並且海嘯前夕有先見之明賣出大量實產,主要投資穩定的長年期美債,即使買地都係買優質農地以配合幾十年後食物食水價格大升的趨勢。這依我看也只有一家。

回覆 引用 TOP

P. S. 驗身正常一般係由保險公司出錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tf205756 於 2016-6-29 21:19 發表

我要投保危疾人壽保險,邊間公司好,要留意保單邊條細節?已經見咗三個公司得保單(加裕倍安保)(全衛您),都無需驗身,可否要求保險公司出錢驗身?

其實點解你會問 要求保險公司出錢驗身既.
因為正常投保最怕就係要你驗身 ,
一驗到有咩野  , 例如 血糖血脂血壓膽固醇高左 , 驗尿有血 等等
就會影響保費 , 保障範圍 , 保額等等  

唔使驗身係福份呀 ..
當然你要求 保險公司都好樂意  , 因為減低左佢地既風險

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxooxxoo7 於 2016-6-30 02:57 AM 發表

一驗到有咩野  , 例如 血糖血脂血壓膽固醇高左 , 驗尿有血 等等

唔使驗身係福份呀 ..
...
樓主可能係怕明明報左病史,都唔洗驗.怕係AGENT無報上去,之後賠就麻煩,

香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...

回覆 引用 TOP

如果簡單講公司大細既話 中壽同友邦都係比較大
安達就不入流 (樓上正確)

但中壽主力做整付儲蓄 而友邦保險業務比較完善
係三間入面友邦係比較好同大

亦係香港第二大既保險公司 無論新造業務定有效業務或MDRT都只是僅次於保X
比其他兩間好很多

當然以上只係講公司而唔係講產品 產品就要個別討論了

Nothing someone says before the word "but" really counts.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxooxxoo7 於 2016-6-30 02:57 AM 發表

唔使驗身係福份呀 ..
...
可以話係,保障佢公司,也可以話保障我,我檢查咗第日保單效力係咪100%有效?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Felix_Lau777 於 2016-6-30 04:13 PM 發表

亦係香港第二大既保險公司 無論新造業務定有效業務或MDRT ...
如果產品一樣,甘邊個好呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 adventurer. 於 2016-6-29 11:12 PM 發表

中人壽或者安達嘅危疾我相信係唔入流。
加裕倍安保近來有啲名氣,但如果講多重保的話,亦有好多同類產品,我已一一比較。而比較標準,作為一種儲蓄危疾,終歸睇兩樣:保障覆蓋深廣、長遠回報。

當中大都 ...
草根階層,我家庭唯一支柱,份糧都用得八八九九只能平買一份,無論有任何事發生所得賠償,其實是打算給她們未來幾年內生活不成問題而再作下一步打算,不是想給自己的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tf205756 於 2016-6-30 16:43 發表

可以話係,保障佢公司,也可以話保障我,我檢查咗第日保單效力係咪100%有效?

仲要報清楚 你病歷 , 如過往冇話咩大事要入院 , 做過咩手術
驗身後 出左報告 , 醫生會同你講解你身體狀況 ,
確認冇事 健康  , 當然係100%有效

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Felix_Lau777 於 2016-6-30 16:13 發表

亦係香港第二大既保險公司 無論新造業務定有效業務或MDRT ...
MDRT僅次於保X ? 點聽返黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxooxxoo7 於 2016-6-30 05:10 PM 發表

MDRT僅次於保X ? 點聽返黎
計香港 MDRT 上年已經少過保記,今年第一季保記代理業務市佔差唔多 50%,非常恐怖

回覆 引用 TOP

揀一間索償比率高嘅公司吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]