註冊 登入

[求助求譜] 家庭版圓底鑊電磁壚

家庭版圓底鑊電磁壚 E-mail 此主題給朋友

喺youtube看到國語人煮魚香茄子,呢個電磁爐一直吸引我,同高師傅用嘅爐一樣,不過係家庭版,冇人問佢煮嘅嘢,淨係問個爐,佢又唔答,有冇人知道,喺邊度可以搵到呢?

附件

電磁壚.JPG(38.39 KB)

2016-7-25 02:56 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
中電可能有!

回覆 引用 TOP

以前尚朋堂做過,但反應麻麻,好快就停產.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blice 於 2016-7-26 09:38 AM 發表

以前尚朋堂做過,但反應麻麻,好快就停產.
謝謝你的提供,我發覺之所以反應麻麻,凹位太淺,包唔住隻鑊
,呢隻就包住八九成,全面受熱,快好多!

附件

2707a.JPG(25.83 KB)

2016-7-27 07:33 AM

回覆 引用 TOP

唉 .... 樓主只係留意 "包" 唔 "包" 得哂 .... 卻冇留意 真正嘅 火力 輸出 面積 ....

其實 , 電磁爐 一般都係 好睇、唔好用 !!

樓主如果肯留心 睇吓 高師傅 個電磁爐 嘅 火力 輸出 面積 , 就會明白 電磁爐 唔係 "包哂" 就一定好㗎嘞

https://www.youtube.com/watch?v=UFxSzhqFbD4

雖然商業用電磁爐 嘅火力 非常之強勁 , 預熱勁快 , 好快可以燒到鑊底通紅   ...
但火力只能集中於單一個環型區域內   !!!! (留意 youtube 短片嘅 第 3分鐘 12秒)

由於 火力 分配 極之 不平均 , 所以 就算 "包哂" 都唔易用㗎 ......

因為  "包哂" 只係外觀而矣 ....
而 實質在 "火力" 方面 ..... 卻往往 "包" 唔哂 .....
比較起上嚟 , 真正能夠 燒得到的位置 , 其實 係細好多㗎  

不過 , 樓主嗰幅相 嗰款家庭用嘅電磁爐 就勝在佢嘅 "鑊架" 設計 "圓箍型/外環"  似足 酒樓大廚個灶頭  , 可以輕鬆借力 嚟 "拋鑊"

觀自在菩薩 行深般若波羅蜜多時 照見五蘊皆空 度一切苦厄

回覆 引用 TOP

淘寶大把,搜索“凹面電磁爐”。

回覆 引用 TOP

點解做生意嘅廚房(高師父)會用電磁爐?會怕污糟?唔會架。唔明。
家庭用一個凹嘅電磁爐,果個爐頭就只係用到個鑊,D平底無得用,通常係傳統鑊被放棄。
平面電磁爐有一樣好,4個果D,適合忘記關火嘅人用,只要唔放番去原本爐頭,即係用A爐頭煮野,煮完個煲放去B爐,唔使關A爐,佢A爐自動關火,無接觸無電流無熱力。B爐從頭到尾無開,就無火。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蘇絲黃親爸爸 於 2016-7-30 02:40 PM 發表

淘寶大把,搜索“凹面電磁爐”。
嘩!真係好多喎,多謝提供。

人懶冇藥醫,而家至淘咗呢件嘢!連運費約HK345,試過都OK喎

附件

20170916_200557a.jpg(257.57 KB)

2017-9-16 08:15 PM

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。