• 瀏覽: 159,580
  • 回覆: 1,520
  • 追帖: 24

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

繼續支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 halowai88 於 2016-7-18 06:11 PM 發表

Halowai88,

我又係想換琴,睇緊nu1。差啲買埋,但驚決定錯又後悔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happy_rabbit 於 2016-7-18 07:08 PM 發表

Halowai88,

我又係想換琴,睇緊nu1。差啲買埋,但驚決定錯又後悔。

差啲買埋,但驚決定錯又後悔 => 你同我神同步,我差啲買埋, 又係驚之後後悔, 主要佢現金都要3萬1千多, 老實說, 不少錢.... 所以, 十5十6左好幾天.. 如果唔係咁貴, 我就合埋眼買了...

話你知, 我本身昨晚搭埋車去了TST已經諗住買了, 就是因為他早關門, 不然已買了...

我都會再去摸下再諗真D, 講真我都心掛掛NU1

你現在有咩打算, 買嗎???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 halowai88 於 2016-7-18 07:16 PM 發表

差啲買埋,但驚決定錯又後悔 => 你同我神同步,我差啲買埋, 又係驚之後後悔, 主要佢現金都要3萬1千多, 老實說, 不少錢.... 所以, 十5十6左好幾天.. 如果唔係咁貴, 我就合埋眼買了...

話你知, 我本 ...
我試左幾次了,都好喜歡,雖然未全部滿意。不過我都係嫌真鋼打理煩,應該本星期會買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 halowai88 於 2016-7-18 07:16 PM 發表

話你知, 我本 ...
我本來今日買,不過咁啱傾開計個職員無返工~哈

回覆 引用 TOP

Halowai88,你有試clp585嗎? Touch如何?

(你學到幾級?)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happy_rabbit 於 2016-7-18 08:46 PM 發表

Halowai88,你有試clp585嗎? Touch如何?

(你學到幾級?)

很抱歉, 其實我係初哥, 現在學緊2級的書. 你呢?

不過, 我好認真地練, (家人都好意外), 我希望可以學上3級->4級->5級...

所以, 家人都比我學琴真誠感動了, 所以都問我要不要買一部好點的去學, 會不會對我有幫助.. (其實我咁初級, 我都唔知NU1, HYBRID會不會對我學琴有幫助..) 因為屋企如要放鋼琴, 會好迫. 我又唔想影響家人.

其實如果我可以選, 而屋企真的可以放下真鋼, 我一定會買真鋼, 因為像CHING C姐說, 真鋼那種力度反應手感敲弦的感覺, HYBRID是做不到.

我想買NU1, 只是我覺得,聲音手感方面相對其他Y記 數鋼如Y50(我家的那部) 是差很遠... 所以, 如只跟Y50記數碼去比, 這個NU1, 對我是幾吸引的.

至於CP585, 我個人喜歡NU1 多點.我有去TST試NU1, CP585, 我覺得CP585, 聲厚一點, 但手感我不敢比意見, 因為我都是不夠經驗, 我和家人感覺NU1好點. 這是不專業意見

在奧海城TL, 我會發覺NU1跟真鋼的手感分別, 因為NU1 放在真鋼附近. 你可以去試下. 我覺得但那個琴鍵的敲擊都是有點怪怪..

我有見到好多人買及放的真鋼U1, 要5萬, 但是聲音, 手感我都好喜歡, 只是沒位放...我喜歡U1>>NU1 很多.

如果學上去, 我怕愈來愈想要真鋼, 所以你夠位的話, 你要考慮清楚.

那為什麼你不選CP585? 這都是很熱門

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 halowai88 於 2016-7-18 09:40 PM 發表

不過, 我好認真地練, (家人都好意外), 我希望可以學上3級->4級->5級...

所以, 家人都比我學琴真誠感動了, 所以都問我要不要買一部好點的去學, 會不會對 ...
發聲原理跟本唔同, nu1只係比個真琴鎚action 比你
數碼聲距離acoustic 樂器真係仲有好大距離, 細緻野响數碼世界始終好難做得好/到

不過講到尾, 非演奏留下 (入得黎多數都只是初級添), 又何需咁快要到呢D 細緻度既control 呢
練fingering 求其乜琴key 去練就得, 只要不是halfweight 果D keyboard key, 或者過於輕既key 就應該冇乜太大負作用

學helen姐話頭, 每星期去租真琴彈返下, 適應返D 真鋼feel 就OK

早排成日刨外國網, 見唔少都推介kawai, grandfeel key, 佢D key 真係grand feel 既feel , 相比yaxxx roxxx, 好似好好多咁,
有機會可以去試下
不過kawa D聲就唔知係咪人人都岩, 不過若有玩駁電腦既就D聲岩唔岩都冇乜所謂, D 聲一入左電腦世界就更加多選擇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingshing168 於 2016-7-19 12:19 AM 發表

發聲原理跟本唔同, nu1只係比個真琴鎚action 比你
數碼聲距離acoustic 樂器真係仲有好大距離, 細緻野响數碼世界始終好難做得好/到

不過講到尾, 非演奏留下 (入得黎多數都只是初級添), 又何需咁快要到呢 ...
, 又何需咁快要到呢因為心痕囉~~~

我都有留意kawai , 佢既數鋼 代理是柏C, 但MODEL 無外國網咁多, 柏C係無賣 KAWAI HYBRID, 我覺得KAWAI既數鋼, 1萬以上的聲都不錯

柏C放好多ROLAND, ROLAND 琴鍵最好FEEL, 不過, 聲都好似無Y,K 咁好聲. 感覺電子一點

個人意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 halowai88 於 2016-7-18 09:40 PM 發表

所以, 家人都比我學琴真誠感動了, 所以都問我要不要買一部好點的去學, 會不會對 ...
我無考過級,彈緊6至8級古典(所以touch好重要,我間中彈acoustic及grand piano,所以feel到明顯唔對路),學緊流行即興伴奏。

我覺得到你感到需要前就要換琴,練數鋼練到9成熟,彈真鋼你會發現得返6成,都幾灰。

回覆 引用 TOP

本想買clp585,玩音樂朋友推介nu1,因我極少用鋼琴外的功能。

加油呀你,勤力就好快升級。

回覆 引用 TOP

多謝,我會加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happy_rabbit 於 2016-7-19 08:02 AM 發表

我無考過級,彈緊6至8級古典(所以touch好重要,我間中彈acoustic及grand piano,所以feel到明顯唔對路),學緊流行即興伴奏。

我覺得到你感到需要前就要換琴,練數鋼練到9成熟,彈真鋼你會發現得返6成,都幾灰 ...
你說數鋼練到9成,真鋼發現得6成,可以詳細一點解釋嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]