• 瀏覽: 5,744
  • 回覆: 30
  • 追帖: 5
有善信在風水區提問法科問題未能回覆;現開設本頁面方便解答法科問題及介紹各派符咒法事的用法,如有違規板主勿刪,pm本人作出修改

[ 本帖最後由 狐仙堂 於 2016-8-1 12:27 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 狐仙堂 於 2016-8-1 10:52 AM 發表

有善信在風水區提問法科問題未能回覆;現開設本頁面方便解答法科問題及介紹各派符咒法事的用法,如有違規板主勿刪,pm本人作出修改
去主版睇版規。如有招攬行為會按主版版規處理

夜深人靜之時   我是自己的

回覆 引用 TOP

1.閭山 茅山 六壬的 符咒系統有咩詳細分別?   

2. 閭山 茅山 六壬的  僮身系統 有咩詳細分別?   

3.僮身一定請到的?

回覆 引用 TOP

點分邊d 係演員, 邊d 係真係師傅?

就算真係學法, 邊d 係初學, 邊d 係大師傅?

一般人都去渣月腳, 攪唔掂先揾師傅, 咁當然隻野係惡小小, 或本身同事主有d 怨業

點知個師傅係咪學字牌, 攪唔攪得掂?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fibrizo 於 2016-8-2 08:37 AM 發表

1.閭山 茅山 六壬的 符咒系統有咩詳細分別?   

2. 閭山 茅山 六壬的  僮身系統 有咩詳細分別?   

3.僮身一定請到的?
1.閭山、茅山及六壬符咒系統的分別首先當然是供奉的祖師不同,故所行符咒均為各派祖師及太上老君的符法,亦會奉行其他仙師法主的符法,各有特色。
如閭山多奉行元始天尊座下十二弟子之符法。
茅山則以茅山自家的仙師法主之符法為主。
六壬則較多行其他門派之仙師法主如茅山、閭山之符法。
另茅山及六壬均以總敕符咒敕符,惟有閭山除總敕符咒外,九成的符皆有本身獨有的敕符咒。
2. 僮身系統是什麽意思?請閣下言明!
3. 僮身不一定請到!每派均有求僮的符及咒供弟子修煉求僮,但未必一定成功。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whynotudie 於 2016-8-2 06:26 PM 發表

點分邊d 係演員, 邊d 係真係師傅?

就算真係學法, 邊d 係初學, 邊d 係大師傅?

一般人都去渣月腳, 攪唔掂先揾師傅, 咁當然隻野係惡小小, 或本身同事主有d 怨業

點知個師傅係咪學字牌, 攪唔攪得掂?
師傅定演員好難分,除非個演員d戲好差!
祗要真係學過法應知行法的利害關係,斷不會初學冒充大師傅。
「渣月腳」是否打錯字,係咪查日腳呀?
學法弟子應知自己的層次,不會去做自知法力不足以處理的法事。更且不論初學定大師傅都是向師公求法(所以先有吾奉太上老君急急如律令),弟子法力是否可行該法事問過師公來决定,衹要師公應承弟子做就得啦!

回覆 引用 TOP

邊樹有狐仙拜呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 狐仙堂 於 2016-8-3 01:20 PM 發表

1.閭山、茅山及六壬符咒系統的分別首先當然是供奉的祖師不同,故所行符咒均為各派祖師及太上老君的符法,亦會奉行其他仙師法主的符法,各有特色。
如閭山多奉行元始天尊座下十二弟子之符法。
茅山則以茅山自家的 ...
咁閭山、茅山及六壬邊個勁d?

僮身 點知請返來係神係鬼?

回覆 引用 TOP

樓主,  所謂查日腳,  係查啲乜 ?
天干地支???
通勝邊個位可以見到所須資料??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sisman 於 2016-8-9 02:10 AM 發表

很多所謂狐仙其實是拜狐妖
真係ga?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fibrizo 於 2016-8-8 12:45 PM 發表

咁閭山、茅山及六壬邊個勁d?

僮身 點知請返來係神係鬼?
我連自己是否完全暸解及運用到三派符咒都不敢講,[url]那有何能力去評論各派祖師傅下來的瑰寶.三派符咒我都經常運用[/url],各有所長。
所以求僮必然在神壇前開始學習修煉,唸的是請神咒,用的是請神符,我諗請鬼難過請神吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 八月八日 於 2016-8-8 03:20 PM 發表

樓主,  所謂查日腳,  係查啲乜 ?
天干地支???
通勝邊個位可以見到所須資料??
查日脚是假設病者在外面撞到污糟野,查出發病日的天干地支,從而得知撞的是什麼,及拜日脚的方向將其送走。
通勝最大的缺點就是冇目錄和頁碼,不知如何告訴你在那個位,那一頁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 patricklee133 於 2016-8-7 02:01 PM 發表

邊樹有狐仙拜呢?
上網查

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]